Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Νικητής ο Ομπάμα στο δεύτερο ντιμπέιτ

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΚΑΦΑ
Υιοθετώντας ένα πιο επιθετικό στυλ, στο χθεσινό δεύτερο ντιμπέιτ με τον Μιτ Ρόμνεϊ, ο Μπαράκ Ομπάμα, έδειξε αποφασισμένος να πάρει τη ρεβάνς μετά την πρώτη χλιαρή του εμφάνιση και δεν δίστασε να επιτεθεί στον αντίπαλό του, ανεβάζοντας τους τόνους για θέματα όπως η οικονομία, οι φόροι και η εξωτερική πολιτική, ενώπιον κοινού 82 αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Από τα σημεία που σχολιάστηκαν ιδιαίτερα ήταν μια ακόμη «μνημειώδη» ατάκα που «χάρισε» στο κοινό, ο επιρρεπής στις γκάφες Ρόμνεϊ.
Νικητής ο Ομπάμα στο δεύτερο ντιμπέιτ
Οι τόνοι στο δεύτερο ντιμπέιτ ανέβηκαν, τόσο που ορισμένες στιγμές έμοιαζε ότι οι δυο υποψήφιοι διαγωνίζονταν στο ποιος θα φωνάξει περισσότερο, γράφει η Washington Post.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ Μ.ΟΜΠΑΜΑ - ΜΙΤ ΡΟΜΝΕΪ
Γκάλοπ του CBS δείχνει νικητή τον Ομπάμα με 37% έναντι 30% του Ρόμνεϊ, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, μεταξύ ψηφοφόρων που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, νικητής αναδεικνύεται ο Ομπάμα με 46% έναντι 39% του αντιπάλου του. Στο ίδιο γκάλοπ, το 73% απαντά ότι η εμφάνιση του προέδρου ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, ενώ το 47% χαρακτηρίζει πιο συμπαθή τον Ομπάμα (41% προτιμούν τον Ρόμνεϊ).
Τα άσχημα μαντάτα για τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά επί μέρους κατηγορίες, όπως η οικονομία, αφού οι ερωτηθέντες στην δημοσκόπηση του CNN δίνουν προβάδισμα 18 ολόκληρων μονάδων στον Ρόμνεϊ, θεωρώντας ότι είναι πιο ικανός στον εν λόγω τομέα.
Ανεργία και Λιβύη
Οι δυο υποψήφιοι κινούνταν πάνω στην σκηνή, ενώ απάντησαν και σε ερωτήσεις των 82 παρευρισκομένων. Ο Ομπάμα κατηγόρησε τον Ρόμνεϊ ότι υιοθετεί αντιφατικές θέσεις και δεν προσφέρει πραγματικές λύσεις, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τις φτωχές του επιδόσεις στην οικονομία, για τα 23 εκατομμύρια των ανέργων και τα φουσκωμένα ομοσπονδιακά ελλείμματα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη μια τετραετία με τον ίδιο πρόεδρο.
Ένα από τα σημεία έντασης, ήταν η αναφορά στις δολοφονίες των Αμερικανών στην Λιβύη. Ο Ρόμνεϊ άφησε να εννοηθεί ότι η διοίκηση Ομπάμα ενδεχομένως αποπειράθηκε να παραπλανήσει τον αμερικανικό λαό σε σχέση με το αν επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση ή όχι.
Ο πρόεδρος απάντησε ότι είναι «προσβλητικό» να υπονοείται ότι επιχείρησε να κάνει πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό θέμα και υπογράμμισε ότι ο αντίπαλός του ήταν εκείνος που αποπειράθηκε να εκμεταλλευτεί μια εθνική τραγωδία, βγάζοντας μια κομματική ανακοίνωση για την φονική επίθεση.
Καθόλη την διάρκεια του ντιμπέιτ, αμφότεροι οι υποψήφιοι έκαναν επανειλημμένες αναφορές στην μεσαία τάξη, ενώ ο Ομπάμα δεν άφησε ασχολίαστη την περιβόητη ατάκα του Ρόμνεϊ για το 47% των Αμερικανών, τους οποίους ο αντίπαλός του είχε χαρακτηρίσει θύματα και εξαρτημένους από την κυβέρνηση.
«Πιστεύω ότι ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ είναι καλός άνθρωπος…Αλλά…όταν κεκλεισμένων των θυρών είπε ότι 47% (των πολιτών) της χώρας θεωρούν εαυτούς θύματα που αρνούνται την προσωπική ευθύνη, σκεφτείτε για ποιους μιλούσε…Εγώ θέλω να παλέψω γι' αυτούς. Αυτό κάνω τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γιατί αν αυτοί πετύχουν, πιστεύω ότι η χώρα θα πετύχει», διαβεβαίωσε ο Ομπάμα.
Η γκάφα του Ρόμνεϊ με τις γυναίκες
O επιρρεπής στις γκάφες Ρόμνεϊ υπέπεσε σε ένα γλωσσικό ολίσθημα που έβαλε φωτιά στο twitter και σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο από τις γυναίκες ψηφοφόρους, που αποτελούν μήλον της έριδος για τους δυο υποψήφιους.
Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει ότι οι γυναίκες θα αμείβονται το ίδιο με τους άντρες, ο Ρόμνεϊ απάντησε πως, ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, είχε προβληματιστεί όταν παρατήρησε ότι όλοι οι αιτούντες για μια θέση στο επιτελείο του, ήταν άντρες.
«Πήγα σε κάποιες οργανώσεις γυναικών και τους ρώτησα αν μπορούν να μας βρουν κόσμο και μας έφεραν ολόκληρα κλασέρ γεμάτα γυναίκες» σημείωσε ο βιαστικός Ρόμνεϊ, ενώ προφανώς ήθελε να πει «βιογραφικά γυναικών».
Η αντίδραση των χρηστών του διαδικτύου ήταν άμεση. Δημιουργήθηκε λογαριασμός στο twitter με θέμα τη νέα ρεπουμπλικάνικη γκάφα και μισή ώρα μετά το τέλος του ντιμπέιτ, ο εν λόγω λογαριασμός είχε 31000 «οπαδούς», όπως αναφέρει το Reuters.
Οι Δημοκρατικοί σχολίασαν πως ο Ρόμνεϊ όχι μόνο δεν απάντησε ευθέως το θέμα της ίσης αμοιβής, αλλά επιπλέον φάνηκε ότι έχει λίγες γυναίκες στο στενό του κύκλο, ενώ η Τζένιφερ Λόουλες, διευθύντρια του Ινστιτούτου Women and Politics, υποστήριξε ότι όποιο έδαφος είχε κερδίσει ο Ρόμνεϊ τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των γυναικών, το έχασε στο χθεσινό ντιμπέιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: