Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Να ποιοι έφαγαν τα λεφτά των κυβερνήσεών σας, Πάγκαλε

Νέες υποθέσεις δωροδοκίας Ελλήνων δημοσίων λειτουργών και αξιωματούχων από αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες, την περίοδο 1997 – 2008, έρχονται στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, έχει διαβιβάσει στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ.Πεπόνη και Σπ.Μουζακίτη, οι μίζες ξεπερνούν τα 26,4 εκατ. δολάρια.
Οι μίζες δίνονταν από πέντε πολυεθνικές εταιρίες, με στόχο να εξασφαλίσουν συμβάσεις για την προώθηση των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με Τα Νέα, που δημοσιεύει τα στοιχεία, πρόκειται για τουλάχιστον πέντε πολυεθνικές εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης, με δραστηριότητες στην προμήθεια ιατρικο-τεχνολογικού εξοπλισμού, στις τηλεπικοινωνίες, στην αυτοκινητοβιομηχανία και στο εμπόριο καπνού.
Οι εταιρείες αυτές, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα τόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ όσο και της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν συνομολογήσει δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 350 εκατ. δολαρίων.
Τα στοιχεία που αποτυπώνουν την παράνομη δραστηριότητα των εταιρειών αυτών διαβίβασε ο Γ. Σούρλας στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν στη διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων για την αποκάλυψη της ταυτότητας των Ελλήνων που φέρεται να δωροδοκήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: