Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Αιδώς Αργείοι...Στουρναραίοι!

Θάνος Οικονομόπουλος
Μέσα στις γιορτινές μέρες έσκασε η είδηση, και δεν σχολιάσθηκε επαρκώς από ΜΜΕ και εφημερίδες-στα blogs και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έτυχε μεγάλης δημοσιότητας: με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας καταργούνται τα τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης που είχαν θεσπισθεί πριν περίπου ένα χρόνο. Αφορούσαν ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών,σπιτιών με πισίνα, που εκαλούντο να πληρώσουν κάποιον επιπλέον φόρο για τα τεκμήρια αυτά. Το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε πέρσι με βάση αυτή την ρύθμιση, έφθασε λίγο πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν είναι τεράστιο, αλλά σε κάθε περίπτωση υπό τις δεδομένες συνθήκες τις οποίες βιώνει η κοινωνία-κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και η πάλαι ποτέ μεσαία τάξη- είναι σημαντικό. Έχουν περικοπεί μισθοί, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, για να εξασφαλισθούν 100-200 εκατομμύρια ευρώ. Άρα.
Αυτό, όμως, που προκαλεί περισσότερο και από την απόφαση να απαλλαγούν οι κατά τεκμήριο "έχοντες" από την πρόσθετη φορολόγηση, είναι η αιτιολογία του υπουργείου Οικονομίας για την κατάργηση του μέτρου. 'Ήταν, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, έκτακτο και προσωρινό το μέτρο και αφορούσε ένα μόνο οικονομικό έτος"! Αλλά, και η "έκτακτη εισφορά" που καλούνται να πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι εδώ και τρία χρόνια, "έκτακτη" δεν ήταν;Και η εισφορά "αλληλεγγύης" που καταβάλλουν από τις (διαρκώς μειούμενες) συντάξεις τους οι απόμαχοι, προσωρινό μέτρο δεν υποτίθεται ότι είναι; Γιατί, λοιπόν, ο κ. Στουρνάρας αποφάσισε να τηρήσει τα... χρονοδιαγράμματα "προσωρινότητας" που αφορούν μόνο μέτρα που θίγουν τους κατά τεκμήριο (θεωρητικά και ουσιαστικά) πλουσιότερους 'Ελληνες, και όχι (και) κάποια άλλα που καθιστούν προβληματικότατη την διαβίωση πολύ ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας; Δεν θα μπορούσε, επί παραδείγματι, να διατηρήσει το "έκτακτο" της πολυτελούς διαβίωσης, και μ' αυτά τα 100 εκατομμύρια να διευρύνει τα κριτήρια επιδόματος θέρμανσης; Η της αποκατάστασης κάποιων προνοιακών επιδομάτων που αφορούν χρόνια και βαρέως πάσχοντες;
Φυσικά και μπορούσε. Αλλά, αυτούς που με την απόφασή του "διευκολύνει", είναι ο κύκλος του! Οι παρέες του. Αυτοί που ενδεχομένως θα του είπαν "μα, βρε Γιάννη,αυτά για τα οποία μας επιβάλεις πρόσθετο φόρο, τα αποκτήσαμε τότε πού... είχαμε, τώρα στριμωχνόμαστε κι' εμείς, και με τα χάλια της αγοράς, δεν συμφέρει να πουλήσουμε για ένα κομμάτι ψωμί... Είπες "εκτάκτως" για ένα χρόνο, τώρα παρ' το πίσω". Βρήκε το "επιχείρημα" λογικό, και το πήρε. Τόσο απλά. Ο (κάθε κύριος) Στουρνάρας,, δεν κάνει παρέα με φουκαριάρηδες (πρώην,,,) "μεσαίους", για να του παραπονεθούν ότι κι' αυτοί τα δυο διαμερισματάκια τα απέκτησαν "τότε που είχαν μιαν άνεση", αλλά σήμερα με τις πετσοκομμένες συντάξεις και μισθούς (και την αυξημένη φορολογία)δεν αντέχουν να πληρώνουν "χαράτσια"!
Πέρα από αυτό καθ' αυτό το ποσό των 100 εκατομμυρίων που χάνουν τα δημόσια ταμεία από την επιβάρυνση ατόμων που κατά τεκμήριο αντέχουν να συνεισφέρουν με έκτακτη φορολόγηση ( και που στο προσεχές διάστημα, θυμηθείτε το, θα κληθούν να αναπληρώσουν τα συνήθη εύκολα υποζύγια!), μεγαλύτερη σημασία έχει σίγουρα ο συμβολισμός της κίνησης. Που με την προκλητικότητά της, φουντώνει την οργή και απόγνωση της κοινωνίας, εμπεδώνει την αίσθηση αναλγησίας για τα ασθενέστερα στρώματα που διακρίνει σχεδόν τις περισσότερες αποφάσεις της "υπεύθυνης" πολιτικής μας ηγεσίας.
Με τέτοιες "σταγόνες", διακινδυνεύουν να ξεχειλίσει το "ποτήρι"-και τότε θα τρέχουν να βρουν σωσίβια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: