Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Καραμανλικοί: Φτάνει πια με τα απόβλητα του Σημίτη!

Στελέχη κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών ότι έχει ξεφύγει από το όριο του θεσμικού ρόλου του, εκθέτει εκείνους που τον επέλεξαν και επιχειρεί να αγιοποιήσει λανθασμένους χειρισμούς του κ. Κώστα Σημίτη
Εσωκομματικές περιπέτειες προκαλεί στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά η άκαιρη και όψιμη επίθεση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στη ΝΕΤ.
Πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έδωσε συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση σαν «κυβερνητικός εταίρος» του πρωθυπουργού μάλλον καταλήφθηκε από επιλεκτική μνήμη. Επέκρινε δριμύτατα τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τους συνεργάτες του για τους χειρισμούς που έκαναν στη διετία από το 2007 ως το 2009, ενώ απέφυγε να θίξει τα κακώς κείμενα από τις περιόδους που κυβέρνησαν τόσο ο κ. Κώστας Σημίτης, όσο και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στελεχών και παραγόντων της «Νέας Δημοκρατίας», οι οποίοι αντέδρασαν έντονα προς το κόμμα. Πολλοί μάλιστα επεχείρησαν να επικοινωνήσουν και με τον γραμματέα της Ν.Δ. κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη προκειμένου να μεταφέρουν τη δυσφορία που προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Στουρνάρα εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή.
Το κυριότερο είναι ότι με τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών προέκυψαν αντιδράσεις παραδοσιακών στελεχών της Ν.Δ. «Ο κ. Στουρνάρας και ο κάθε κύριος Στουρνάρας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιο ύφος και να λοιδορεί την ηγεσία ενός κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας που διαθέτει την ισχυρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την ώρα που ο πρωθυπουργός τού εμπιστεύθηκε το θώκο του πρώτου τη τάξει υπουργού», σχολίαζαν.
Πολλοί από τους αποκαλούμενους «καραμανλικούς» βουλευτές (οι οποίοι είναι περισσότεροι απ’ όσους υπολογίζουν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά) ζήτησαν να παρέμβει ή να απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ωστόσο, ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν προτίθεται και δεν διατίθεται να γίνει συνομιλητής οποιουδήποτε εξωκοινοβουλευτικού τεχνοκράτη που δεν έχει πολιτικό ρόλο και εκτόπισμα.
Αντιδράσεις Παυλόπουλου, Αντώναρου, Στυλιανίδη
Όμως κι αυτή η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού δεν ικανοποιεί το «καραμανλικό μπλοκ», το οποίο φαίνεται πως δεν θα χαριστεί σε όσους δικαιολογούν την αντιλαϊκή πολιτική τους με φανταστικά επιχειρήματα ή δεν αντιλαμβάνονται τις πιέσεις και το θυμό από τον χειμαζόμενο λαό.
Με μικρή χρονική διαφορά αντέδρασαν για τους ισχυρισμούς του κ. Στουρνάρα τόσο ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος.
Αμφότεροι θεωρούνται εκφραστές του καραμανλικού ρεύματος στη Νέα Δημοκρατία και παρότι δεν διαθέτουν το καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, αντέδρασαν εύστοχα και έγκαιρα. Πάλι από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης ο κ. Παυλόπουλος κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα για «καμηλισμό και στρουθοκαμηλισμό», καθώς και για «τεχνοκρατική έπαρση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή ακολούθησε πιο σύγχρονους και πιο άμεσους τρόπους αντίδρασης. Ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος έκανε τις εξής απλές κινήσεις:
Κοινοποίησε το σχετικό ρεπορτάζ του “Newsbomb.gr” σε όσους τον ακολουθούν στο Twitter.
Σχολίασε: «κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι η περίοδος Σημίτη ήταν χρυσή εποχή κι έχουν θέση στο σημερινό σχήμα. Σαν δεν ντρέπονται».
Προειδοποίησε σε ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό επίπεδο: «Σε λίγο, οι ίδιοι τεχνοκράτες με τη ρηχή αλαζονεία θα βγάλουν λάδι μέχρι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου».
Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία ούτε η κριτική που άσκησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης στον υπουργό Οικονομικών για την απόσυρση της διάταξης με την οποία φορολογούνται οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής. Ο κ. Στυλιανίδης είναι ένα ακόμα στέλεχος της Ν.Δ. που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό.
Η καταγγελία Μαγκούφη για τους «Σημιτικούς»
Οι ενέργειες αυτές αποτελούν σαφή ένδειξη αντίδρασης (και προειδοποίησης) προς τον κ. Στουρνάρα. Αξιόπιστες πηγές σχολίαζε ότι αν οι «καραμανλικοί» επιχειρήσουν να κάνουν «εσωκομματική αντιπολίτευση» στον κ. Σαμαρά οι αγκυλώσεις και τα προβλήματα της ΔΗΜΑΡ θα αποτελούν μια απλή λεπτομέρεια.
Ήδη, ορισμένοι στη Συγγρού σχολιάζουν την πορεία του κ. Στουρνάρα στην «Εμπορική Τράπεζα» και τι γνωρίζει για τις καταγγελίες που έκανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Μαγκούφης για τους συνεργάτες του κ. Κώστα Σημίτη που έβγαλαν στο εξωτερικό 65 δισ. ευρώ από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.Δεν είναι τυχαίες και οι αιτιάσεις του κ. Παυλόπουλου περί της “Goldman Sachs”.
«Ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να κοιτάξει τις ευθύνες που έχει ο ίδιος και οι πρωθυπουργοί και υπουργοί που υπηρέτησε. Και την εποχή που ήταν σύμβουλος του κ. Παπαντωνίου και την εποχή που μαζί με τον κ. Σημίτη έπαιζαν την Ελλάδα στην ΟΝΕ, όπως την έβαλαν, με αυτή την ισοτιμία, με αυτά τα στοιχεία και με τις αλχημείες της Goldman Sachs», επισήμανε ο υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει κάποιους, ακόμα και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, που δεν αντιδρούν στις ενέργειες του υπουργού Οικονομικών.
Τι έκανε η “Goldman Sachs” μόλις βγήκε ο Καραμανλής
Πολιτικός παρατηρητής σχολίασε ότι ίσως θα πρέπει να δούμε ποιοι ήταν οι χειρισμοί στην οικονομία έως το 2005, αφ’ ότου ανέλαβε ο κ. Καραμανλής στην διακυβέρνηση της χώρας. «Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα από εκείνη την εποχή όπως γιατί πώλησε η “Goldman Sachs” τις υποχρεώσεις της Ελλάδος απέναντί της στην «Εθνική Τράπεζα», λίγο πριν κορυφωθεί η παγκόσμια κρίση και καταρρεύσει η “Lehman Brothers”. Όπως θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας τι έγινε με την εταιρεία “Titlos plc” που ιδρύθηκε από την «Εθνική» και ποιες τιμές έδινε σε swaps το 2008», επισημαίνει και σχολιάζει ότι θα πρέπει να θυμάται καλά την υπόθεση και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννος Παπαντωνίου.
Μιλώντας για χειρισμούς πάντως, καλό θα ήταν να θυμηθούμε τι έκαναν κυβερνήσεις με τις οποίες συνεργάσθηκε ο κ. Στουρνάρας σχετικώς με τους όρους εισδοχής στην Οικονομική & Νομισματική Ένωση, την υπόθεση της “Siemens”, τα υποβρύχια, το C4I, τις υπερκοστολογήσεις σε δημόσια και ολυμπιακά έργα, τη σύμβαση της “Hochtief” και ούτω καθεξής. Όχι διότι λίγο θέλουμε να πιστέψουμε και το περίφημο τσιτάτο που εκτόξευσε ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα «ανταμείψει» τον κ. Λουκά Παπαδήμο.
Μήπως τελικά ο κ. Σαμαράς ασκεί τα καθήκοντά του υπό την υψηλή εποπτεία του κ. Κώστα Σημίτη και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι;
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: