Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ξανά στο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ τρεις ελληνικές τράπεζες


Πρόσβαση στους μηχανισμούς ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέκτησαν και πάλι τρεις ελληνικές τράπεζες έπειτα από την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησής τους.
Ελληνική πηγή του τραπεζικού τομέα είπε ότι οι τράπεζες οι οποίες ανέκτησαν την πρόσβαση στα «γκισέ» της ΕΚΤ είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ETE), η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.
Η ΕΚΤ είχε διακόψει την περασμένη άνοιξη την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες λόγω της υποκεφαλαιοποίησής τους που συνδεόταν με το κούρεμα του χρέους.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν πάντως να δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) αλλά κατά περίπτωση και με επιτόκια σημαντικά υψηλότερα από αυτά της ΕΚΤ που τον περασμένο Ιούλιο μείωσε το βασικό επιτόκιό της στο 0,75%.
Την Τρίτη οι δανειοδοτικές πράξεις που συνάφθηκαν από την ΕΚΤ άγγιξαν τα 121,24 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 77,72 δισεκατομμυρίων την περασμένη εβδομάδα, μια αύξηση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στα ταμεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: