Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Γ. Παπαντωνίου: Τα μισά χρήματα στην Ελβετία είναι δικά μου, αλλά δεν το ήξερα

Στο υπόμνημά του προς την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου παραδέχεται ότι τα μισά χρήματα από το λογαριασμό -ύψους 1,3 εκατ. ευρώ- της συζύγου του είναι δικά του. Εντούτοις, ο κ. Παπαντωνίου αρχικά είχε δηλώσει ότι αγνοούσε την ύπαρξη του εν λόγω λογαριασμού στην ελβετική τράπεζα HSBC.
Συγκεκριμένα, o κ. Παπαντωνίου παραδέχεται, σύμφωνα με την Real News της Κυριακής, ότι τα ποσά προήλθαν σε ποσοστό 50% από τον πρώην σύζυγο της Σταυρούλας Κουράκου (νυν σύζυγος του κ. Παπαντωνίου), έμπορο ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Το υπόλοιπο 50% προήλθε από κοινούς λογαριασμούς που διατηρούσε ο ίδιος με την σύζυγό του σε ελληνικές τράπεζες, αλλά και από την μητέρα του, Ευαγγελία Παπαντωνίου.«Μέρος των χρημάτων της συζύγου μου που κατατέθηκαν στον συγκεκριμένου λογαριασμό είναι χρήματα που είχε δικαίωμα να αναλαμβάνει σταδιακά από κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούσαμε στην Ελλάδα και κυρίως, στην ΑLPHA BANK», γράφει στο υπόμνημα του.
«Η σύζυγός μου προχώρησε σε αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών, χωρίς να γνωρίζω ότι αυτά τα ποσά προσανατολίζονται προς ενίσχυση του λογαριασμού στην HSBC», προσθέτει.
«Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η σύζυγός μου έκανε αναλήψεις χρημάτων για τα δυο της παιδιά από καταθέσεις του πρώτου της γάμου και τίποτα άλλο. Ως τότε υπουργός Οικονομικών ήμουν πολύ απασχολημένος και δεν γνώριζα τι συμβαίνει».
«Το συγκεκριμένο ποσό είχε συγκεντρωθεί από χρήματα του πρώην συζύγου της γυναίκας μου, προσωπικά χρήματα της ίδιας, χρήματα από πρόσωπα του οικογενειακού μας περιβάλλοντος, αλλά και από χρήματα που ήταν κατατεθειμένα σε κοινούς μας και δηλωθέντες λογαριασμούς, από τους οποίους έγιναν οι σχετικές αναλήψεις», δηλώνει ακόμη στο υπόμνημά του ο Γ. Παπαντωνίου.
Αλλά και για την περίπτωση της μητέρας του, ο Γ. Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι αγνοούσε πως τα χρήματα που διέθετε ταξίδεψαν στην Ελβετία. Τα χρήματα, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δίνει, αφού συγκεντρώθηκαν από τις τρεις διαφορετικές πηγές, κατατέθηκαν το 2000 σε τρεις δόσεις στην ελβετική τράπεζα, ενώ η κα Κουράκου παρέμεινε δικαιούχος, λόγω του ότι τα παιδιά ήταν ανήλικα.
Όταν ενηλικιώθηκαν, τα χρήματα επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα με βάση τον νόμο 3842/201, ώστε πληρωθούν ανάλογοι φόροι, κατά τον πρώην υπουργό. Έκτοτε, το όνομα της συζύγου του, αφαιρέθηκε από το λογαριασμό, γι' αυτό και δεν υπήρχε περίπτωση να δηλωθεί το ποσό αυτό στο πόθεν έσχες, εξηγεί.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: