Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στην Κάτω Σαξωνία

Συγκεντρώνουν συνολικό ποσοστό περίπου 46,3%
Με μόλις μία έδρα προβάδισμα κατάφεραν τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι να εκτοπίσουν το συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ και των Φιλελεύθερων (FDP) από την κυβέρνηση της Κάτω Σαξωνίας, έπειτα από μία μακρά νύχτα καταμέτρησης «θρίλερ» στην προτελευταία εκλογική μάχη πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.
Το αποτέλεσμα πάντως είναι λυτρωτικό για τους Φιλελευθέρους, που κατάφεραν να μείνουν εντός της Βουλής του κρατιδίου -κάτι που «αναβάλλει», έτσι, την ανοικτή αμφισβήτηση του Ρέσλερ από τους κομματικούς συντρόφους του.
Τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα έριξαν, τις πρώτες πρωινές ώρες, την αυλαία σε μία αγωνιώδη καταμέτρηση μετά το κλείσιμο της κάλπης: Οι Χριστιανοδημοκράτες ήρθαν φυσικά πρώτοι, όπως αναμενόταν, αλλά το 36% που πήραν δεν φτάνει για να κρατήσουν το κρατίδιο. To SPD κατέληξε στο 32,6% και οι Πράσινοι στο 13,7%. Οι Φιλελεύθεροι «γλίτωσαν» με 9,9% -εκτός έμειναν η Linke και οι Πειρατές.
Έτσι, οι 49 έδρες του SPD και οι 20 έδρες των Πράσινων γίνονται από κοινού κυβερνητική πλειοψηφία έναντι των 54 εδρών του CDU και των 14 του FDP. Από την πρωθυπουργία λοιπόν του κρατιδίου φεύγει, ο Χριστιανοδημοκράτης Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ για τον διαδεχθεί ο Σοσιαλδημοκράτης Στέφεν Βάιλ.
Σημειώνεται ότι η μέχρι πρότινος αντιπροσωπευόμενη στο κοινοβούλιο του κρατιδίου Linke δεν κατάφερε να περάσει τον πήχη. Οι νεότευκτοι Πειρατές, παρά την ορμή με την οποία εμφανίστηκαν στη γερμανική πολιτική σκηνή, δεν κατάφεραν να «κουρσέψουν» πέμπτο κρατίδιο συγκεντρώνοντας μόλις 2,1%.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: