Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Κλείνουν ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία, ''τρίβουν τα χέρια τους'' οι ιδιώτες

Ποιος δεν θυμάται τις διαβεβαιώσεις της τέως υπουργού υγείας κ. Ξενογιανακοπούλου, που με αφορμή την γρίπη των πτηνών δήλωνε ότι ανοίγουν τα 150 κλειστά κρεβάτια των Μονάδων εντατικής θεραπείας. Είχαμε τότε ασκήσει σκληρή κριτική για τις πραγματικές προθέσεις της υπουργού, αλλά και για την διαδικασία στελέχωσης με επικουρικό προσωπικό.
Η αλήθεια είναι ότι τότε άνοιξαν περίπου τα μισά κρεβάτια ενώ τα υπόλοιπα παρέμειναν κλειστά. Οι μνημονιακές πολιτικές που συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο χρονικό διαστημα, όχι μόνο δεν βελτίωσαν την κατάσταση αλλά όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της Πέννυς Μπουλούτζα στην Καθημερινή της Κυριακής (20-1-13) βρισκόμαστε σήμερα σε χειρότερο σημείο από το 2010 αφού σήμερα είναι κλειστά 160 κρεβάτια ΜΕΘ.
Βεβαίως η κατάσταση θα χειροτερέψει όταν αποχωρήσουν και οι τελευταίοι επικουρικοί εργαζόμενοι και γιατροί με την λήξη των συμβάσεών τους.
Αδιαφορία της πολιτείας θα πει κάποιος. Δυστυχώς δεν είναι έτσι.
Το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης έχει επιλέξει να διαλύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να σητρίξει τον μεγάλο μονωπολιακό ιδιωτικό τομέα για τον οποίο οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι προνομιακός χώρος για να αυξήσει την κερδοφορία του.... Ταυτόχρονα το κόστος προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα μεταφέρεται σε αρκετές περιπτώσεις στις τσέπες των πολιτών και έτσι το κράτος ξεφορτώνεται κοινωνικές δαπάνες για να μπορεί να στηρίζει τις τράπεζες και το κεφάλαιο.
Γι αυτό και τα κρεβάτια των ΜΕΘ στα Δημόσια νοσοκομεία παραμένουν κλειστά.
Δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Πέννυς Μπουλούτζα στην Καθημερινή της Κυριακής (20-1-13)
Τον περασμένο Ιούλιο μία έφηβη με σοβαρότατα τραύματα διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν και μπήκε εσπευσμένα στο χειρουργείο. Ήταν n 15χρονη Μυρτώ που κακοποιήθηκε βάναυσα στην παραλία της Πάρου.
Μετά το χειρουργείο θα έπρεπε να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όμως κενή κλίνη δεν υπήρχε. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ένας νοσηλευόμενος στην Εντατική του Αττικόν κατέληξε- έτσι n 15χρονη τελικά εισήχθη στη ΜΕΘ. «Ακόμα και γι' αυτό το περιστατικό που είχε συγκλονίσει την κοινωνία, εάν δεν πέθαινε ασθενής, δεν θα μπορούσε να βρεθεί κλίνη στην Εντατική», τονίζει στην «K» ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της B' Πανεπιστημιακής Εντατικής Θεραπείας στο Αττικόν, κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, περιγράφοντας τη χρόνια «ανικανότητα» της χώρας μας να αναπτύξει και να στηρίξει αποτελεσματικά τον τομέα Εντατικής Θεραπείας, καλύπτοντας με επάρκεια τις ανάγκες των πολιτών.
Τα στοιχεία από μόνα τους είναι αποκαλυπτικά:
• Από τις 650 - 700 κλίνες Εντατικής που διαθέτει συνολικά ο δημόσιος τομέας Υγείας τουλάχιστον 160 είναι ανενεργές λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού. Εάν λειτουργούσαν, θα μπορούσαν να νοσηλεύονται περισσότεροι από 4.700 ασθενείς ετησίως.
• Έως και 40 ασθενείς αριθμεί n λίστα που διαχειρίζεται καθημερινά το ΕΚΑΒ με περιστατικά που «ψάχνουν» κενή θέση σε ΜΕΘ.
• 40 - 50 κλίνες εκτιμάται ότι θα κλείσουν έως το τέλος Μαρτίου, αφού λήγουν οι συμβάσεις περίπου 170 νοσηλευτών και γιατρών που είχαν προσληφθεί το 2010 με αφορμή τη γρίπη A (Η1Ν1).
Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο «Σωτηρία», n ΜΕΘ λειτουργεί κυρίως με επικουρικό προσωπικό που σημαίνει ότι όταν λήξουν οι συμβάσεις κινδυνεύει n λειτουργία της. Στον «Ευαγγελισμό», από τις συνολικά 50 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) οι πέντε δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ με τη λήξη των συμβάσεων τον επόμενο μήνα κινδυνεύουν να κλείσουν τουλάχιστον άλλες πέντε κλίνες. Στο νοσοκομείο «Αττικόν» μέσα σε οκτώ μήνες «έκλεισαν» οκτώ κλίνες Εντατικής λόγω αποχωρήσεων προσωπικού, ενώ ως τις 15 Φεβρουαρίου -εάν δεν γίνουν νέες προσλήψεις- αναμένεται να κλείσουν άλλες 5. Συνολικά το νοσοκομείο διαθέτει 27 κλίνες από τις οποίες σήμερα λειτουργούν οι 17.
«Η γενική εφημερία ξεκινά με 100% πληρότητα στη Μονάδα Εντατικής. Και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που κατά την εφημερία του κάνει 200 εισαγωγές ασθενών», τονίζει ο κ. Αρμαγανίδης και προσθέτει: «Κάθε μέρα στο "Αττικόν" υπάρχουν τουλάχιστον δέκα περιστατικά που χρήζουν Εντατικής, αλλά λόγω πληρότητας της ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στους κοινούς θαλάμους.
Ομάδα γιατρών της Εντατικής κάθε μέρα επισκέπτεται τους ορόφους και δίνει οδηγίες για την περίθαλψη αυτών των ασθενών. Αυτό όμως είναι "ιατρική καταστροφών" και όχι ιατρική σε μία ομαλή ημέρα και σε μία Δυτική χώρα».
Ο κίνδυνος να κλείσουν επιπλέον κλίνες Εντατικής έρχεται σε μία περίοδο που αναμένεται έξαρση της εποχικής γρίπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περυσινή περίοδο γρίπης 121 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών της νόσου, ενώ στην κορύφωση της «επιδημίας» υπήρξε εβδομάδα που 21 ασθενείς νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ λόγω της γρίπης.
Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει πλέον το πρόβλημα και επιχειρεί να ενισχύσει με επικουρικό προσωπικό τις ΜΕΘ. Ωστόσο, οι διαδικασίες δεν έχουν προς το παρόν αποτελέσματα.
«Αυτό που χρειάζεται είναι ένα πλάνο για το πότε και πόσες κλίνες από τις κλειστές θα ανοίξουν. Λύση θα μπορούσε να είναι και n μεταφορά προσωπικού από άλλες μονάδες στο πλαίσιο των συνενώσεων τμημάτων νοσοκομείων. Όμως όποια λύση κι αν επιλεγεί θα πρέπει να υλοποιηθεί τώρα», δηλώνει με έμφαση στην «K» ο κ. Αρμαγανίδης.
ygeionomikoi

Δεν υπάρχουν σχόλια: