Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Reuters: Σκληρότερο του αναμενομένου το 2013 για την ελληνική οικονομία


Ακόμη ένα έτος ύφεσης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει δημοσκόπηση του πρακτορείου που έγινε με συμμετοχή 46 οικονομολόγων με τη γενική παραδοχή ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν οδήγησαν με πολύ βαθύτερη ύφεση του αναμενομένου.
Παρά το γεγονός ότι μερίδα οικονομολόγων διαβλέπει καλύτερη αντιμετώπιση του δημοσίου ελλείμματος η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να διαγράφει και για το 2013 αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα κυμανθεί στο 4,3 του ΑΕΠ αντί για 3% που είχε προβλεφθεί τον Οκτώβριο.
Για το ποσοστό των ανέργων, μερίδα οικονομολόγων διαβλέπει ότι η χρονιά θα κλείσει με άνοδο αυτού στο 26,5% του εργατικού δυναμικού.
Πάντως, από την τωρινή δημοσκόπηση απορρέει ότι η ύφεση στην Ελλάδα αρχίζει να χαλαρώνει, έστω κι αν η ανάκαμψη απέχει σαφώς ένα δωδεκάμηνο.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας όλο το 2014 πιθανώς δεν θα είναι ανώτερος του 0,2%, προβλέπουν οι 46 οικονομολόγοι στην παρούσα δημοσκόπηση του Ρόιτερς.
Στο ίδιο αρνητικό κλίμα αναμένεται να κυμανθούν και οι οικονομίες της Ισπανίας και Πορτογαλίας όπου προβλέπεται σημαντική επιδείνωση στον τομέα της ανεργίας και συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Φωτεινή εξαίρεση η Ιρλανδία η οποία παρουσιάζει ήδη μικρή οικονομική ανάπτυξη η οποία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 1,2% για ολόκληρο το 2013, ενώ η χώρα επιδιώκει να απεμπλακεί από το μνημόνιο έως το τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: