Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Γιατί η Γερμανία παίρνει πίσω το χρυσάφι της από Γαλλία και ΗΠΑ


Συνολικά 674 τόνους χρυσού, τουτέστιν το 19% των αποθεμάτων της Γερμανίας, αναμένεται να επαναπατρίσει η κεντρική τράπεζα της χώρας, τα οποία φυλάσσονται σε Παρίσι και Νέα Υόρκη αντίστοιχα.
Η Bundesbank ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2020 θα επιστρέψουν στη χώρα όλα τα αποθέματα χρυσού που βρίσκονται στο Παρίσι και ένα μέρος εκείνων που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με το σκεπτικό ότι δεν υφίσταται πλέον πιθανότητα συναλλαγματικών πράξεων μεταξύ των δύο χωρών από τη στιγμή που χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα.
«Η Τράπεζα της Γαλλίας παραμένει σημαντικός εταίρος μας. Την ευχαριστούμε που φύλαξε τον χρυσό μας και χαίρει της εμπιστοσύνης μας», διαβεβαίωσε ο Καρλ Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη.
Σημείωσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο «διπλωματικό πρόβλημα» εξαιτίας της ανακοίνωσης αυτής η οποία έγινε λίγες ημέρες πριν από τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από τη γαλλογερμανική Συνθήκη Συνεργασίας και Φιλίας.
Η ιστορία της φύλαξης του γερμανικού χρυσού στο εξωτερικό αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και έχει τις ρίζες της στον Ψυχρό Πόλεμο όταν για λόγους ασφαλείας η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έστειλε κατά τη δεκαετία του 1950 το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού της στη Δύση.
Έτσι, πριν από την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990, το 98% του χρυσού της Δυτικής Γερμανίας βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο.
Στα τέλη του 2012 η Γερμανία διέθετε 3.391 τόνους χρυσού αξίας σχεδόν 138 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποθεματικά μεγαλύτερα και από αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μικρότερα μόνο από εκείνα των ΗΠΑ.
Μέχρι το 2020 τα αποθέματα που φυλάσσονται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη θα μειωθούν στο 37% των συνολικών αποθεμάτων, από 45% σήμερα, θα επαναπατριστούν δηλαδή τουλάχιστον 300 τόνοι. Ο χρυσός από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ θα μεταφερθεί στα χρηματοκιβώτια της Bundesbank στη Φρανκφούρτη. Σταδιακά τα αποθέματα εντός της Γερμανίας θα αυξηθούν από το 31% σήμερα στο 50%.
Η Bundesbank αποφάσισε επίσης να μην επαναπατρίσει το χρυσό της (το 13% των συνολικών αποθεματικών) που φυλάσσεται από την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς, όπως υπενθύμισε ο Τίλε, από το 2000 έχουν ήδη επιστρέψει από το Λονδίνο 900 τόνοι χρυσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: