Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Κουβέλης:Μην εκπλαγείτε εάν υπάρξουν εκπλήξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ


Τις πολιτικές ευθύνες όχι μόνον του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου αναγνωρίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, χωρίς μάλιστα να αποκλείει την ανάγκη σύστασης και εξεταστικής επιτροπής για τους χειρισμούς της πολύκροτης λίστας Λαγκάρντ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στέλνει μήνυμα και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και δηλώνει αντίθετος στο ενδεχόμενο να γίνει τώρα ανασχηματισμός και ως «όπλο» του επικαλείται ότι μια κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να σταθεί από μόνη της.
Αίσθηση επίσης προκαλεί ότι στηρίζει απολύτως την επιλογή Δένδια για τις ανακαταλήψεις των δημοσίων κτιρίων, ενώ καταγγέλλει τον Αλέξη Τσίπρα για «διαρκή δημαγωγία πάνω στις πληγές της κοινωνίας».
Διαβάστε ένα απόσπασμα από την συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στην Καθημερινή της Κυριακής
- Kύριε πρόεδρε μήπως βιαστήκατε να προτείνετε τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής κατά του κ. Παπακωνσταντίνου; Γιατί οι πρώτες ενδείξεις δεν δείχνουν ότι είχε κίνητρο να αφαιρέσει τους συγγενείς του από τη λίστα.
Η προκαταρκτική εξέταση προϋποθέτει ισχυρές ενδείξεις. Και η πρωτοβουλία μου, την οποία υιοθέτησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε σαφείς ενδείξεις από τον φάκελο που έφτασε στη βουλή και από όσα γενικότερα κατεγράφησαν αναφορικά με τη λίστα. Δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρξει μια συγκεκριμένη παρέμβαση για τη σύσταση αυτής της επιτροπής. Μιας επιτροπής που θα ερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος και μην εκπλαγείτε αν έχουμε εκπλήξεις. Εννοώ να προκύψουν άγνωστα, έως σήμερα, στοιχεία τα οποία θα βαρύνουν ίσως κι άλλα πρόσωπα διευρύνοντας την έρευνα της επιτροπής.
– Ακούγεστε σαν ήδη να αμφιβάλλετε για την επικεντρωμένη επιλογή σας στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Ούτε αμφιβολίες έχω, ούτε βεβαιότητες. Ουδείς έσπευσε να εκδώσει προδικαστική απόφαση. Η κοινοβουλευτική αυτή ενέργεια έπρεπε να γίνει για να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση.
– Αρα υιοθετείτε την άποψη ότι υπάρχει μια αντικειμενική ευθύνη όχι μόνον του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και του κ. Βενιζέλου για τον γενικότερο τρόπο που χειρίστηκαν τη λίστα.
Ασφαλώς υπάρχει πολιτική ευθύνη για το τι έγινε. Δηλαδή το πώς αντιμετωπίστηκε η λίστα Λαγκάρντ όχι μόνο διαδικαστικά, αλλά και ουσιαστικά.
– Κι αν π.χ. αθωωθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου από τον ποινικό του έλεγχο δεν θα υποβαθμιστούν αυτές οι πολιτικές ευθύνες;
Οχι βέβαια. Είναι άλλο πράγμα η επιτροπή που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση κι εντελώς άλλο το να προκύψει και μια εξεταστική επιτροπή που μπορεί να διερευνήσει και τις πολιτικές ευθύνες.
– Θεωρείτε δηλαδή πιθανόν να προκύψει η ανάγκη σύγκλησης και εξεταστικής επιτροπής;
Δεν το αποκλείω.
– Αν η πλειοψηφία των βουλευτών αποφασίσει να ελεγχθεί πλην του κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Βενιζέλος, θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση;
– Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω τη θέση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ είναι όλοι πεπεισμένοι για την ορθότητα της πρότασής μας. Για να απαντήσω, όμως, ευθέως: κάθε απόφαση της Βουλής θα είναι σεβαστή και δεν θεωρώ ότι θα ρηγματώσει την κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: