Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Στο «σφυρί» λόγω νέων φόρων τζιπ, σπίτια και σκάφη


Το φόρο πολυτελούς διαβίωσης επαναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο.
Η κίνηση αυτή οδηγεί αρκετούς από τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη αναψυχής και πολυτελή κατοικίες να τα βγάλουν στο σφυρί, καθώς οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν είναι αρκετά υψηλοί.
Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλη πλειοψηφία των κατόχων αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού είχε προχωρήσει στην ακινητοποίηση των οχημάτων εξαιτίας των ακριβών τελών κυκλοφορίας,
Στη σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου προβλέπονται μεταξύ άλλων:
- Φόρος πολυτελείας 5% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για τα ΙΧ από 1929 έως 2500 κυβικά και 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για ΙΧ μεγαλύτερου κυβισμού.
- Φόρος πολυτελείας 10% για σκάφη αναψυχής άνω των 6 μέτρων, ελικόπτερα και αεροσκάφη, ενώ για τις πισίνες (εσωτερικές και εξωτερικές) προβλέπεται φόρος πολυτελείας 10% και επί της αντικειμενικής δαπάνης.
Η έκτακτη ετήσια εισφορά για το συνάλλαγμα που εισέρχεται στη χώρα από τις ναυτιλιακές εταιρείες, με ελληνική ή ξένη σημαία, καθορίζεται ως εξής:
Συντελεστής 10% για συναλλάγματος έως 200.000 δολάρια
Συντελεστής 8% στο ποσό από 200.000,01 έως 400.000 δολάρια
Συντελεστής 6% το επιπλέον ποσό πάνω από 400.000 δολάρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: