Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

O Παπανδρέου, η κιθάρα, οι ερωτικές επιτυχίες και ο συγκάτοικος Σαμαράς


Πληροφορίες από τον καιρό που συγκατοικούσε ως φοιτητής με τον Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και για την περίοδο που ως πρωθυπουργός τον είχε απέναντί του ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η συνέντευξη δόθηκε τηλεφωνικά στην εφημερίδα Oregonian του Ορεγκον των ΗΠΑ και στον δημοσιογράφο Richard Read.
Τι είπε για τον φοιτητή-συγκάτοικο Σαμαρά:
«Εγώ ήμουν εξορία, αυτός δεν ήταν. Θα πήγαινε πίσω στην Ελλάδα. Αλλά φυσικά, ήταν ενάντια στη χούντα. Ήμουν πολύ πιο αναμεμιγμένος στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής, λόγω του πολέμου του Βιετνάμ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Εκείνο τον καιρό, οι φοιτητές είχαν αρκετά ριζοσπαστικοποιηθεί».
Αποκαλύπτει πάντως και πράγματα για τις ερωτικές του κατακτήσεις από εκείνη την περίοδο: «Η κιθάρα ήταν ένας τρόπος που έλπιζα να προσελκύσω το αντίθετο φύλο... Συνηθίζαμε να βρισκόμαστε μαζί αρκετά και να πίνουμε. Υποθέτω πάρα πολύ».
Τι λέει για τον αντίπαλο Σαμαρά:
«Ήλπιζα ότι θα ήταν συνεργάσιμος (ως αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης) όταν ήμουν πρωθυπουργός. Ήταν αρκετά, πώς να το πω, αρνητικός, εξαιρετικά επικριτικός και εύκολα εκμεταλλευόταν τον πόνο του ελληνικού λαού» υπογραμμίζοντας ότι πολλές φορές του ζήτησε να εργαστούν από κοινού.
Και συνεχίζει: «Τώρα νομίζω ότι έχει αλλάξει εντελώς τον σκοπό του. Αποδέχθηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα που είχα εγώ ακολουθήσει. Έχουμε προσωπική σχέση που κατά καιρούς διατηρούμε και βρισκόμαστε».
Τα διαπλεκόμενα
Για την περίοδο διακυβέρνησής του ο Γιώργος Παπανδρέου λέει ότι προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις που δυσαρέστησαν ανθρώπους «που είχαν πάρε-δώσε με την εξουσία, το χρήμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».
Λέει ότι γνώριζε ότι θα του στοίχιζε πολιτικά όταν προχώρησε σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά «δεν πειράζει, εφόσον μπορούσα να βοηθήσω τη χώρα μου να αποφύγει την πτώχευση, πράγμα που κάναμε».
Στη συνέχεια χαρακτηρίζει τη λιτότητα «φαύλο κύκλο» ενώ προτείνει να δοθούν κουπόνια στους ανέργους νέους για «να τους αφήσουμε να σπουδάσουν οπουδήποτε θέλουν, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και να μετεκπαιδευτούν. Διαφορετικά, θα είναι μια χαμένη γενιά». Επίσης προτείνει «ένα πράσινο σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο θα φέρει επενδύσεις και τη σταθεροποίηση της περιοχής».
Η συνέντευξη δόθηκε σε εφημερίδα από το Ορεγκον γιατί τον Φεβρουάριο ο κ. Παπανδρέου θα είναι ο πρώτος ομιλητής του «World Affairs Council» στο Ορεγκον ενώ θα μιλήσει και ο Δαλάι Λάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: