Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Μανιτάκης: Με τον φόβο των απολύσεων δεν κάνουμε δουλειά!

«Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν επισείεται συνεχώς στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το φόβητρο των απολύσεων», αναφέρει ο Αντώνης Μανιτάκης σε έγγραφο του στη Βουλή
«Σε κλίμα ηρεμίας και συναίνεσης θα πρέπει να προχωρήσει το ολοκληρωμένο εγχείρημα ριζικής μεταρρύθμισης της διοίκησης. Δεν μπορεί να προχωρήσει, εάν επισείεται συνεχώς στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το φόβητρο των απολύσεων», αναφέρει σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 12 Οκτωβρίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Στο έγγραφο το οποίο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλου, σχετικής με τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να πιέζει για απολύσεις στο δημόσιο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι «με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1 προς 5 και με δεδομένες τις αυξημένες αποχωρήσεις από το δημόσιο (που το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα φθάσουν τις 40.000 μόνο για φέτος, έναντι των αρχικά πολύ συντηρητικών εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 150.000), διασφαλίζουμε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015, υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, προσεγγίζοντας μάλιστα τον αριθμό των 200.000».
Ο κ. Μανιτάκης αναφέρει επίσης ότι έως τα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας θα είναι μικρότερος περίπου κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009, πριν δηλαδή από την κρίση, ενώ θα έχει περιοριστεί δραστικά το συναφές μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους, που, προς το παρόν, δεν απορροφώνται.
Ο υπουργός αναφέρεται και στην αξιολόγηση των δομών και την επικείμενη αξιολόγηση του προσωπικού της διοίκησης, σημειώνοντας ότι η μεν αξιολόγηση των δομών της διοίκησης προχωρά και ολοκληρώνεται και με την περάτωσή της θα έχουμε μείωση διοικητικών μονάδων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 50%, για δε την αξιολόγηση του προσωπικού, σημειώνει ότι αυτή βρίσκεται σε φάση προεργασίας.
«Η αξιολόγηση, όμως, πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν συνδέεται με απολύσεις και δεν οδηγεί σε απολύσεις. Ο μόνος σκοπός της είναι η βαθμολόγηση της απόδοσης και των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων, με κριτήρια απολύτως αξιοκρατικά και αντικειμενικά και με τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ», αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνει, ωστόσο, ότι «αυτό το μείζον και ολοκληρωμένο εγχείρημα ριζικής μεταρρύθμισης της διοίκησης, που μάλιστα γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί σε κλίμα ηρεμίας και συναίνεσης. Δεν μπορεί να προχωρήσει εάν επισείεται συνεχώς στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το φόβητρο των απολύσεων».
Όπως, όμως, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο κ. Μανιτάκης, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εντοπιστούν και να απομονωθούν από τη διοίκηση και από την τεράστια πλειονότητα των άξιων και ικανών υπαλλήλων, όσοι είναι διαπιστωμένα ακατάλληλοι. Αυτοί θα εντοπιστούν, με βάση τις νόμιμες διαδικασίες, που προβλέπονται, ήδη, σήμερα στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, θα κριθούν από νομίμως συνεστημένα υπηρεσιακά συμβούλια».
Το ίδιο ισχύει, διευκρινίζει επίσης στο έγγραφό του ο κ. Μανιτάκης και για τους πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους, θυμίζοντας ότι «σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όπως προβλέπει ο κώδικας, όσοι οδηγηθούν στα πειθαρχικά συμβούλια με το ερώτημα της οριστικής παύσης και καταδικαστούν, θα οδηγηθούν στην έξοδο και όλες οι πειθαρχικές καταδίκες θα κριθούν δεόντως».
Τέλος, όπως σημειώνει ο υπουργός, ανάλογα θα κριθούν και οι υπάλληλοι εκείνοι που απουσιάζουν αδικαιολόγητα και μακροχρόνια από την υπηρεσία τους, με τις νόμιμες διαδικασίες και από υπηρεσιακά συμβούλια. «Αυτές οι κατηγορίες υπαλλήλων, που προφανώς είναι ελάχιστοι σε σχέση με το σύνολο των λειτουργών της διοίκησης δεν είναι δυνατό να μην αντιμετωπιστούν όπως πρέπει», αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να απομονώσουμε και να αποξενώσουμε τις κατηγορίες αυτές υπαλλήλων από τη δημόσια διοίκηση. Κυρίως επειδή έτσι μπορεί επιτέλους να ανταμειφθούν οι συντριπτικά περισσότεροι άξιοι και ευσυνείδητοι υπάλληλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: