Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Στουρνάρας με τρόικα τοκογλύφων κάθε μέρα - Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών μας;

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 Οκτωβρίου, επιδιώκεται να εχει ολοκληρωθεί η συμφωνία της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου για το πακέτο των μέτρων ύψους 13,9 δισ. ευρώ αλλά και για τις 89 παρεμβάσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο και θεωρούνται προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Μετά από δύο ώρες ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ της τρόικας και του Γιάννη Στουρνάρα ενώ δόθηκε νέο ραντεβού για το απόγευμα της Πέμπτης στις 18:30 και σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, οι συναντήσεις θα διεξάγονται σε καθημερινή βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να περιοριστεί το δημοσιονομικό βάρος για το 2013 κάτω από τα 9 δισ. ευρώ, που αποτελούν τα πρόσθετα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, έναντι των 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Παράλληλα, προσπαθεί να δοθεί το κύριο βάρος στην πρόσθετη περικοπή από το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Πάντως, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου ενώ τα φορολογικά έσοδα στο 9μηνο ήταν κατώτερα των προσδοκιώ εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων στις εφορίες.
Μέσα στο Νοέμβριο πρέπει να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία έπρεπε να έχει χορηγηθεί από τον Ιούλιο. Παράλληλα, εκκρεμεί μια δόση 5 δισ. ευρώ που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να δοθούν στη χώρα επιπλέον 7,2 δισ. ευρώ.
Ολάντ – Ραχόι: Τήρηση δεσμεύσεων και παραμονή στο ευρώ [EUR=X] http://marketbeast.gr/wp-content/uploads/2012/10/fetcher_12.gif
Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με τήρηση των δεσμεύσεών της, τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Κατά τη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο κ. Ολάντ σημείωσε: «Θα πρέπει να βρούμε λύση για την Ελλάδα, με το που θα παραλάβουμε την έκθεση της τρόϊκας. Εφ’ όσον η Ελλάδα επαναβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να αποκτήσει την υποστήριξη της Ευρώπης και δεν υπάρχει αμφιβολία για τη δική μας θέληση, Γαλλίας και Ισπανίας, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πλήρως στην ευρωζώνη».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κ. Ραχόι ανέφερε: «Η Ισπανία πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ … Όλοι μας θα πρέπει να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μια συνολική αποτυχία για την ΕΕ, μια αποτυχία που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μαζί, θα μπορέσουμε να βρούμε τους τρόπους ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και οι άλλες χώρες να πάρουν τις αποφάσεις που αρμόζουν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».
Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ακόμη πως μεγάλη προτεραιότητα και για τις δύο χώρες είναι «να προχωρήσει, κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου, όσο αυτό είναι δυνατό, η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη».
Λαγκάρντ: Συμβαίνουν καλά πράγματα στην Ελλάδα
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Bloomberg επανέλαβε τις θέσεις της περί προόδου στην Ελλάδα, αλλά και την πεποίθηση για την ανάγκη να γίνουν και άλλα.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως είναι λάθος να θεωρεί κανείς πως οι προσπάθειες για να βοηθηθεί η Ελλάδα αποτυγχάνουν. Ειδικότερα, στην επισήμανση της δημοσιογράφου ότι η οικονομία είναι σε ύφεση, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως στην Ελλάδα «συμβαίνουν και καλά πράγματα» και ως παράδειγμα έφερε τη βελτίωση στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανταγωνιστικότητας. Επανέλαβε πάντως πως το κόστος εργασίας πρέπει να μειωθεί περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: