Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Μέχρι πότε;


Πόσο χρόνο αγόρασε ο Σαμαράς με την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα; Η Γερμανίδα καγκελάριος προσέφερε συμβολική υποστήριξη στον Έλληνα πρωθυπουργό, σε μια περίοδο που η κυβέρνησή του δοκιμάζεται από την πολιτική αναξιοπιστία της, την ανικανότητά της να εφαρμόσει αποφάσεις για τις οποίες έχει παρασκηνιακά δεσμευτεί και από την ηθικοπολιτική απαξίωση, ιδιαιτέρως του μεσαίου κυβερνητικού εταίρου, του Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ.
Με όσα έγιναν γνωστά, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα σκληρής λιτότητας, παρ' ότι αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το Μνημόνιο έχει τρακάρει. Το πιθανότερο είναι η Μέρκελ να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμήκυνση και "κούρεμα", αλλά αργότερα, όπως φάνηκε από τη δημόσια αντιπαράθεση Λαγκάρντ - Σόιμπλε, για την οποία η Αθήνα απέφυγε να τοποθετηθεί.
Προϋπόθεση για να δοθεί κάποιο "μπόνους" στην κυβέρνηση είναι να επιβιώσει μέχρι την άνοιξη, οπότε προβλέπεται η Ευρωζώνη να αποφασίσει συνολικά για τη μοίρα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Θα διασωθεί μέχρι τότε η κυβέρνηση; Τα μέτρα που ανακοινώνονται αύριο οδηγούν σε μετωπική σύγκρουσή της με την κοινωνία. Όταν το ΔΝΤ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπονοούν ότι κι αυτά τα μέτρα θα καταντήσουν επώδυνες και άχρηστες θυσίες. Η ανεργία ξέφυγε, ήδη είμαστε πρώτοι στην Ευρωζώνη, σπάζοντας ρεκόρ δεκαετίας που κατείχε η Ισπανία. Η ύφεση μεγαλώνει, οι επενδυτές δεν φαίνονται, ίσως (για να θυμηθούμε τη γνωστή φράση του Ράιχενμπαχ) γιατί ακόμα δεν πιάσαμε πάτο.
Στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται σε ελεύθερη πτώση. Την "ψηφίζει" μόλις το 33% των πολιτών. Στην παράσταση νίκης προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 48%, έναντι 33%. Η κοινωνική απόγνωση επιδεινώνει την κρίση του μνημονιακού μπλοκ εξουσίας. Γι' αυτό ολοένα και πυκνώνουν οι φωνές και οι κινήσεις για την ανασυγκρότησή του. Ο Σαμαράς κέρδισε τη στήριξη της Μέρκελ, εμφανιζόμενος ως ο μοναδικός σταθερός πόλος του συστήματος εξουσίας. Γρήγορα, όμως, η Ν.Δ. ακολουθεί την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Η πρόσδεσή της στο Μνημόνιο την εκθέτει σε ανυπολόγιστη αναξιοπιστία και οι ζημίες δεν ισοφαρίζουν με εισαγόμενη βοήθεια.
Η δυναμική της δημοκρατικής ανατροπής είναι παρούσα και αποβαίνει καταλυτική, παρά τα προβλήματα προσανατολισμού που είναι εμφανή στις κοινωνικές κινητοποιήσεις. Η απεργία της Πέμπτης αποτελεί νέα κλιμάκωση, οι κινητοποιήσεις παίρνουν σαφέστερο πολιτικό χαρακτήρα.
Πίσω από τις κινήσεις για αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος διακρίνει κανείς τη συγκρότηση νέων επιχειρηματικών μπλοκ. Η συνάντηση της Μέρκελ με επιχειρηματίες, οι παρουσίες αλλά και οι απουσίες, προδιαθέτουν για την εμφάνιση νέων δικτύων διαπλοκής, με την παλαιά γνωστή διαπλοκή να βουλιάζει στην κρίση ρευστότητας, αλλά και την κρίση των δικτύων πολιτικής πατρωνείας. Πώς θα αντιδράσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: