Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Η τρόικα μας σπρώχνει στο σπιράλ του θανάτου

Θέλουν να μας βοηθήσουν ή να μας γονατίσουν; Είναι ένα απολύτως λογικό ερώτημα που πλανάται ύστερα από τις τελευταίες εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας, που προβάλλει διαρκώς νέα εμπόδια για τη σύναψη της τελικής συμφωνίας των 11,5 δισ. ευρώ. Οι κύριοι Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται πως εξαντλούν τα όρια της κυβερνητικής αντοχής και της κοινωνικής ανοχής. Ο αέρας μυρίζει μπαρούτι κι αυτοί συνεχίζουν να ανάβουν φωτιές.
Παρότι ξέρουν πολύ καλά ότι η μεγαλύτερη περικοπή μισθών και αμοιβών προκαλεί βάθεμα της ύφεσης, μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού και των ταμείων, νέο γύρο μέτρων, νέο γύρο ύφεσης και ούτω καθεξής (ομολογείται εξάλλου στο προσχέδιο του προϋπολογισμού). Η θεωρία ότι η οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική μέσω εσωτερικής υποτίμησης, αφού δεν μπορεί να γίνει υποτίμηση του νομίσματος, μπορεί να έχει θεωρητική βάση, αλλά όταν υπερβάλλει οδηγεί σε σπιράλ θανάτου. Όπως συμβαίνει με την Ελλάδα όπου η ύφεση δεν λέει να σταματήσει.
Θα το πούμε άλλη μια φορά. Η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες, δεν είναι η ψωροκώσταινα του παρελθόντος, αρκεί βεβαίως η πολιτική ηγεσία να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις, να επιμερίσει δίκαια το κόστος, να τιμωρήσει παραδειγματικά επίορκους και καταχραστές του δημόσιου χρήματος και προπαντός να πάψει να χρησιμοποιεί το κράτος ως εργαλείο για τους δικούς της σκοπούς.
Εδώ βρίσκεται η λύση και καμία τρόικα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Η ευθύνη ανήκει σε εμάς τους πολίτες αποκλειστικά.
http://www.ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: