Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Η κρίση «στράγγισε» και τα κληροδοτήματα

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ σχολείων που άντεξαν εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν, σήμερα, προβλήματα βιωσιμότητας. Όπως παραδέχονται εμπλεκόμενοι φορείς, ειδικά τα κληροδοτήματα τα οποία αφορούν μετοχές βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της κρίσης στις κυπριακές τράπεζες και κατ’ επέκταση της κατρακύλας των μετοχών τους. Ενδεικτικό το παράδειγμα του κληροδοτήματος «Γεωργίου και Μαρίας Τυρίμου», το οποίο χρόνια τώρα προσέφερε υποτροφίες σε αποφοίτους του Παγκυπρίου Γυμνασίου και των Λυκείων Λάρνακας. Με απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής του Ιδρύματος, δεν θα δοθεί ούτε μια υποτροφία κατά τη φετινή σχολική χρονιά.
Η διαχειριστική επιτροπή, την οποία αποτελούν ο υπουργός Παιδείας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας και ο διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου, αναγκάστηκε να προχωρήσει στη λήψη του πιο πάνω μέτρου σε μια προσπάθεια διάσωσης του ταμείου.
Εξαιτίας της όλης κατάστασης, αποφάσισε επίσης να μειώσει και τα ποσά των υποτροφιών που εξασφάλισαν απόφοιτοι κατά τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίοι βρίσκονται στο μέσο των σπουδών τους. Οι περικοπές ανέρχονται σε 25%-30%. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες υποτροφίες δίνονταν στη βάση οικονομικών κυρίως κριτηρίων για στήριξη μαθητών που είχαν ανάγκη.
Ανάλογα προβλήματα έχει και το ταμείο ενός άλλου κληροδοτήματος του Παγκυπρίου Γυμνασίου για τη σίτιση άπορων μαθητών. Στην προκειμένη περίπτωση, αποφασίστηκε μείωση του ποσού που παραχωρείται στα παιδιά για να φάνε στο σχολείο. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από αρμόδιο αξιωματούχο, και άλλα κληροδοτήματα που έχουν σκοπό την ευημερία των μαθητών και την παροχή υποτροφιών, και τα οποία στηρίζονται σε μερίσματα μετοχών, αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Φιλελεύθερος»

Δεν υπάρχουν σχόλια: