Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή : Επιχείρηση απαγωγής ορφανών

Δέκα Αμερικανούς υπηκόους, πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες και δύο Αϊτινούς συνέλαβε το Σάββατο (30/01) η Αστυνομία στην Αϊτή, με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να βγάλουν παράνομα από τη χώρα, 31 παιδιά, ηλικίας από 2 μηνών έως 12 ετών.Της ομάδας ηγείτο μία γυναίκα, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Διασποράς της Αϊτής, είπε σε δικαστή στο αρχηγείο της Αστυνομίας : «Η ιδέα ήταν να πάμε κάπου τα παιδιά, όπου θα είχαν φροντίδα, τρόφιμα και ρουχισμό».
Η ίδια υποστήριξε ακόμη πως πρόσφατα αγόρασε μία έκταση σε παράκτια πόλη της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου σχεδίαζε να κτίσει ορφανοτροφείο για τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στο σεισμό της 12ης Ιανουαρίου και πως εντωμεταξύ, επρόκειτο να στεγάσει τα παιδιά σε ξενοδοχείο στη βόρεια ακτή.
Εκ μέρους της αϊτινής κυβέρνησης, ο υπουργός Διασποράς δήλωσε ότι μόνο το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων έχει την εξουσία να επιτρέπει την έξοδο ανηλίκων από τη χώρα.
"Πέρα από τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν σχετικά με τις προθέσεις των υπόπτων, έχουμε να κάνουμε με μια παραβίαση του νόμου της Αϊτής", σημείωσε και τόνισε :
"Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς στην Αϊτή είναι ότι ένα παιδί χρειάζεται να έχει εκδοθεί άδεια από το υπουργείο μας για να βγει από τη χώρα".
Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε κυβερνητικό ορφανοτροφείο στο Κρουά ντε Μπουκέ, λίγο έξω από το Πορτ-ο-Πρενς.
Μετά το σεισμό, που άφησε αδιευκρίνιστο αριθμό παιδιών ορφανά, έχουν υπάρξει καταγγελίες για παράνομη μεταφορά ανηλίκων έξω από τη χώρα. Αξιωματούχοι της UNICEF στο Πορτ-ο-Πρενς και στη Δομινικανή Δημοκρατία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους να εμποδίσουν το λαθρεμπόριο παιδιών, αυξάνοντας το επίπεδο της επαγρύπνησης στα έγγεια σύνορα αλλά και στο αεροδρόμιο.
Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων είπε ότι στην υπόθεση φέρονται να ενέχονται και δυο ιερείς, ένας στην Αϊτή και ένας στην Ατλάντα, στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. "Πρόκειται για απαγωγή, όχι για υιοθεσία", τόνισε.


Θύματα του σεισμού της Αϊτής που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση δεν μεταφέρονται πλέον από τον αμερικανικό στρατό για θεραπεία στις ΗΠΑ, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι μερικοί από τους ανθρώπους αυτούς θα πεθάνουν εξαιτίας μιας διένεξης για το πού θα νοσηλευθούν και ποιος θα πληρώσει το κόστος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο (30/01) ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για να ξαναρχίσουν οι ΗΠΑ τη μεταφορά τραυματιών, που σταμάτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντας, ζητάει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μοιραστεί το κόστος της περίθαλψης ανθρώπων που τραυματίσθηκαν σοβαρά από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου και χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη σε αμερικανικά νοσοκομεία.
Ο κυβερνήτης ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στείλει μερικούς ασθενείς σε άλλες Πολιτείες και να εξασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία θα πληρωθούν για την περίθαλψη.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί στις ΗΠΑ για θεραπεία, οι περισσότεροι από τους οποίους σε νοσοκομεία της Φλόριντας, όμως στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ματαίωσαν τις πτήσεις την Τετάρτη επειδή δεν ήξεραν πλέον πού να τους πάνε.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι "αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε επειδή αρχίσαμε να μην έχουμε χώρο" και ότι δεν υπήρξε πολιτική απόφαση να διακοπούν οι πτήσεις απομάκρυνσης των τραυματιών.

Άννα Διαμαντοπούλου : "Αδιανόητη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ"

«Είναι αδιανόητη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, χωρίς ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και επίλυση του κυπριακού προβλήματος», υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» (31/01).
Η Ελληνίδα Υπουργός σημείωσε ακόμα πως μία απλά ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, «δημιουργεί δικαιώματα χωρίς όμως τις συνολικά απαιτούμενες υποχρεώσεις».
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην αρχισυντάκτρια της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας, η κα Διαμαντοπούλου κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και να αποδεσμεύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα με στόχο την εξεύρεση λύσης, που θα καταστήσει την περιοχή υπόδειγμα συνεργασίας και ειρήνης.Ακόμη, η κα Διαμαντοπούλου, η οποία αναμένεται να φτάσει στη Λευκωσία τη Δευτέρα (01/02), προκειμένου να συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό της, Ανδρέα Δημητρίου, επεσήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια της Κύπρου για λύση του κυπριακού.
«Μια λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κυπριακού κράτους και την αποτελεσματική συμμετοχή του στην ΕΕ, θα έχει ως συνέπεια τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία», ανέφερε.
Η Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στα θέματα της Παιδείας, τονίζοντας πως η πρώτη προτεραιότητά της είναι «η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, με κεντρικό σύνθημα και οδηγό το ‘πρώτα ο μαθητής’, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και όλων των σταδίων της δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης».

Πρόοδο σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Πρόοδο σημειώνουν οι εντατικές διαπραγματεύσεις για το θέμα της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο (30/01) ότι «η πρόοδος στηρίζεται στις συγκλίσεις».
Επισήμανε βέβαια «οι συγκλίσεις δεν σημαίνουν συμφωνία» και τόνισε ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν όλα».
Νωρίτερα το Σάββατο (30/01 πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αποτελέσματα των συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Σύμφωνα με τον κο Στεφάνου, πρόκειται για μια πρώτη ενημέρωση αναφορικά με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και σύντομα θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι η παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού.
Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «θα συνεχίσει να στηρίζεται σε αρχές και θα επιδείξει ευελιξία και αποφασιστικότητα για να προχωρήσει η διαδικασία». Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι προϋπόθεση για επίτευξη προόδου είναι «η μετακίνηση της τουρκικής πλευράς από τις αδιάλλακτες θέσεις της».
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι από την ενημέρωση φαίνεται να υπήρξε κάποια διαφορετική αντιμετώπιση ορισμένων θεμάτων από την άλλη πλευρά, τόνισε ωστόσο, ότι «δεν μπορεί να μιλά κάποιος για εντυπωσιακή πρόοδο, αφού μόνο ένα θέμα έχει συζητηθεί».
Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να τηρήσει τις βασικές αρχές ότι τίποτε δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθούν όλα και πρόσθεσε ότι «είναι δεδηλωμένη η θέση του Προέδρου Χριστόφια πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί ενδιάμεση συμφωνία».
«Από την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δεν φαίνεται να υπήρξαν θετικές εξελίξεις στις εντατικές συνομιλίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στηρίζει και θα στηρίζει τη θέση του Προέδρου Χριστόφια ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ενδιάμεση συμφωνία, χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.
Για την επίσκεψη Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, ο κ. Φωτίου είπε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα πρέπει να του δώσει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να στραφεί προς την άλλη πλευρά, προκειμένου να διαφοροποιήσει την αδιάλλακτη στάση της.
Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, επανέλαβε τη θέση για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις και να «οπλισθεί» ο Πρόεδρος ενόψει της άφιξης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ανέφερε δε, πως, όπως φαίνεται, «υπήρξαν παρεμβάσεις και πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα επιδείξει αποφασιστικότητα.

Η ηλεκτρονική έκδοση των εφημερίδων είναι το μέλλον των ΜΜΕ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (31/01) ο Αλτούγκ Ατσάρ, αναπληρωτής διευθυντής εμπορικού τομέα στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, υποστηρίζει πως παρότι δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε λόγο για θάνατο των εντύπων, το μέλλον βρίσκεται στην ηλεκτρονική έκδοση των εφημερίδων."Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για θάνατο των εντύπων. Όπως συνέβη σε μια σειρά από άλλους βιομηχανικούς τομείς, θα δούμε κι εδώ κάποιες συγχωνεύσεις και συμπράξεις", δήλωσε ο κ. Ατσάρ, τονίζοντας πως βασικότερος λόγος γι’αυτό είναι η μείωση των ποσοστών κέρδους.
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν συνταγές εξόδου από την κρίση, απάντησε :
"Πρώτον, το πλέον πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο των έντυπων «μέσων» (αλλά και των ηλεκτρονικών) είναι το περιεχόμενο. Όποιος θέλει να επιβιώσει στη ζούγκλα των media, πρέπει να βελτιώσει την ποιότητα του περιεχομένου του.
Πρέπει οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των εντύπων να επενδύσουν περισσότερα στον τομέα της έρευνας και ειδικότερα στον τομέα της αποτελεσματικότητας.
Τρίτον, πρέπει να ενοποιήσουμε τους αναγνώστες των εντύπων και των ηλεκτρονικών εκδόσεων, για να πείσουμε με το σημαντικό άθροισμά τους ότι δεν είναι πια και τόσο υψηλό το κόστος των διαφημίσεων, ότι αξίζουν τα λεφτά τους".
"Η δομή των εντύπων ΜΜΕ αλλάζει, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιληφθούμε άμεσα", γεγονός που δίνει, κατά τον Ατσάρ, την ευκαιρία στους αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με όλα όσα προσφέρει μία εφημερίδα, είτε εντύπως, είτε ηλεκτρονικώς, είτε μέσω κινητής τηλεφωνίας.
"Το «Ιντερνετ επί πληρωμή» είναι το μέλλον! Προσοχή όμως: Η πληρωμή θα αφορά συγκεκριμένες περιοχές των εφημερίδων και συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και δεν νομίζω ότι οι απλές εκδόσεις των φύλλων θα χρεώνονται", τόνισε ο ίδιος και προσέθεσε :
"Εφόσον προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή οι φίρμες θα επιβιώσουν μια χαρά, γιατί στο τέλος αυτό που μετράει είναι η ισχύς τους, η αξιοπιστία τους, η εμπιστοσύνη του καταναλωτή".
Ο Αλτούγκ Ατσάρ είναι ακόμα υπεύθυνος για τη δημιουργία εξειδικευμένων προτάσεων και εγχειρημάτων και την ανάπτυξη νέων διαφημιστικών προσφορών και χώρων, ενώ διευθύνει την ανάπτυξη και πώληση συνολικών λύσεων που συνδυάζουν την «Hurriyet» με άλλα media του ομίλου Dogan.

Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Ικανοποίηση Παπανδρέου για την έκβαση της «μάχης του Νταβός»

Ως ένα πρώτο θετικό βήμα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μηνύματα που έλαβε από τους συνομιλητές του.
Μιλώντας μετά τη λήξη των εργασιών του Φόρουμ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε σκληρή μάχη επί δύο ημέρες για να περάσει ένα θετικό μήνυμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και των θεσμών και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Επεσήμανε ότι στόχος ήταν να προστατευθεί ο μέσος Έλληνας "στον οποίο θέλουμε να δώσουμε προοπτική, γιατί δεν πρέπει να πληρώσει εκείνος τα λάθη που έκαναν άλλοι".

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, μια συγκυρία όπου έχει τρωθεί ουσιαστικά η αξιοπιστία της Ελλάδας, δίνουμε μια σκληρή μάχη αυτές τις δύο μέρες, συνεχώς, ώστε να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα για την απόφασή μας. Απόφαση ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, ανασυγκρότησης των θεσμών και βεβαίως ανασυγκρότησης και ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς, και πολιτικά, και βεβαίως και οικονομικά.
Και θα το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε, αλλά να δώσουμε και προοπτική σε κάθε ελληνική οικογένεια, γιατί δεν θέλουμε αυτή η κρίση να χτυπήσει τον μέσο Έλληνα και να πληρώσει ο πιο αδύναμος στη χώρα μας, για λάθη που έγιναν από άλλους. Και πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα πρώτο θετικό βήμα.

Τι προηγήθηκε

Η παρουσία της Ελλάδας στο Νταβός ξεκίνησε υπό τη σκιά των κερδοσκοπικών παιχνιδιών εις βάρος των ομολόγων του Δημοσίου και των δημοσιευμάτων και φημών περί επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας και επεξεργασίας σχεδίων "διάσωσης" από τις Βρυξέλλες.

Οι επαφές με τον Τύπο

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, ο Γ. Παπανδρέου παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων, μέσω των οποίων επιχείρησε να ανατρέψει το δυσμενές για την Ελλάδα κλίμα, με αποκορύφωμα τη συζήτησή του με 25 διευθυντές και στελέχη ξένων εφημερίδων. Τόνισε στους δημοσιογράφους με τους οποίους συνομίλησε, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί την παρέμβαση των Ευρωπαίων εταίρων της για τη διάσωση της οικονομίας της και εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα είναι αρωγός στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται.

Μαραθώνιο επαφών με εκπροσώπους των ΜΜΕ είχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι δηλώσεις στήριξης

Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε δηλώσεις στήριξης από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και τοποθέτησε στη σφαίρα του παραλόγου τα σενάρια εξόδου της χώρας από της Ευρωζώνη.
Από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπός του, Αμέλια Τόρες, χαρακτήρισε "μη ρεαλιστικό" το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ - Λουίς Θαπατέρο, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμερίστηκε την άποψη του Έλληνα ομολόγου του, ότι η Ελλάδα έχει γίνει στόχος κερδοσκόπων που θέλουν να πλήξουν το ευρώ.
"Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για να διασφαλίσουμε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της", δήλωσε από την ελβετική πόλη η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γερμανική πειθαρχία

Πιστοί στο δόγμα της δημοσιονομικής αυστηρότητας εμφανίστηκαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι. Την Πέμπτη, σχολιάζοντας τα σενάρια διάσωσης της Ελλάδας, ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού επιτελείου, Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα, όπως κάθε χώρα, πρέπει να επωμιστεί της ευθύνες της. Ο Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμφώνησε με την άποψη του υπουργού και εκτίμησε ότι η παροχή βοηθείας στην Ελλάδα θα έβλαπτε την Ευρωζώνη.

Πλάτη με πλάτη μέσα σε αρένα κερδοσκόπων

Μέτωπο Ελλάδας - Ισπανίας κατά κερδοσκόπων με τους Παπανδρέου και Θαπατέρο να μιλούν χθες από το Νταβός για επιθέσεις και κερδοσκοπικά παιχνίδια που δέχονται το ευρώ και οι οικονομίες των χωρών τους, τα οποία έχουν αποτέλεσμα -όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός- την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.
«Για επίθεση στην ευρωζώνη» πίσω από τα δημοσιεύματα για Ελλάδα και Ισπανία μίλησαν οι δύο πρωθυπουργοί
Οι δύο πρωθυπουργοί μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαν Ζαν-Κλοντ Τρισέ συμμετείχαν σε συζήτηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ. Νωρίτερα οι Παπανδρέου και Θαπατέρο είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, στην οποία ο Ισπανός είπε ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από τον διεθνή Τύπο και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας του.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «σπέκουλα φημών» η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε σοβαρές οικονομίες και υποστήριξε ότι «υπάρχει επίθεση κατά της ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες όπως η Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό διέψευσε το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (το οποίο και κατονόμασε), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα. «Δεν είχαμε καμιά τέτοια επαφή» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι φήμες αυτές άλλαξαν αμέσως το κλίμα, με συνέπεια να αυξηθούν τα spreads.
Υπογράμμισε όμως ότι παρ' όλα αυτά η Ελλάδα κατάφερε πριν από μερικές μέρες να δανειστεί περισσότερα χρήματα απ' όσα ζήτησε κι αυτό το χαρακτήρισε «μία ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί».
Τις θέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού έδειξε να συμμερίζεται και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του. Ο κ. Θαπατέρο είπε στο Νταβός ότι είναι σοκαριστικά όσα γράφονται για την ισπανική οικονομία και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία και ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αποκρουστούν οι επιθέσεις κατά της ευρωζώνης.

Ο Ελληνα πρωθυπουργός:

Τόνισε ότι η ευθύνη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δική μας, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε με κακό τρόπο την οικονομία, δεν πήρε διαρθρωτικά μέτρα και υπήρχε διαφθορά και σπατάλη. Ολα αυτά επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση, είπε.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ως μεγαλύτερο πρόβλημα το έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο είναι μεγαλύτερο και από το οικονομικό πρόβλημα. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος του 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.
Μιλώντας για την ευρωζώνη τόνισε ότι είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, η οποία έδωσε σταθερότητα και δημιουργεί ένα είδος αναχώματος.
Στην ίδια συζήτηση ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αναφερόμενος στην ευρωζώνη, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικά από την άλλη. «Ολοι είμαστε υπό πίεση» είπε, ενώ απευθυνόμενος στους Παπανδρέου και Θαπατέρο υπογράμμισε ότι είναι δική τους ευθύνη να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις χώρες τους με βάση τα προγράμματά τους, ενώ τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης της εποπτείας των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης.

Απέκλεισε τα σενάρια καταστροφής ο Χ. Αλμούνια

“Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σας παρακαλώ. Στην ευρωζώνη δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο”. Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε πριν από λίγο, ο α Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα νομισματικής πολιτικής, αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η χώρα μας τη ζώνη του ευρώ.
Αιτιολόγησε, μάλιστα, τη θέση του αυτή λέγοντας ότι “είναι παράλογο να γίνει προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας εκτός ευρωζώνης. Το γνωρίζουμε εμείς, το ξέρουν οι Έλληνες και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι”.
Ο κ. Αλμούνια τόνισε πως δεν υπάρχει κάποιο ειδικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα, “παρά το γεγονός”, όπως είπε, “ότι θα υπάρχουν τακτικές μηνιαίες συστάσεις πάνω στις δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών που θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα”. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρόκειται για ένα αναλυτικό κείμενο που συντάσσεται κάθε μήνα.
Όσον αφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας για εξορθολογισμό της δημοσιονομικής πολιτικής, είπε ότι “η Κομισιόν δεν διαθέτει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, καθώς αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκεται το σχέδιο Α”.
Σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια, η ρεαλιστικότητα των στόχων που έχει θέσει η Ελληνική κυβέρνηση, εξαρτάται από την πολιτική αποφασιστικότητα. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως το καινούριο στοιχείο που έχει προκύψει από την πλευρά της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες είναι η μεγάλη πολιτική αποφασιστικότητα που δείχνει.
Όσον αφορά τα σπρεντ των ομολόγων τόνισε πως είναι λογικό να υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων, αλλά πρόσθεσε πως κάποιες τιμές δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές. Ακόμη εξέφρασε την πεποίθηση πως οι αγορές θα επηρεαστούν από τις πραγματικές πληροφορίες και όχι από τις φήμες.
Ακόμη, ανέφερε πως όταν μια χώρα της ΟΝΕ και της Ε.Ε. αντιμετωπίζει προβλήματα αυτά αποτελούν προβληματισμό για όλα τα μέλη. Όπως τόνισε "είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο, αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις και συνεργαζόμαστε με αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Την ίδια ώρα ασκούμε ταυτόχρονα πίεση σε αυτούς που πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις".
Από την πλευρά του ο Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Φρανγκφούρτερ Αλγκεμάιν Τσάιτουνγκ" τονίζει ότι πιθανή διάσωση της Ελλάδας από τις χώρες της ευρωζώνης θα αδυνάτιζε το ευρώ και θα έβλαπτε τα μέγιστα τη φήμη της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. "Κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης είναι υπεύθυνο να αντιμετωπίσει μόνο του τα χρέη του" λέει χαρακτηριστικά ο Ίσινγκ.
Ωστόσο και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Άλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δε θα συμμετάσχει σε ένα ενδεχόμενο ευρωπαϊκό σχέδιο για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» και από τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την «εμπιστοσύνη» της προς την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας.
"Η Ελλάδα υπέβαλε μια σειρά από αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για να διασφαλίσουμε όλοι μαζί ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν", δήλωσε η υπουργός στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. "Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, θα θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά", πρόσθεσε.
Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη της ζώνης του ευρώ επιδεικνύουν "αλληλεγγύη το ένα προς το άλλο".

Θα εξομολογηθεί στο Βατοπαίδι

Αποφασισμένος να παραμείνει σιωπηλός το επόμενο διάστημα εμφανίζεται ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής , παρά τις βολές που δέχεται το τελευταίο διάστημα από στελέχη της ΝΔ για πτυχές της κυβερνητικής θητείας του. Το «κύμα» των επιθέσεων όμως προς το πρόσωπό του τον αναγκάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», να προσέλθει τελικά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Επειτα από αρκετές συζητήσεις με στενούς πολιτικούς φίλους του και αφού δέχθηκε αντικρουόμενες εισηγήσεις, αναθεώρησε την αρχική του απόφαση. Αντί να αποστείλει υπόμνημα, όπως αρχικά είχε σκεφθεί, αποφάσισε ότι πρέπει να δώσει το «παρών» στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι, ενώ αναφορικά με την αντίστοιχη κοινοβουλευτική διαδικασία για τη Siemens θα αξιολογήσει τη στάση του τις επόμενες ημέρες.
Οσοι επισκέπτονται το πολιτικό γραφείο του στην Παναγή Κυριακού 21 (πλατεία Μαβίλη), διαπιστώνουν τη δυσφορία του κ. Καραμανλή. Ο τέως πρωθυπουργός παρατηρεί καθημερινά να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των στελεχών της ΝΔ που τον επικρίνουν. Φανερά προβληματισμένος δεν ανέμενε αυτήν την επίθεση και την απαξιωτική διάθεση πολλών στελεχών τα οποία πριν από λίγους μήνες τον εξυμνούσαν. Δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να μιλήσει δημόσια, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Ο κ. Καραμανλής σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να αναλωθεί σε μια συζήτηση η οποία θα ενίσχυε την εσωστρέφεια στη ΝΔ. Κυρίως όμως δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμφανιστεί ισότιμος συνομιλητής των επικριτών του. Σύμφωνα, όμως, με τις γνώμες που ανταλλάσσει τελευταία με τους συνομιλητές του θεωρεί ότι βάλλεται από διάφορα συμφέροντα που έχουν όφελος, όπως εκτιμά, να είναι απέναντί του. Σε αυτήν την «ετερόκλητη συμμαχία» βρίσκονται στελέχη και βουλευτές που στηρίζουν τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, άλλοι που ανήκουν στην ομάδα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί των κυβερνήσεων του κ. Καραμανλή.
Ο τέως πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι σκληροί «σαμαρικοί» τον επικρίνουν γιατί πιστεύουν ότι μέσω της αποδόμησης του ίδιου θα διαγραφεί το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ και θα ενισχυθεί το προφίλ του νέου αρχηγού.
Β έβαια δεν έχει την ίδια εντύπωση για τον κ. Σαμαρά, αφού διαπίστωσε, όπως αποκάλυψε χθες και «Το Βήμα», τη στήριξη της Ρηγίλλης στην υπόθεση της Siemens. Από τη Ρηγίλλης επικοινώνησαν, κατ΄ εντολήν Σαμαρά, με το γραφείο του κ. Καραμανλή και συμφωνήθηκε να υιοθετηθεί πλήρως η γραμμή του τέως πρωθυπουργού για τη Siemens.
Η Ρηγίλλης φρόντισε χθες να στηρίξει πολιτικά τον κ. Καραμανλή, ειδικά μετά το κλίμα που δημιουργήθηκε ότι επιχειρείται από το κεντρικό κομματικό σύστημα η πολιτική του «αποκαθήλωση». Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μ.Χαρακόπουλος τόνισε ότι μπορεί κανείς να κάνει κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή για λάθη, παραλείψεις ή καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός αναγνώρισε, και συμπλήρωσε: «Ουδείς, όμως, μπορεί να αμφισβητήσει την ηθική ακεραιότητα του τέως πρωθυπουργού». Ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι τον επικρίνουν «ντορικοί» επειδή έχουν την άποψη ότι το «καραμανλικό σύστημα» στις εσωκομματικές εκλογές στήριξε τον κ. Σαμαρά, ενώ οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί προσπαθούν να προστατεύσουν την πολιτική τους υπόληψη, επιτιθέμενοι στον τέως πρωθυπουργό, για να μη χρεωθούν ευθύνες. Παράλληλα ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι ορισμένοι τον πλήττουν διότι πιστεύουν πως θα αρχίσει να κινείται για να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή- αν και ο ίδιος διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι δεν έχει τέτοιο στόχο.

«Μπαϊράκι» Κοντού, συστάσεις από Ρηγίλλης

Μ ια μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) για τα αγροτικά που ετοιμάζει ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντός άναψε φωτιές στη Ρηγίλλης, που τον προειδοποίησε να μην προχωρήσει. Ο κ. Κοντός, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού της ΝΔ στήριξε την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αγνόησε τις κομματικές συστάσεις και κινείται μεθοδικά στο παρασκήνιο για να ενισχύσει την ομάδα του. Στη σφαίρα επιρροής του πρώην υπουργού ανήκουν και γνωστοί «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές που πρωταγωνιστούν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως π.χ. οι κκ. Π. Αραμπατζής (μπλόκο Προμαχώνα) και Χρ. Σιδηρόπουλος, «υπαρχηγός» του κ. Αθ. Κοκκινούλη (μπλόκο Τυρνάβου).
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Κοντός έχει συναντηθεί το τελευταίο διάστημα με επώνυμα στελέχη του αγροτικού χώρου, καλώντας τους να συμμετάσχουν στη ΜΚΟ. Ηδη έχουν γίνει δύο μεγάλες ανοιχτές συναντήσεις, όπου έγινε εκτενής συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει η προσπάθεια. Η κίνηση του κ. Κοντού δέχεται πολλά πυρά από αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ενώ και μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ εκφράζονται αρνητικά για τον πρώην υπουργό.

Τελεσίγραφο για τα όρια ηλικίας

Ερχεται η "λυπητερή" της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να "σφίξει τα λουριά" στην Ελλάδα και της απέστειλε... τελεσίγραφο για να προχωρήσει στην προώθηση του σχετικού νόμου μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή πριν από το τέλος Μαρτίου.
Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να έχει έτοιμο σχέδιο νόμου τον Φεβρουάριο. Οι βασικές του διατάξεις θα τεθούν σε διαβούλευση και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με την Κομισιόν, με στόχο το τελικό νομοσχέδιο να προωθηθεί στη Βουλή εντός της προθεσμίας που θέτουν οι Βρυξέλλες.
Παράλληλα, "μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος", όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Νταβός της Ελβετίας.
Πιο αναλυτικά, στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να βρουν μία φόρμουλα για μεταβατική περίοδο επτά ετών και σημειώνουν πως δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα, με βάση το ισχύον καθεστώς, χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη).
Το ζητούμενο είναι αν τους σχεδιασμούς αυτούς αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χθες απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Αθήνα (πρώτη φάση της διαδικασίας που οδηγεί στο Ευρ. Δικαστήριο) λόγω του γεγονότος ότι αυτή δεν έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με περυσινή απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου που διαπίστωσε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις που περιλαμβάνουν διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων παραβιάζουν την αρχή της ισότητας των αμοιβών.
Η ισότητα των αμοιβών ανδρών και γυναικών θεσπίζεται από το άρθρο 157 της Συνθήκης. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να είναι τα ίδια για τις γυναίκες και τους άνδρες.
Στις 26 Μαρτίου 2009 το Ευρ. Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ελληνικός κώδικας πολιτικών (υπαλλήλων του Δημοσίου) και στρατιωτικών συντάξεων του 2000 εισάγει διακρίσεις, επειδή εφαρμόζει διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, για να αποκτήσει κανείς δικαίωμα συνταξιοδότησης πρέπει να συμπληρώσει τουλάχιστον 25 χρόνια υπηρεσίας. Ωστόσο, οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, παντρεμένες ή με παιδιά έχουν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα σε σχέση με παντρεμένους ή με παιδιά άνδρες.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η Κομισιόν τής έστειλε χθες προειδοποιητική επιστολή (άρθρο 260 της Συνθήκης) καλώντας τη να συμμορφωθεί ή να δικαιολογήσει πειστικά μέσα σε διάστημα δύο μηνών τους λόγους της μη συμμόρφωσής της.

Εργαζόμενες στο Δημόσιο
Αύξηση των ορίων από 5 έως 17 χρόνια

Aντιμέτωπες με την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από 5 έως και 17 χρόνια είναι 140.000 εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα. Με την εξίσωση των ορίων ηλικίας αντρών και γυναικών κλείνουν ουσιαστικά οι... πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος της ηλικίας.
Μεγάλες χαμένες από τις αλλαγές θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.
Ωστόσο, οι αλλαγές αγγίζουν και τις «νεότερες» ασφαλισμένες, εφόσον βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες- που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993- θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από έξι έως δέκα χρόνια.
Αντιθέτως, δεν κινδυνεύουν όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ήδη ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα ταμεία.
Σημειώνεται πως, με βάση το ισχύον σύστημα, 250.000 γυναίκες που απασχολούνται στο Δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τους άντρες συναδέλφους τους. Ωστόσο, οι 110.000 ασφαλισμένες έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή (πρόκειται κυρίως για όσες μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983).

Οι Eλληνες και τα φάρμακα

Tο φάρμακο, μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του ανθρώπινου πολιτισμού, κατέχει περίοπτη θέση στην καθημερινότητά μας αφού δεν υπάρχει κανένας που να μην έχει πάρει για κάποια περίοδο ή στιγμή της ζωής του κάποιο επίσημο ή «εναλλακτικό» φαρμακευτικό σκεύασμα.
Την ίδια στιγμή, η φαρμακευτική βιομηχανία θεωρείται, σε παγκόσμιο επίπεδο, μία από τις σημαντικότερες, ένας κλάδος που προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίες και παράγει, ακόμα και αυτό το διάστημα της κρίσης, υπεραξία στις πολυεθνικές αλλά και στις εγχώριες εταιρείες. Το φάρμακο είναι ανθεκτικό, τόσο απέναντι στους ιούς όσο και στα σκαμπανεβάσματα των χρηματιστηρίων.
Κι όμως, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι περιπτώσεις έντονης αμφισβήτησης των φαρμάκων και των εταιρειών που τα παράγουν, ενώ συζητήσεις για το ασφαλιστικό, το κόστος των φαρμάκων και των διαδικασιών χορήγησης και συνταγογράφησης βρίσκονται μεταξύ των πρώτων θεμάτων της ατζέντας της υγείας. Την ίδια ώρα, η περίφημη πολυφαρμακία δεν επιβεβαιώνεται, παρά μόνο για μία κατηγορία: Τους ηλικιωμένους. Τελικά, θέλουμε ή όχι αγωγή;

Τα τρώμε στα φάρμακα
Μύθος ή πραγματικότητα;

Το 2008, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανήλθε σε περίπου 8 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένη κατά 8,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2007).

γύρω από τα συγκεκριμένα νούμερα αναπτύσσεται κάθε χρόνο μια περίεργη φιλολογία. Η εξακρίβωση του τι πραγματικά πλήρωσε το κράτος μέσω των ταμείων (5 δισ. ευρώ είναι η εκτίμηση για το 2008), τι πλήρωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες και τι οι πολίτες από την τσέπη τους έχει καταντήσει απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου καταγράφει τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα, το ποσό όμως αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την πραγματική κρατική δαπάνη, καθώς στο νούμερο του ΕΟΦ περιλαμβάνονται οι πωλήσεις φαρμάκων σε αλλοδαπούς και τουρίστες (το κόστος των οποίων καλύπτουν οι ίδιοι), οι πωλήσεις προς τα νοσοκομεία, καθώς και οι παράλληλες εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Επομένως, η κρατική δαπάνη για φάρμακα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι η κρατική φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί μόλις το 1/5 των συνολικών δαπανών υγείας. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, δεν έγκειται στις τιμές (οι οποίες καθορίζονται από το κράτος και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις χαμηλότερες στην ΕΕ των 27 κρατών μελών), αλλά στην έλλειψη διαφάνειας που δημιουργείται από την απουσία τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και μηχανοργάνωσης του συστήματος υγείας.

Πολυφαρμακία
Οι ηλικιωμένοι στο στόχαστρο

Στις ΗΠΑ, όπου το φαινόμενο της πολυφαρμακίας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, περίπου το 25% των επειγόντων εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλεται σε σοκ που έχουν υποστεί ανυποψίαστοι ή ανενημέρωτοι ασθενείς από λήψη μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων, τα οποία, σε συνδυασμό το ένα με το άλλο, προκαλούν σοβαρές παρενέργειες.
Στη χώρα μας, τα πράγματα απέχουν πολύ από αυτήν την κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτή, οι ηλικιωμένοι ?που αποτελούν το 13% του πληθυσμού της χώρας? καταναλώνουν σχεδόν το ένα τρίτο των φαρμάκων (κοντά στο 30%) και εκεί εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ενδείξεις πολυφαρμακίας.

Πληροφόρηση και ανταγωνισμός
Στη μέση ο ασθενής

Ο Δημήτρης Χάνδρας, ιατρικός επισκέπτης της εταιρείας Unifarma, μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία αλλά για επαγγελματικούς λόγους. Η εμπειρία του αλλά και η εντύπωση που έχει σχηματίσει ακούγοντας όλους τους παράγοντες της αγοράς είναι ότι το ευρύ κοινό είναι πλέον περισσότερο ενημερωμένο.
Οι λόγοι; «Είτε λόγω των ΜΜΕ, τα οποία στα ζητήματα της υγείας είναι πιο κοντά, είτε λόγω της εύκολης πρόσβασης πλέον στη γνώση με τη χρήση του ίντερνετ είτε λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών». Ο ανταγωνισμός των φαρμακευτικών οδηγεί συχνά σε «παρενέργειες», και στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει περισσότερα. «Ο ασθενής, προκειμένου να προστατέψει την τσέπη του και την υγεία του, θα διαβάσει και θα ενημερωθεί περισσότερο ώστε να έχει κι αυτός ενεργή συμμετοχή στη θεραπεία του», υποστηρίζει ο Δ. Χάνδρας.

Φαρμακευτικές εταιρείες
Αντιμετωπίζονται με καχυποψία

Ο κόσμος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας της νέας γρίπης.παρά την πληροφόρηση, καλύτερη από κάθε άλλη φορά, τα διεθνή δεδομένα και τις πρακτικές άλλων προηγμένων τεχνολογικά και ιατρικά κρατών, στην Ελλάδα η αμφισβήτηση στο πρόσωπο των φαρμακευτικών εταιρειών είναι ακόμα μεγάλη ?μόλις 400.000 Ελληνες είχαν εμβολιαστεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου! Για να δούμε πώς βλέπει και η άλλη πλευρά τη στάση του σύγχρονου Ελληνα, ζητήσαμε τη γνώμη του Δημήτρη Χάνδρα, ιατρικού επισκέπτη της εταιρείας Unifarma, ο οποίος ασχολείται με έναν πολύ ιδιαίτερο τομέα, την προώθηση των θυρεοειδικών και αντιθυρεοειδικών προϊόντων της εταιρείας.
Η συζήτησή μας ξεκίνησε, ασφαλώς, από τη νέα γρίπη και την καχυποψία των πολιτών. «Πιστεύω πως η εμπιστοσύνη των ασθενών προς το φάρμακο δεν περίμενε μία ακόμη γρίπη για να κλονιστεί. Κι αυτό γιατί η αγορά του φαρμάκου διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες αγορές καταναλωτικών αγαθών», σημειώνει ο ιατρικός επισκέπτης και μας εξήγησε: «Η διαφοροποίησή της έγκειται στην τετρατόμηση της ζήτησης, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες παράγουν, οι γιατροί συνταγογραφούν, οι ασθενείς καταναλώνουν και ο ασφαλιστικός οργανισμός καλύπτει.
Ολα αυτά δημιούργησαν με τον καιρό την αβεβαιότητα στους ασθενείς ως προς την κατάσταση της υγείας τους και την καταλληλότητα της θεραπείας. Επομένως αυτό που κατάφερε η νέα γρίπη είναι να κλονίσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη του Ελληνα για τα φάρμακα και να ενισχύσει την καχυποψία του».

Πρωταθλητές στα αντιβιοτικά
Του δίνουμε και καταλαβαίνει

Αν και η πολυφαρμακία δεν φαίνεται να ισχύει, τουλάχιστον στον βαθμό που φημολογείται, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης, στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Τα κυρίως συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά είναι οι μακρολίδες (29% της συνολικής κατανάλωσης), οι κεφαλοσπορίνες (22%) και οι πενικιλίνες (25%), κυρίως με τη μορφή της αμοξυκιλλίνης. Ολα αυτά σύμφωνα με το ESAC, το Eυρωπαϊκό Δίκτυο Επιτήρησης Κατανάλωσης Αντιμικροβιακών, στο οποίο συμμετέχουμε.

Λιγότερα φάρμακα
Με το βλέμμα του φαρμακοποιού

Ο Δημήτρης Μπρουσούλης ασκεί εδώ και μια επταετία το επάγγελμα του φαρμακοποιού και γι’ αυτό έχει άποψη για τη σχέση των Ελλήνων με τα φάρμακα.
«συχνά αμφισβητούν τα κίνητρα των γιατρών όσον αφορά τη συνταγογράφηση» αναφέρει, θέτοντας ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα στο ζήτημα των φαρμάκων. «Δυστυχώς, τα πράγματα είναι δύσκολα, τα ταμεία έχουν χρέη και οι σκέψεις για περικοπές φαρμάκων είναι στην ημερήσια διάταξη.
Επίσης, υπάρχουν φάρμακα για παθήσεις που δεν αναγνωρίζονται από τα ταμεία, όπως η αλωπεκία και η φλεβική ανεπάρκεια. Θεωρείται, δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό, ότι είναι φάρμακα lifestyle?», συνεχίζει. Ως φαρμακοποιός, αντιμετωπίζει όλα τα δομικά προβλήματα της αγοράς, όπως τα υπέρογκα χρέη του Δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς και τη γραφειοκρατία.
«Η γραφειοκρατία είναι μεγάλο πρόβλημα. Ενώ υπάρχει κοινή νομοθεσία, στην πράξη κάθε ταμείο εφαρμόζει δικές του μεθόδους πληρωμών. Δεν γνωρίζουμε αν κάποιο φάρμακο καλύπτεται από κάθε ταμείο, δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των συμμετοχών κάθε πλευράς στην τιμή του φαρμάκου κ.ά.», λέει περιγράφοντας καταστάσεις που όλοι έχουμε ζήσει. Οταν ζητάμε τη γνώμη του για το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης, στρέφει το βλέμμα του στον ιατρικό κλάδο, όπου παρατηρεί ορισμένα φαινόμενα κατάχρησης, ειδικά στον τομέα της αντιβίωσης.
«Υπάρχει μια τάση να γράφονται αρκετές αντιβιώσεις. Συχνά υπάρχει και πίεση των ασθενών προς τους γιατρούς αν και σε αυτό τον τομέα παρατηρώ μια σαφή ύφεση: Ο κόσμος προσπαθεί να αποφύγει τα φάρμακα. Απόδειξη, η στροφή των πελατών προς την ομοιοπαθητική και τα φυτικά σκευάσματα».?

Διαδίκτυο
Φάρμακα με ένα κλικ

Οι πωλήσεις φαρμάκων μέσω ίντερνετ έχουν αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς όμως δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν το ζήτημα με τη σπουδή που θα έπρεπε ?το ίδιο και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Σε ορισμένα σκευάσματα, οι εκπτώσεις που παρέχουν οι διάφοροι δικτυακοί τόποι ανέρχονται στο 70%, με αποτέλεσμα πολλοί ανυποψίαστοι ή αφελείς καταναλωτές να πέφτουν θύματα εξαπάτησης, καθότι πρόκειται για φάρμακα μαϊμού.
Τα περισσότερα αφορούν το αδυνάτισμα, τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση της φαλάκρας και τη βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Η πώληση φαρμάκων μέσω του ίντερνετ είναι παράνομη, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται αυτό δεν εμποδίζει μερικούς από το να κάνουν χρυσές δουλειές. Τα προϊόντα που διακινούνται μέσω του κυβερνοχώρου φτάνουν στον παραλήπτη με κούριερ, χωρίς συνταγή γιατρού, με αποτέλεσμα να έχουμε συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον, πολλά από τα διακινούμενα φάρμακα είναι μαϊμούδες, με αποτέλεσμα οι παρενέργειές τους να είναι άγνωστες και συνάμα ανησυχητικές.

Φάρμακα και φαρμάκια

Ολα εκείνα που απαρτίζουν το σύμπαν του φαρμάκου στην Ελλάδα.

Καχυποψία
Αρκετοί ασθενείς απέφυγαν δυσάρεστες εξελίξεις με την ασθένειά τους απλώς διότι διέκοψαν, σε συνεργασία με τον γιατρό, μια λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή. Αν συνεχίζετε να αισθάνεστε άσχημα, ίσως να φταίει το φάρμακο!

Παρενέργειες
Ο νόμος επιβάλλει να αναγράφεται σε κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα η σύσταση, η δοσολογία, οι παρενέργειες και οι αντενδείξεις και καλό είναι να διαβάζουμε όλοι τα ψιλά γράμματα.

Δοσολογία
Μεγάλη ευθύνη για τις παρενέργειες που συνδέονται με τα φάρμακα κατέχει η κακή λήψη σε χρόνο ή ποσότητα. Ορισμένοι ασθενείς αυθαιρετούν, ερμηνεύουν και φέρνουν τη φαρμακευτική αγωγή στα μέτρα τους.

Φαρμακοβιομηχανία
Οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία ξεπερνούν τις 13.000. Η απασχόληση είναι εξαιρετικά ανοδική την τελευταία εξαετία (5% περίπου τον χρόνο) όταν στους άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας μειώνεται ή παραμένει στάσιμη.

(Πολύ) Φαρμακεία
Η χώρα μας έχει αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό φαρμακείων στην Ευρώπη (94,2 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους). Επίσης, υπάρχουν 150 περίπου φαρμακαποθήκες όταν στη Γαλλία λειτουργούν μόλις 9 και στη Γερμανία 16.

Μπεστ σέλερ
Η πρώτη σε πωλήσεις θεραπευτική κατηγορία το 2008 ήταν τα φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις (23,8% επί του συνόλου) και ακολούθησαν τα φάρμακα για το κεντρικό νευρικό σύστημα (16,0%) και εκείνα για το πεπτικό σύστημα και τον μεταβολισμό (12,6%).
Ακόμη κι αν στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολυφαρμακία, σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά φαρμακεία.

Κρίση - Γρίπη σημειώσατε: 1

Ποιο ντέρμπι και ποιο πρωτάθλημα, και ποιοι αιώνιοι και ποια δάκρυα στις σουίτες. Εδώ το ματς της χρονιάς. Γρίπη εναντίον Κρίσης (όπως λέμε Πρέντατορ εναντίον Αλιεν). Ποιος θα ξεκάνει τον άλλον; Ποια από τις δύο συμφορές θα ξεκάνει εμάς;
Η κρίση εμφανίστηκε γρήγορα και δυσοίωνα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Θα κλείσουν όλα, θα πέσουν έξω τα καράβια μας, οι κότες και τα κοκόρια μας. Θα πέσουν ανεργία, πείνα και δίψα.
Πολύ γρήγορα πλασαρίστηκε η γρίπη, περιφρονώντας την αντίπαλή της: Κρίση; Σιγά μη σκίσεις κανένα καλσόν! Ξέρετε ρε ποια είμαι εγώ;
Η γρίπη που τα θύματά μου τα ξαπλώνω κάτω στο λεπτό, και συχωριέσαι πριν προλάβεις να πεις «ταμιφλού». Να φτερνιστείς, να ταραχτείς, να φοβηθείς, να τρυπηθείς, να υποταχθείς.Σχολεία έκλεισαν και εμβόλια παραγγέλθηκαν με τα κοντέινερ, ενώ τα τραγικά περιστατικά θανάτων παίζονταν κάθε μέρα στις ειδήσεις. Η κρίση κόντευε να ξεχαστεί. Τα εκατό θύματα της Η1Ν1, όμως, δεν αξιολογήθηκαν ως «αριθμός πανδημίας» από την κοινή γνώμη. Μη καταφέρνοντας να σκοτώσει όσους υποσχέθηκε, η γρίπη «έκαψε το χαρτί της» και τώρα περνάει δεύτερο τίτλο, θαμμένη στις πίσω σελίδες. Αντιθέτως, επαναπλασάρεται η κρίση, με αφραγκίες ανατριχιαστικές, με συνέπειες «ντόμινο» για την εθνική μας οικονομία, την εθνική μας αξιοπιστία και την εθνική μας μοναξιά.
Τι θα γίνει τον άλλο μήνα δεν μπορώ να προβλέψω... Η γρίπη δεν το βάζει κάτω. Προειδοποιεί για το επόμενο μεγάλο κύμα που θα μας συμπαρασύρει. Αλλά η κρίση, μια κίνηση μπροστά, ήδη κλείνει διαφημιστικό χώρο προβολής σε έντυπα και τηλεοράσεις, θέλοντας να γίνει αυτή και μόνο αυτή η συμφορά που πραγματικά θα μας αποτελειώσει.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά καταβαραθρώθηκαν και οι τιμές των αποκριάτικων. Ποιος έχει όρεξη να ντυθεί μασκαράς, όταν από στιγμή σε στιγμή μπορεί να ντυθεί «ασθενής εντατικής» ή άστεγος ρακοσυλλέκτης;
Γιατί τέτοια «κοστούμια» μας ράβουν. Λίγο στενόχωρα, είναι η αλήθεια.

Θαλάσσιο τέρας από ψηφίδες

Ενας μνημειακός πίνακας με θαλάσσιο θέμα και ημίγυμνες μορφές, εξαιρετικά σπάνιος για τα ελληνικά δεδομένα, που απεικονίζεται σε ένα καλά διατηρημένο ψηφιδωτό, αποκαλύφθηκε στο νότιο κλίτος της τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής που ανασκάπτεται στον αρχαιολογικό χώρο της Οπάγιας στα Γιάννενα, λίγα μόλις μέτρα από τη νότια κοίτη του ποταμού Καλαμά.
Στη σύνθεση που βρέθηκε στο κλίτος, κυριαρχούν δύο ημίγυμνες ανακεκλιμένες μορφές, προσωποποιήσεις της θάλασσας και ενός ποταμού.
Η θάλασσα στηρίζεται σε κουλουριασμένο θαλάσσιο τέρας, κρατά ένα δοιάκι στο αριστερό χέρι και ένα κοχύλι στο δεξί, ενώ στο κεφάλι της φυτρώνουν μικρές δαγκάνες, γνωστά σύμβολα της μορφής ήδη από την αρχαιότητα.
Ο ποταμός στο πάνω μέρος της παράστασης κρατά ένα καλάμι στο δεξί χέρι και είναι στεφανωμένος με καλάμια. Ακουμπά σε ανεστραμμένο αμφορέα, από τον οποίο πηγάζουν τα φαιογάλαζα νερά που καλύπτουν όλο το κατώτερο τμήμα της παράστασης.
Ανάμεσα σε αυτές τις δύο μορφές διακρίνεται βάρκα με σκυμμένο ψαρά που κρατά τρίαινα, ενώ ψηλότερα σώζεται το κεφάλι και το χέρι ενός δεύτερου ψαρά, ο οποίος κρατά καλάμι. Γύρω από τις μορφές και μέσα στα νερά κολυμπούν διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί.
Μπροστά από την κεντρική θύρα εισόδου του ναού υπήρχε ψηφιδωτή επιγραφή, η οποία προφανώς έδινε πληροφορίες για την ανέγερση και την ψηφοθέτηση του μνημείου, αλλά είναι κατεστραμμένη σε μεγάλο βαθμό.
Αντίστοιχη επιγραφή, και αυτή κατεστραμμένη, υπήρχε στο ανατολικό τμήμα του νότιου κλίτους και πιθανόν αφορούσε στην ψηφοθέτηση των δαπέδων των δύο πλάγιων κλιτών, τα οποία ξεχωρίζουν για τις μεγάλης κλίμακας αφηγηματικές παραστάσεις. Τέτοιου είδους παραστάσεις είναι αρκετά σπάνιες στην παλαιοχριστιανική τέχνη του ελλαδικού χώρου.Σύμφωνα με την κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε καλή κατάσταση διατηρήθηκαν τα ψηφιδωτά του νάρθηκα και του δυτικού τμήματος του κυρίως ναού, ενώ έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς τα δάπεδα του ιερού.
Οι ψηφιδωτές παραστάσεις αυτής της βασιλικής είναι μοναδικές και σε αυτές κυριαρχούν πτηνά, ψάρια, καραβίδες, καλάθια και διάφοροι καρποί, όπως ρόδια, σύκα, σταφύλια, μανιτάρια, σπαράγγια κ.ά. Ενδιαφέροντες είναι σε πολλά σημεία και οι μαίανδροι, ανάμεσα στους οποίους εικονίζονται αγγεία και ζώα, ενώ τα περισσότερα από τα ψηφιδωτά έχουν μεταφερθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, προκειμένου να συντηρηθούν.

Τμήματα οχύρωσης και πύργος

Στον αρχαιολογικό χώρο της Οπάγιας έχουν βρεθεί επίσης τα ερείπια μίας μικρότερης βασιλικής, της οποίας σώζεται η αψίδα, καθώς και τμήματα των ψηφιδωτών, ενώ διακρίνονται ακόμη τμήματα της θεμελίωσης του πύργου, καθώς και τμήματα οχύρωσης στα νότια του χώρου. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για έναν οικισμό, μια πόλη, που τροφοδοτούνταν από την εύφορη κοιλάδα του Καλαμά και συγχρόνως έλεγχε τα μέχρι και σήμερα ζωτικά περάσματα προς τα Γιάννενα, προς την Κόνιτσα κι από εκεί προς τη Μακεδονία.
Σώζονται 200 τ.μ.
Ολα τα δάπεδα του ναού, συνολικής έκτασης περίπου 330 τ.μ., είχαν αρχικά ψηφιδωτή διακόσμηση, από την οποία σήμερα σώζονται γύρω στα 200 τ.μ.

Κοτόπουλο το θρεπτικό

Πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (μετά το ασπράδι του αβγού και το γάλα), το κοτόπουλο είναι μία από τις καλύτερες τροφές. Με χαμηλή εμπορική τιμή, αλλά υψηλή διατροφική αξία, είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως και μαγειρεύεται ποικιλοτρόπως. Στις Η.Π.Α., προτιμάται ψητό. Στην Ιταλία, κοκκινιστό με ντομάτα και μανιτάρια. Στην Ισπανία, με ρύζι και θαλασσινά. Στο Μεξικό, ψιλοκομμένο για tacos. Στην Ινδία, μαρινάτο με γιαούρτι. Στην Ιαπωνία και την Κίνα, με τζίντζερ, ενώ στη Γαλλία ο κόκορας είναι πάντα κρασάτος.
Η πρώτη καταγραφή πωλήσεων κοτόπουλου που έγινε στις Η.Π.Α. (1934) κατέδειξε ότι οι πωλήσεις πλησίαζαν τα 30 εκατομμύρια κιλά ετησίως. Πρόσφατες καταγραφές τις ανεβάζουν στα 35 εκατομμύρια κιλά ημερησίως. Το κοτόπουλο δεν έγινε τόσο δημοφιλές λόγω κόστους. Οι πρωτεΐνες του είναι θρεπτικές, φιλικές (εφόσον δεν προκαλούν αλλεργίες) και εύπεπτες, ενώ απορροφώνται κατά 100% από τον οργανισμό. Τα 100 γρ. κοτόπουλου καλύπτουν το 50% περίπου των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άντρα και το 65% μιας γυναίκας. (Η διαφορά οφείλεται στη μικρότερη μυική μάζα των γυναικών).
Γενικά, δεν συνιστάται στον σύγχρονο άνθρωπο η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών. Αυτές προκαλούν προβλήματα στα νεφρά (υψηλή ουρία), ενώ ταυτόχρονα η πλεονάζουσα ποσότητά τους μετατρέπεται σε λίπος. Το ανθρώπινο σώμα δεν διαθέτει «αποθήκες» πρωτεϊνών. Μετατρέπει κάθε πλεονάζουσα τροφή σε λίπος και στη συνέχεια την αποθηκεύει σε αυτήν τη μορφή.
Το κρέας του κοτόπουλου -συγκριτικά με το μοσχάρι- χαρακτηρίζεται από μικρότερο αριθμό θερμίδων, με λιγότερα λιπαρά και χοληστερίνη. Η αφαίρεση της πέτσας εγγυάται σημαντική μείωση θερμίδων αν και η μείωση της χοληστερίνης που συνεπάγεται δεν είναι ποσοτικά ανάλογη.
Το στήθος περιέχει λιγότερες θερμίδες από το μπούτι, που οφείλει τη νοστιμιά του στα λιπαρά των μυών. Τα λιπαρά του κοτόπουλου είναι πολύ πιο «φιλικά» και χρήσιμα από ό,τι του μοσχαριού. Το κοτόπουλο έχει περισσότερα απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά οξέα από ό,τι το μοσχάρι, στο οποίο αυτά είναι κορεσμένα (ανθυγιεινά). Το μοσχαρίσιο -ίσου βάρους- κρέας έχει τριπλάσια ποσότητα λιπαρών.
Σημαντικά προβλήματα, όμως, προκύπτουν και από τον τρόπο μαγειρέματος: Για παράδειγμα, 6 nuggets κοτόπουλου από φαστ φουντ περιλαμβάνουν 270 θερμίδες (αντί των 165 θερμίδων του ψητού στήθους) και 15 γρ. λίπους, το περισσότερο από το οποίο προέρχεται από τα υδρογονωμένα έλαια που προστίθενται στο τηγάνισμα. Πολύ πιο ανθυγιεινά είναι τα συκωτάκια, ενώ λανσάρονται ως πιο κατάλληλα επειδή περιέχουν λιγότερες θερμίδες και προστίθενται στα σάντουιτς. Η αλήθεια είναι ότι αυτά περιέχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά 631 mg χοληστερίνης, ενώ ίσης ποσότητας στήθος κοτόπουλου περιέχει μόνο 85 mg χοληστερίνης.
Πολλές μητέρες που εκνευρίζονται ακούγοντας το παιδί τους να ταλαιπωρείται με τον χαρακτηριστικό, οξύ, ξηρό, επίμονο βήχα τώρα τον χειμώνα του χορηγούν αντιβηχικά σιρόπια, τα οποία όμως δεν έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα ζεστό πιάτο κοτόσουπα δρα ευεργετικά, σταματώντας τον βήχα. Ο θεραπευτικός μηχανισμός της εμπειρικής αυτής ιατρικής παρατήρησης παραμένει άγνωστος.
Το κοτόπουλο έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από το μοσχάρι, με την προϋπόθεση ότι έχουμε αφαιρέσει την πέτσα του.
Το κοτόπουλο, συγκριτικά με το μοσχαρίσιο κρέας, έχει λιγότερη βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σίδηρο.

Αμφορείς 2.500 ετών στον βυθό

Ενα ναυάγιο κλασικών χρόνων, κατάφορτο από αμφορείς, εντόπισε σε βάθος 25 - 49 μέτρων στη θάλασσα της Πολυαίγου, κοντά στην Κίμωλο, στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες και ερεύνησε προκαταρκτικά κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.
Γνωστό στην Εφορεία από το 2004 το ναυάγιο της μικρής νησίδας Πολυαίγου ανήκει σε ένα πλοίο του τέλους του 5ου και του πρώτου μισού του 4ου αιώνα π.Χ.
Οι αμφορείς που κουβαλούσε είχαν διασπαρεί στον βυθό σε δύο κύριες συγκεντρώσεις. Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων ανέλκυσαν ορισμένους και αναγνώρισαν τουλάχιστον τρεις τύπους.
Ενας από αυτούς προέρχεται από την αρχαία Πεπάρηθο, τη σημερινή Σκόπελο.
Οι υπόλοιποι εμφανίζουν στενή τυπολογική συγγένεια με εργαστήρια που υπήρχαν εκείνη την εποχή στο βόρειο Αιγαίο.
Ανελκύθηκαν τέσσερις ακέραιοι οξυπύθμενοι μεταφορικοί αμφορείς και δύο επιτραπέζιοι αμφορίσκοι. Εντοπίστηκαν ακόμη τμήματα από τις άγκυρες του βυθισμένου πλοίου.

Σώστε τις τίγρεις

Σχέδιο για τη σωτηρία των άγριων τίγρεων συζητήθηκε στην διυπουργική διάσκεψη 13 χωρών της Ασίας για την προστασία των τίγρεων που διεξήχθη την Παρασκευή στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Hua Hin της Ταιλάνδης. Οι συνομιλίες σκοπό είχαν την λήψη μέτρων για τον διπλασιασμό του αριθμού των άγριων τίγρεων μέχρι το 2022.
Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η απαγόρευση της κατασκευής δρόμων, γεφυρών και άλλων έργων υποδομής κοντά σε οικοτόπους, που θα μπορούσε να βλάψει τους πληθυσμούς των αγρίων ζώων.
Οι 13 χώρες που συμμετείχαν ήταν το Μπαγκλαντές, το Μπουτάν, η Καμπότζη, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Μυανμάρ, το Νεπάλ, η Ρωσία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
Μέσα στην ημέρα αναμένεται επίσημη ανακοίνωση για τις αποφάσεις της διυπουργικής οι οποίες εν συνεχεία θα επικυρωθούν σε μια σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας.
Ο Ταϊλανδός Υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Suwit Khahkitti, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και το αποτέλεσμα των εργασιών είναι αρκετά καλό καθώς μέχρι σήμερα σε πολιτικό επίπεδο δεν είχαν γίνει ιδιάιτερα βήματα για την προστασία των τίγρεων.
Ωστόσο, να σημειωθεί ότι παρά τα συνεχή αιτήματα των φυσιολατρών και επιστημόνων για μεγαλύτερη χρηματοδότηση των προσπαθειών για την προστασία των τίγρεων, το σχέδιο δεν περιλαμβάνει νέα κονδύλια. Πρόκειται στην ουσία για μια πολιτική και όχι νομικά δεσμευτική συμφωνία των 13 ασιατικών κρατών που συμμετείχαν στην συνδίασκεψη. Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, τα παραπάνω κράτη καλούνται να δεσμευτούν ότι τα μέρος των κονδυλίων που προορίζονται για τον οικοτουρισμό και την κατασκευή έργων υποδομής θα διατεθούν για την προστασία του άγριου ζώου.
Οι τίγρεις βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με ζώα του πλανήτη του πλανήτη που απειλούνται με άμεση εξαφάνιση ενω ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της λαθροθηρίας και της καταπάτησης δασικών εκτάσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στις αρχές του 20ου αιώνα ο αριθμός των τίγρεων στον πλανήτη υπολογιζόταν στις 100.000 ενώ σήμερα δενυπερβαίνει τις 3.500.
«Οι τίγρεις απειλούνται με εξαφάνιση και γι΄αυτό χρήζουν της μέγιστης δυνατής προστασίας. Φέτος είναι το Ετος της Τίγρης και η χρονιά που οι περισσότερες οργανώσεις έχουν συμπαραταχθεί. Πρέπει να αλλάξουμε τη δυσοίωνη μοίρα των τίγρεων και αυτό αν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ» σημείωσε ο Michael Baltzer, εκπρόσωπος της WWF.
Εξω από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών συγκεντρώθηκαν δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής.
Φορώντας μάσκες και κρατωντας πανό με το σύνθημα Σώστε τις τίγρεις: Θέλουμε την υποστήριξή σας, οι μικροί μαθητές ζήτησαν να ενταθούν οι προσπάθειες για τη σωτηρία του άγριου ζώου.

N;ea κρούσματα της γρίπης των πτηνών στο Ισραήλ

Περιπού 43.000 πουλερικά πρόκειται να θανατωθούν στο βόρειο Ισραήλ, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού της γρίπης των πτηνών, Η5Ν1, σε πτηνοτροφική μονάδα.
Το υπουργείο Υγείας διάταξε να απομονωθεί η μονάδα σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων και πέραν της θανάτωσης των πουλερικών, καθώς και να διεξαχθούν επείγοντες έλεγχοι ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο επιζωοτίας.
Τον Μάρτιο του 2006 η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εισαγωγές πτηνών, κρέατος πουλερικών και αυγών από το Ισραήλ, όπου πολλά πτηνοτροφεία είχαν μολυνθεί από τον ιό Η5Ν1 με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές της χώρας να προχωρήσουν στη θανάτωση περίπου 1,4 εκατομμυρίων πτηνών.

To Βοtox...βιολογικό όπλο μαζικής καταστροφής

Από τη δεκαετία του 1990, έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για τη χρήση μικροβίων ως όπλων μαζικής καταστροφής. Ωστόσο η απειλή δεν έχει πραγματοποιηθεί – εκτός από τη χρήση άνθρακα στις ΗΠΑ το 2001 που στοίχησε λίγες ζωές. Εν το μεταξύ το SARS και η γρίπη έδειξαν τι μπορούν να κάνουν τα μικρόβια από μόνα τους, αν και με λίγη τύχη και τη βοήθεια της επιστήμης τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί.
Ο φόβος της βιοτρομοκρατίας έχει ξεθωριάσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα να εστιάζει στην πυρηνική απειλή, γράφει το New Scientist. Όμως, η Washington Post έρχεται να προειδοποιήσει για μία νέα απειλή: τη θεραπεία των ρυτίδων. Το 2006 ένας Ρώσος έμπορος πιάστηκε να προωθεί μία φτηνή έκδοση του Botox, μίας τοξίνης που προκαλεί θανατηφόρο αλλαντίαση (τροφική δηλητηρίαση) και επιπλέον χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες για να παραλύσει τους μύες του προσώπου και να εξαφανίσει τις ρυτίδες. Ο έμπορος ισχυρίστηκε ότι έχει απεριόριστες προμήθειες κατασκευασμένες στην Τσετσενία.
Η σκέψη της ύπαρξης ενός τέτοιου τύπου Botox είναι τρομακτική έτσι και αλλιώς. Οι τοξίνες botulinum δημιουργούνται από τα βακτήρια Clostridium που είναι η πιο δηλητηριώδης ουσία από αυτές που είναι γνωστές. Παραλύουν τους μυς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για την αναπνοή, ενώ η κατάποση 80 περίπου μικρογραμμαρίων σκοτώνει.
Υπάρχουν φόβοι εδώ και πολύ καιρό ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να «γλιστρήσει» στην αγορά των τροφίμων. Οι σκεπτικιστές απαντούν ότι ποτέ τρομοκράτης δεν κατάφερε να παράγει αρκετή ποσότητα τέτοιου «όπλου». Τώρα οι ισχυρισμοί της Washington Post λένε ότι το εμπόδιο αυτό έχει ξεπεραστεί.
Το κατάλληλο Botox πωλείται από λίγες μόνο επιχειρήσεις με νόμιμη άδεια και σε εξωφρενικές τιμές. Έτσι, η ζήτηση για μία προσιτή στην τιμή θεραπεία των ρυτίδων έχει δημιουργήσει μια προσοδοφόρα μαύρη αγορά και εργαστήρια - κυρίως στην Κίνα - έχουν ξεφυτρώσει προκειμένου να την τροφοδοτούν.
Το κομμάτι που αφορά στη μαύρη αγορά είναι εύκολο να το πιστέψει κανείς. Η τοξίνη χρησιμοποιείτε επίσης για έρευνα και το 2004, ορισμένοι επιχειρηματίες στην Αριζόνα έστειλαν 3000 φιαλίδια τοξίνης για έρευνα. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να σκοτώσει μία ολόκληρη πόλη. Οι επιχειρηματίες ενδιαφέρονταν περισσότερο να τροφοδοτήσουν με αυτή τους γιατρούς ως μία μειωμένου συντελεστή θεραπεία των ρυτίδων. Αποκαλύφθηκαν μόνο όταν ένας πελάτης χρησιμοποίησε λίγο παραπάνω από ότι θα έπρεπε σε αυτόν και την κοπέλα του. Η ιστορία αυτή κάνει τις μαύρες αγορές του Botox και εργαστήρια στην Κίνα μία αληθοφανή ιστορία.
Το 2008, η Επιτροπή για την Πρόληψη των όπλων μαζικής καταστροφής και της τρομοκρατίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιοτρομοκρατία είναι μία ανεκπλήρωτη, μα τεράστια απειλή. Η επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει άλλη μία έκθεση αυτή την εβδομάδα. «Οι ΗΠΑ πρέπει να κινηθούν πιο επιθετικά για να μειώσουν την απειλή της βιοτρομοκρατίας» αναφέρεται στην ιστοσελίδα της επιτροπής.
Μερικοί από τους ανθρώπους που έχουν από καιρό προειδοποιήσει ότι το botulinum αποτελεί έναν «πράκτορα» της βιοτρομοκρατίας είναι υψηλά ιστάμενοι σύμβουλοι για την βίο – άμυνα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και την για την Επιτροπή για την Πρόληψη των όπλων μαζικής καταστροφής και της τρομοκρατίας. Οι δημοφιλείς ανησυχίες για τη βιο-απειλή έχουν φθίνει αφού οι προειδοποιήσεις για τη γρίπη των πτηνών και η χρήση άνθρακα από την Αλ Κάιντα απέτυχαν να υλοποιηθούν. Το New Scientist αναρωτιέται πάντως...μήπως η ιστορία για το Botox είναι μία προσπάθεια να ξυπνήσει ξανά ο φόβος για την βιοτρομοκρατία λίγο πριν κυκλοφορήσει η νέα έκθεση της επιτροπής;

Ο σύντροφος πολύτιμος και στη γέννα...

Ο ενεργός ρόλος του σε όλη τη διάρκεια του τοκετού και το καλωσόρισμα στο παιδί του θα γίνουν επίσης τα θεμέλια μιας δυνατής πρακτικής αγάπης. Θα είναι ένας πατέρας, ο οποίος από την αρχή θα μοιράζεται πρόθυμα μαζί σας τις χαρές και τις ευθύνες της ανατροφής του μικρού σας. Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να ξέρετε εκ των προτέρων ούτε πώς θα εξελιχτεί ο τοκετός ούτε πόσο καλά μπορεί να τα καταφέρει ο καλός σας σε θέματα πρακτικά κατά τη διάρκειά του.
Ωστόσο, οι τρόποι για να σας βοηθήσει είναι πολλοί εκτελώντας ακόμα και καθήκοντα μαίας. Φτάνει να έχει προετοιμαστεί, να έχει διαβάσει τα ίδια με εσάς βιβλία, να έχει παρακολουθήσει μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής.

Τι μπορεί να προσφέρει ο σύντροφός σας

• Να σας διαβάζει κάτι ευχάριστο ή να παίζει μαζί σας κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι.
• Να «εισπράττει» τον εκνευρισμό σας χωρίς να θυμώνει. Είναι ο δικός σας άνθρωπος και επομένως είναι φυσικό να ξεσπάτε επάνω του με μεγαλύτερη άνεση τα νεύρα που θα σας προκαλούν η πολύωρη αναμονή, οι πόνοι και η κούραση.
• Να σας χαϊδεύει, να σας σκουπίζει το πρόσωπο, να σας δροσίζει το στόμα με λίγο νερό ανάμεσα στις συσπάσεις, να σας κάνει εντριβές στην πλάτη, στα πόδια και στους ώμους, να σας βοηθά να μετακινείστε και να αλλάζετε θέση.
• Να σας ρωτάει τι θέλετε και να φροντίζει να ικανοποιεί τις επιθυμίες σας.
• Να σας μιλάει στη διάρκεια των συστολών, για να σας ενθαρρύνει και να σας επαινεί για το κουράγιο σας.
• Να σας θυμίζει πώς πρέπει να αναπνέετε στη διάρκεια των συσπάσεων κάνοντας τις διάφορες αναπνοές μαζί σας.
• Να διαβιβάζει τις επιθυμίες ή τις απορίες σας στη μαία ή το γιατρό. Θα έχετε έτσι την αίσθηση ότι ελέγχετε την κατάσταση.
• Να σας επαναλαμβάνει ότι η στιγμή ης γέννησης του παιδιού πλησιάζει και η ταλαιπωρία σας δεν θα αργήσει να τελειώσει.
• Να σας δείξει σ’ ένα καθρεφτάκι το μωράκι την ώρα που ξεπροβάλλει.
• Να σας αγγίξει τρυφερά και να σας χαϊδέψει μόλις γεννηθεί το μικρό σας.
• Να ακουμπήσει το νεογέννητο παιδί σας πάνω στην κοιλιά σας.
• Να απαθανατίσει φωτογραφικά ή με κάμερα αυτές τις στιγμές.
Η θέση του μωρού πριν από τον τοκετό στον πυελικό χώρο της μητέρας ονομάζεται προβολή. Η πιο συνηθισμένη προβολή είναι όταν το μωρό γεννιέται με το κεφάλι κάτω, τους γλουτούς προς τα επάνω, την κορυφή του κεφαλιού του (ινίο) προς την έξοδο της πυέλου και το πρόσωπο στραμμένο προς το πάτωμα.
Η θέση αυτή, η οποία λέγεται πρόσθια ινιακή προβολή, επιτρέπει στο μικρό να περάσει εύκολα μέσα από το γεννητικό δίαυλο. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό παιδιών (4% - 5%) δεν έχει πάρει αυτήν τη στάση, αλλά κατεβαίνει σε διάφορες άλλες -ανώμαλες- προβολές, οι οποίες δεν ευνοούν τη διέλευσή του από το γεννητικό σωλήνα και επιβάλλουν την παρέμβαση του γιατρού. Δύο από τις πιο συνηθισμένες ανώμαλες προβολές είναι:
1.Η οπίσθια ινιακή προβολή
Το κεφαλάκι του μωρού προβάλλει πρώτο, αλλά το πρόσωπό του είναι στραμμένο προς την κοιλιά της μητέρας.
2.Η ισχιακή προβολή
Το μωρό έρχεται με τα οπίσθια, τα οποία βρίσκονται προς την έξοδο της πυέλου. Περνούν πρώτα από το γεννητικό σωλήνα, η διαστολή του οποίου συνήθως δεν είναι αρκετή ώστε να βγει εύκολα και το κεφαλάκι του παιδιού. Ο μαιευτήρας εδώ θα φανεί πόσο έμπειρος είναι. Μπορεί με τις κατάλληλες κινήσεις να το γυρίσει στη σωστή θέση και ο τοκετός να εξελιχτεί απολύτως φυσιολογικά.

Το σημείο G υπάρχει!

Κόντρα στην πρόσφατη βρετανική έρευνα που ήθελε το λεγόμενο «σημείο G» να είναι απλώς ένας μύθος, Γάλλοι γυναικολόγοι διατείνονται ότι η διάσημη ερωτογενής ζώνη των γυναικών υπάρχει.
Σαν απάντηση στους ερευνητές του Πανεπιστημίου King's του Λονδίνου, η Γαλλίδα γυναικολόγος Sylvain Mimoun λέει «ότι είναι μακριά νυχτωμένοι», στο πλαίσιο ενός συνεδρίου σεξολογίας.
Η έρευνα του βρετανικού ιδρύματος είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα, με τη συμμετοχή 1800 γυναικών, όλες δίδυμες. Αν το σημείο G υπήρχε, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα, τότε θα το είχαν και τα δύο όμοια γενετικά δίδυμα αδέλφια. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν αποδείχθηκε.
Ωστόσο, η Mimoun διαφώνησε με τα ευρήματα. «Δεν είναι γενετικό το θέμα, αλλά έχει να κάνει με τη χρήση», είπε. Ο Odile Buisson, ένας άλλος ειδικός, είπε ότι το «σημείο G» ήταν «πραγματικότητα» για τουλάχιστον το 56% των γυναικών και τα συμπτώματά του μπορούν να παρατηρηθούν με ακτινογραφίες.

Επικίνδυνη η χρήση βοτάνου για τους επιληπτικούς

Έρευνα γερμανών επιστημόνων αποκαλύπτει ότι τα άτομα που έχουν επιληψία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η χρήση συγκεκριμένης βοτανικής θεραπείας ίσως να αυξήσει τον κίνδυνο σπασμών ή κρίσης επιληψίας.
Οι επιστήμονες αναφέρουν στο περιοδικό «Natural Products» ότι υπάρχουν στα χέρια τους 10 γραπτές αναφορές όπου οι κρίσεις συνδέονται με το φυσικό βότανο ginkgo biloba. Δήλωσαν ότι το βότανο αυτό θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των επιληπτικών ατόμων.
Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο χημικό συστατικό του βοτάνου που ονομάζεται ginkgo- τοξίνη.
Είπανε ότι η τοξίνη αυτή μπορεί να αλλάξει τη χημική ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία συνδέεται με τις κρίσεις επιληψίας και πιθανώς να συμβάλει στη μείωση της αποτελεσματικότητας των αντί- επιληπτικών φαρμάκων.
Το ginkgo biloba- το οποίο φτιάχνεται από το δέντρο που φέρει την ίδια ονομασία- χρησιμοποιείται από πάρα πολλούς για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες, απώλεια μνήμης και κατάθλιψη.

Οι τριαντάρες θέλουν περισσότερο σεξ!

Χρόνος με τις φιλενάδες ή πολύ σεξ! Αυτές είναι οι βασικές ασχολίες που φαίνεται ότι προτιμούν οι γυναίκες μεταξύ 30- 40 ετών στην Αυστραλία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας με αντικείμενο τη σεξουαλική ζωή ζευγαριών, είτε παντρεμένων είτε εκείνων που συμβιώνουν.
Και για του λόγου το αληθές, το 85% των γυναικών δηλώνει ότι θέλει περισσότερο «ενδιαφέρον σεξ» και, εάν δεν το βρει, προτιμά να περνά χρόνο με τις φίλες.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ακόμα πως οι γυναίκες αυτής της ηλικίας ζητούν να «γυρίσουν» τον χρόνο πίσω μία δεκαετία, καθώς, όπως λέει το 60% έκανε έρωτα σχεδόν κάθε δεύτερη ημέρα, ενώ τώρα οι σεξουαλικές δραστηριότητες έχουν «αραιώσει».
Σε αντίθεση με τις γυναίκες, μόνο το 21% των ανδρών, ηλικίας 30 έως 40 ετών, δήλωσε πως θέλει περισσότερο σεξ. Το 21% των γυναικών εξέφρασε επίσης την επιθυμία να διαρκεί περισσότερο η ερωτική πράξη. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν μόλις 7%.
Τέλος, από την ίδια έρευνα προκύπτει πως το 44% των ανδρών άνω των 50 ετών έχει απατήσει τη σύντροφό του εν αντιθέσει με τις γυναίκες που εμφανίζονται πιο πιστές.

Ρωσία : Δοκιμαστική πτήση υπερηχητικού αεροσκάφους

Ένα «πέμπτης γενιάς» πολεμικό αεροσκάφος τύπου stealth αναμένεται να δοκιμάσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η Ρωσία, «προκαλώντας» τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της τεχνολογικής υπεροχής, σύμφωνα με πηγή από τη ρωσική αεροναυπηγική βιομηχανία, που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για το πρώτο πολεμικό αεροσκάφος, που κατασκευάστηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και θεωρείται μεγάλης σημασίας για το «γόητρο» της Ρωσίας, που θέλει να αποδείξει πως εξακολουθεί να «διατηρείται» σε υψηλά επίπεδα στον τομέα της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών ωστόσο, θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 με 7 χρόνια προτού απογειωθεί «επίσημα» ένα τέτοιο αεροσκάφος.
Τα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη είναι αόρατα στα ραντάρ, έχουν πολύ προηγμένο σύστημα πτήσης και ελέγχου όπλων και μπορούν να πετάξουν σε υπερηχητικές ταχύτητες.
«Μέχρι το τέλος του μήνα», ήταν η σαφής απάντηση που έδωσε η πηγή, που επικαλείται το Reuters, απαντώντας στην ερώτηση «πότε αναμένεται να κάνει την παρθενική του πτήση το stealth».
Το αεροσκάφος κατασκεύασε η ρωσική εταιρεία Sukhoi, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πολεμικών αεροσκαφών της χώρας, στον οποίο αναλογεί το ? των ετήσιων πωλήσεων όπλων της Ρωσίας, με παραγγελίες από το εξωτερικό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και κύριο προμηθευτή την Ινδία.
Εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε στο Reuters πως το αεροσκάφος αναμένεται να απογειωθεί «στο πολύ προσεχές μέλλον».

Το «ρωσικό καμάρι»

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θεωρείται το καμάρι της Ρωσίας, που μπορεί να προκαλέσει ανοιχτά τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατασκευάστηκε το πολεμικό F-22 Raptor stealth, που πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του το 1997.
«Η σημασία αυτού του εγχειρήματος είναι τεράστια. Πρόκειται για το πρώτο αεροσκάφος, που κατασκευάζει η Ρωσία μετά την πτώση του κομμουνισμού», υπογράμμισε ο Alexander Khramchikhin, από το Ινστιτούτο Στρατιωτικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Ρωσίας, ο οποίος προσέθεσε, πως «είναι πολύ σημαντικό για την αμυντική ικανότητα της χώρας, καθώς μέχρι σήμερα, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στη διάθεσή τους ένα τέτοιο αεροσκάφος».
Ωστόσο, ο ίδιος φάνηκε συγκρατημένος, αναφερόμενος στις καθυστερημένες παραδόσεις ρωσικών και «πολύ – διαφημισμένων» υποβρυχίων, καθώς και των «αξεπέραστων» πυραύλων Iskander.
Μία σειρά διαδοχικών αποτυχημένων δοκιμών των διηπειρωτικών πυραύλων Bulava, που παρουσιάστηκαν από το Κρεμλίνο ως το απόλυτο να πλήξει από αέρος οποιαδήποτε άμυνα, δεν προκάλεσε, σύμφωνα με τον ίδιο, παρά μόνο την αμηχανία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
«Σύμφωνα με ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, θα μπορεί να στηρίζεται στο λιγότερο προηγμένο τεχνολογικά Sukhoi Su-35 jet, του οποίου η παράδοση αναμένεται να γίνει στις αρχές του χρόνου», δήλωσε αναλυτής από το Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικής και Τεχνολογίας της Ρωσίας (CAST).
«Φαίνεται πως το νέο αεροσκάφος θα χρειαστεί χρόνια μέχρι να είναι απολύτως έτοιμο να συμπεριληφθεί στο στόλο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», τόνισε ο ίδιος.

Η "λάθος" εκπαίδευση φταίει για την ανεργία

Η κακή εκπαίδευση και οι προσωρινές συμβάσεις ευθύνονται για την ανεργία στην Ευρώπη, απεφάνθησαν οι 27 υπουργοί Εργασίας της ΕΕ, σε ανεπίσημη σύνοδο τους στη Βαρκελώνη, την Παρασκευή (29/1).
Τον Δεκέμβριο το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών εκτοξεύτηκε στο 21,4% στις χώρες της ΕΕ, ποσοστό υπερδιπλάσιο του συνόλου του πληθυσμού (9,6%), όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.
"Όλες οι χώρες της Ευρώπης ανησυχούν για την ανεργία των νέων", συνόψισε ο υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Θελεστίνο Κορμπάτσο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης. "Η ανεργία των νέων είναι κυρίως ζήτημα εκπαίδευσης", έκρινε ο επίτροπος Απασχόλησης, Βλαντιμίρ Σπίντλα, οι υπηρεσίες του οποίου ετοιμάζουν ένα "πακέτο" ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ σε μικρά δάνεια για νέους που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.
Η Ολλανδία είναι η μοναδική χώρα με μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας στους νέους (7,6%) και ακολουθεί η Γερμανία με ποσοστό 10,1%. Σε άλλες χώρες όμως η κατάσταση είναι δραματική: στην Ισπανία σχεδόν ένας στους δύο νέους (ποσοστό 44,5%) είναι άνεργος. "Το 90% των απολύσεων στην Ισπανία αφορά άτομα με προσωρινές συμβάσεις εργασίας και οι νέοι συχνά έχουν τέτοιες συμβάσεις", είπε ο Κορμπάτσο. Η ισπανική κυβέρνηση, που ανακοίνωσε σήμερα ένα τριετές πρόγραμμα λιτότητας, σκοπεύει να επενδύσει γρήγορα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για την εκπαίδευση των νέων.
Ο Ντέιρα Καλίρι, ο υπουργός Εργασίας της Ιρλανδίας, (όπου η ανεργία των νέων φτάνει το 31,5%) επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να μη "θυσιαστεί" μια ολόκληρη γενιά. "Ο κίνδυνος είναι οι νέοι να εξαρτηθούν από την κοινωνική πρόνοια, να μην αποκτήσουν ποτέ εργασιακή εμπειρία", εξήγησε. Η Ιρλανδία έχει εισάγει προγράμματα βοήθειας για τους νέους κάτω των 20 ετών προκειμένου να τους ωθήσει στην εργασία, εκπαιδεύοντάς τους σε διάφορους τομείς, όπως στις κατασκευές.
Ωστόσο, στη Βαρκελώνη δεν προτάθηκε καμία "μαγική" λύση για το πρόβλημα. "Βραχυπρόθεσμα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δηλώνουμε τις καλές προθέσεις μας. Είναι πραγματικά αδύνατον να έχουμε άμεσα αποτελέσματα όταν το κρίσιμο ζήτημα είναι η εκπαίδευση", σημείωσε ο υπουργός Εργασίας της Ουγγαρίας, Λάζλο Χέρτζογκ. Στη χώρα του η ανεργία των νέων αγγίζει το 29,1%. "Οι σπουδές και η εκπαίδευσης πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις ανάγκες της αγοράς", επέμεινε.
Στο θέμα αυτό συμφώνησε και ο Χοσέ Ισάιας, της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων. "Μερικές φορές χρειαζόμαστε εργατικό δυναμικό που δεν υπάρχει στην αγορά. Πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτό που παράγεται στα πανεπιστήμια έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα", τόνισε.

Ο Καλιγούλας βγαίνει σε 3D!

Την πρώτη αισθησιακή ταινία σε 3D ανακοίνωσε ότι θα γυρίσει ο σκηνοθέτης του Καλιγούλα, Τίντο Μπρας, όπως αναφέρει το Hollywood Reporter.
Ο σκηνοθέτης σχεδιάζει να κάνει το ριμέικ της ταινίας που τον έκανε διάσημο το 1979 σε τρισδιάστατη εικόνα.
Η αυθεντική ταινία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην εποχή του, με τους κριτικούς να τη χαρακτηρίζουν «φθηνό πορνό», ενώ ο συγγραφέας του σεναρίου, μετά την κατακραυγή Γκορ Βινταλ, είχε απαιτήσει να αφαιρεθεί το όνομα του από τους τίτλους τέλους.
Η ταινία αφορούσε την άνοδο και την πτώση του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Καλιγούλα, που τον ενσάρκωνε ο Μάλκολμ ΜακΝτάουελ.
Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, η αρχική ταινία δεν περιείχε ερωτικές σκηνές, τουλάχιστον όχι σε τέτοια έκταση, ωστόσο ο έτερος σκηνοθέτης Μπομπ Γκουτσιόνε, τις προσέθεσε στο post-production.
Ο ίδιος είχε δικαιολογήσει την απόφαση του, λέγοντας πως ήθελε να δώσει ρεαλιστικές διαστάσεις στην παγανιστική ζωή της Ρώμης.
Τα γυρίσματα του τρισδιάστατου ριμέικ θα ξεκινήσουν στην Ιταλία τον Μάιο.
To trailer του Caligula του 1979:

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

Ιστορικό υψηλό για spread - Αντιδράσεις από Παπανδρέου

Νέο υψηλό ρεκόρ κατέγραψαν την Πέμπτη (28/1) τα spread του 10ετούς ομολογιακού δανείου που πήρε η χώρα μας, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για κερδοσκοπία που γίνεται μέσω φημών.Τα spread εκτινάχθηκαν στις 405 μονάδες βάσης, μετά την διάψευση περί διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Τα εν λόγω δημοσιεύματα είχαν γραφτεί στον γαλλογερμανικό Τύπο, όπου συγκεκριμένα η εφημερίδα Le Monde είχε αναφέρει πως ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρεται να είχαν δηλώσει πως αναζητούνται τρόποι βοήθειας στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Παρόμοιο δημοσίευμα είχε αναρτήσει στο blog του ο Economist, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Κομισιόν.
Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, δήλωσε πως αυτά είναι δημοσιεύματα που στόχο έχουν την κερδοσκοπία.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την Ελβετία όπου βρίσκεται έξανε λόγο για κερδοσκοπία μέσω φημών που έχει ως στόχο την κερδοσκοπία. Ο κ. Παπανδρέου σε πάνελ στο Νταβός υποστήριξε ότι πρόκειται για επίθεση κατά της Ευρωζώνης που έχουν πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.
Παράλληλα, διέψευσε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα ζητούσε οικονομική βοήθεια από την Κίνα. Δεν είχαμε καμία τέτοια επαφή, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι φήμες αυτές άλλαξαν αμέσως το κλίμα, με συνέπεια να αυξηθούν τα spread.

Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη

Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για τη μείωση του ελλείμματος, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στο Νταβός. Ειδικότερα, η απάντηση του στην ερώτηση για το αν θα παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη ήταν «απολύτως».
"Η ένταξή μας στην Ευρωζώνη ήταν πολύ θετική για εμάς, είχαμε ανάπτυξη, είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας και κάτι στο οποίο πιστεύουμε ως ισχυρό παράγοντα συνεργασίας. Η Ευρωζώνη είναι ένα μοντέλο για την παγκοσμιοποίηση και το ευρώ το έχει ήδη αποδείξει αυτό" ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ακόμα, πρόσθεσε πως "Ο κόσμος περιμένει ένα σοβαρό σχέδιο (από την Ελλάδα) και εμείς το διαθέτουμε, το έχουμε καταθέσει στην Κομισιόν και θα το εφαρμόσουμε λέξη - προς - λέξη".

Στήριξη Μπιλ Κλίντον στο Γ. Παπανδρέου

Τη στήριξή του στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου όσον αφορά τις προσπάθειες διάσωσης της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο των εργασιών του 40ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ο Μπίλ Κλίντον δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος και περήφανος για τη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου στις εκλογές και τόνισε ότι παρακολουθεί τις προσπάθειες που καταβάλλει διεθνώς για την ελληνική οικονομία. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε μάλιστα στον πρωθυπουργό ότι μπορεί να προσβλέπει στη βοήθειά του.
"Παλεύουμε για την οικονομία και τελικά θα τα καταφέρουμε", τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, με τον Μπιλ Κλίντον να συμφωνεί, σημειώνοντας ότι γνωρίζει πως είναι δύσκολα τα πράγματα.
Κατά τη συνομιλία τους αναφέρθηκαν και στην καταστροφή στην Αϊτή. Ο Μπιλ Κλίντον, που μαζί με τον Τζορτζ Μπους είναι επικεφαλής της αμερικανικής προσπάθειας στην Αϊτή, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την παρουσία των Ελλήνων διασωστών στην κατεστραμένη χώρα, οι οποίοι ανέσυραν από τα ερείπια τον τελευταίο επιζώντα από τον καταστροφικό σεισμό.

Για τα παιδιά καλύτερα διαζύγιο παρά οι καβγάδες

Μεγάλη έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του βρετανικού οργανισμού Children΄s Society δείχνει ότι τα παιδιά χωρισμένων γονέων είναι πιο ευτυχισμένα από εκείνα οι γονείς των οποίων, αν και δεν συμβιώνουν αρμονικά, επιλέγουν να συνεχίσουν να ζουν μαζί «για χάρη των παιδιών». Η έρευνα έδειξε ότι η ψυχική διάθεση των παιδιών επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τις προστριβές και τους καβγάδες απ΄ ό,τι αν ζουν με τον έναν από τους δύο γονείς.
Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γιορκ που μελέτησαν 7.000 παιδιά. Διεπίστωσαν ότι τα παιδιά που βίωναν έναν χωρισμό ήταν σε πρώτη φάση πιο στενοχωρημένα από τα υπόλοιπα, αλλά προοδευτικά η ψυχολογική τους κατάσταση βελτιωνόταν αν το νέο τους περιβάλλον ήταν γαλήνιο και χωρίς εντάσεις, είτε ζούσαν με τον έναν γονέα είτε ζούσαν σε μια νέα οικογένεια αν ο γονέας με τον οποίο ζουν είχε ξαναπαντρευτεί.
Μέσα σε διάστημα ενός έτους τα παιδιά χωρισμένων γονιών αν διαβιούσαν σε γαλήνιο περιβάλλον άγγιζαν τα ίδια επίπεδα ψυχικής ικανοποίησης με εκείνα που ζούσαν σε μια αρμονική οικογένεια μαζί με τους γονείς τους. Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που διαβιούν σε γαλήνιο οικογενειακό περιβάλλον, ανεξάρτητα αν ζουν και με τους δύο γονείς ή μόνο με τον έναν, είναι κατά 20% πιο χαρούμενα από εκείνα που ζουν και με τους δύο γονείς αλλά υπάρχουν εντάσεις και καβγάδες μεταξύ τους.

Οι χιμπαντζήδες υιοθετούν ορφανά

Επιστήμονες του τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία ανακάλυψαν μια ιδιαίτερα αλτρουιστική πτυχή της συμπεριφοράς των χιμπαντζήδων που ζουν ελεύθεροι στη φύση. Μελετώντας πληθυσμούς χιμπαντζήδων στα δάση της Ακτής Ελεφαντοστού στην Αφρική, διαπίστωσαν ότι πολλές φορές οι χιμπαντζήδες υιοθετούν μικρά που έμειναν ορφανά όταν οι γονείς τους έχασαν την ζωή τους είτε από επιθέσεις είτε από άλλες αιτίες. Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρουν ότι μικρά ορφανά υιοθετούν όχι μόνο θηλυκοί αλλά και αρσενικοί χιμπαντζήδες και ότι ξοδεύουν πολύ χρόνο και κόπο για να τα φροντίζουν και να τα προστατεύουν.
Η ανακάλυψη έχει δημιουργήσει αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα, αφού είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στο ζωικό βασίλειο τέτοια συμπεριφορά. Ως σήμερα ήταν γνωστό ότι υπάρχουν κάποια είδη ζώων που υιοθετούν μικρά ορφανά, με τα οποία όμως έχουν άμεση συγγενική σχέση. Η υιοθεσία και η προστασία «άγνωστων» ορφανών ως σήμερα θεωρούνταν ότι αποτελεί αποκλειστικά ανθρώπινο γνώρισμα.

Ως τα 30 χάνεται το 90% των ωαρίων

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον λόγο για τον οποίον πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να συλλάβουν, ακόμη και σε σχετικά μικρές ηλικίες: όπως είδαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του St Αndrews και του Εδιμβούργου, οι γυναίκες χάνουν ως και το 90% της «δεξαμενής» των ωοθυλακίων τους (πρόκειται ουσιαστικά για μικρούς «σάκους» μέσα στους οποίους αναπτύσσονται και ωριμάζουν τα ωάρια) ως τα 30 έτη τους.
Δεδομένου ότι ο οργανισμός επιλέγει τα καλύτερα ποιοτικώς ωάρια από αυτή τη «δεξαμενή», υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να επιλέγονται αναγκαστικά με την πάροδο του χρόνου ωάρια που δεν πληρούν όλες τις... προδιαγραφές για σωστή σύλληψη, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στο να μείνει έγκυος η γυναίκα καθώς και αυξημένος κίνδυνος να φέρει στον κόσμο ένα μη υγιές βρέφος.
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που καταγράφει την πορεία της «δεξαμενής» ωοθυλακίων της γυναίκας από τη σύλληψη ως και την εμμηνόπαυση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μια γυναίκα γεννιέται περίπου με 300.000 ωάρια- αν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών, καθώς κάποιες μπορεί να έχουν περισσότερα από 2 εκατ. ωάρια ενώ κάποιες άλλες μόνο 35.000- αλλά αυτό το ρεζερβουάρ εμφανίζει μείωση με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι πιστευόταν ως σήμερα. Ως την ηλικία των 30 ετών η «δεξαμενή» αυτή μένει μόνο με το 12% των ωοθυλακίων, ενώ ως τα 40 έτη το ποσοστό αυτό «κατρακυλά» στο 3%.
Οπως ανέφερε ο δρ Χάμις Γουάλας που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης, «τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες γενικώς υπερεκτιμούν τις προοπτικές τους σε ό,τι αφορά τη γονιμότητά τους». Ο ερευνητής εξήγησε ότι πολλές γυναίκες πιστεύουν λανθασμένα ότι επειδή συνεχίζουν να παράγουν ωάρια δεν αντιμετωπίζουν και πρόβλημα γονιμότητας.
Τα στοιχεία προέκυψαν ύστερα από μελέτη 325 γυναικών διαφορετικών ηλικιών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Με βάση τα δεδομένα, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα γράφημα της πιθανής φθίσης της «δεξαμενής» των ωοθυλακίων κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής μιας μέσης γυναίκας. Ο δρ Γουάλας τόνισε ότι η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Ρublic Library of Science Οne» θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να προβλέπουν ποιες γυναίκες θα εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση και πότε θα πρέπει να καταψύχονται ωάρια γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών.

Ουσία των λαχανικών ίσως προφυλάσσει από τη λευχαιμία

Η κατανάλωση λαχανικών που περιέχουν το φλαβονοειδές απιγενίνη, όπως το σέλινο και ο μαϊντανός, ίσως βοηθά στην πρόληψη της λευχαιμίας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη Ολλανδοί επιστήμονες.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι η απιγενίνη μπορεί να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό δύο ειδών κυττάρων της λευχαιμίας, ίσως και να τα σκοτώνει, εκτιμά η ομάδα του Μάικελ Πεπέλενμπος στο Πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν.
Ωστόσο ο Πεπέλενμπος προειδοποιεί ότι η απιγενίνη αντιδρά δημιουργεί αντίσταση στη χημειοθεραπεία και επομένως δεν πρέπει να καταναλώνεται από ασθενείς που υποβάλλονται ήδη σε αγωγή.
«Η απιγενίνη ενδέχεται να είναι ένα χρήσιμο προληπτικό μέσο όσον αφορά τη λευχαιμία, δεν θα πρέπει όμως να λαμβάνεται ταυτοχρόνως με τη χημειοθεραπεία στην εδραιωμένη νόσο, καθώς μπορεί να παρεμβαίνει στις θετικές επιδράσεις της θεραπείας» σημειώνει ο Πεπέλενμπος στην επιθεώρηση Cell Death and Disease.
Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά συστατικά των λαχανικών και των φρούτων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η απιγενίνη, η οποία υπάρχει στο σέλινο, τον μαϊντανό, το κόκκινο κρασί, την σάλτσα τομάτας και άλλα φυτικά τρόφιμα, ίσως προστατεύει και από τον καρκίνο των ωοθηκών.

Οι κοινωνίες των εντόμων δρουν και ζουν ως ενιαίοι «σούπερ-οργανισμοί»

Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν, με τη βοήθεια των μαθηματικών, ότι οι αποικίες των εντόμων ακολουθούν τους ίδιους βιολογικούς «κανόνες» με τα επιμέρους άτομα και λειτουργούν ως ένας μοναδικός «σούπερ-οργανισμός» από άποψη φυσιολογίας και κύκλου ζωής. Επιβεβαίωσαν έτσι ουσιαστικά τις θεωρίες του διάσημου καθηγητή βιολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Έντουαρντ Γουίλσον, συγγραφέα του βιβλίου «Ο Σούπερ-Οργανισμός» (2008).
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Φλόριδα και της Οκλαχόμα και από το Κολλέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν, υπό τον καθηγητή βιολογίας Τζέημς Γκιλούλι, σε σχετική εργασία τους στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα, με τα οποία ανέλυσαν στοιχεία για τη ζωή, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή 168 διαφορετικών ειδών κοινωνικών εντόμων, όπως τα μυρμήγκια, οι τερμίτες, οι μέλισσες, οι σφήκες κ.α.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μέσα στις κοινωνίες των εντόμων μοιάζουν πολύ με τις σχέσεις ανάμεσα στα κύτταρα του σώματος ενός οργανισμού, εξ ου και ο όρος «σούπερ-οργανισμός», δηλαδή ένας μεγάλος οργανισμός που αποτελείται από πολλούς μικρότερους (ο όρος «κυκλοφορεί» εδώ και περίπου έναν αιώνα, αλλά μέχρι πρόσφατα ουσιαστικά είχε μόνο μεταφορική έννοια και μόνο τώρα γίνεται αντιληπτό ότι πιθανότατα περιγράφει την πραγματικότητα).
Οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κύκλοι ζωής, οι ρυθμοί ανάπτυξης και αναπαραγωγής μιας ολόκληρης κοινωνίας-αποικίας εντόμων είναι σχεδόν ίδιοι με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των επιμέρους εντόμων-ατόμων.
Ήταν η πρώτη επιστημονική έρευνα που σύγκρινε ποσοτικά τις κοινωνίες των εντόμων με τους ατομικούς οργανισμούς, σύμφωνα με το Live Science. Για «πρωτότυπη και σημαντική» εργασία έκανε λόγο ο Γουίλσον, ο οποίος δεν είχε συμμετοχή ο ίδιος στην έρευνα, που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν με ποιο τρόπο τα κοινωνικά συστήματα (των εντόμων, των ζώων και, τελικά, των ανθρώπων) «αναδύθηκαν» μέσα από τη φυσική επιλογή.
Μεγάλο μυστήριο παραμένει, σύμφωνα με τον Γκιλούλι, η εξέλιξη του συγκεκριμένου κοινωνικού συστήματος των κοινωνικών εντόμων, όπου οι στείροι εργάτες ζουν μόνο για να βοηθήσουν τη βασίλισσα να αναπαράγει.
Όπως ανέφερε επίσης ο Γκιλούλι, «δύο από τις μεγαλύτερες εξελικτικές καινοτομίες υπήρξαν αφενός το πώς τα κύτταρα συνεργάστηκαν για να λειτουργήσουν ως ένας ενιαίος οργανισμός και, αφετέρου, το πώς τα άτομα συνεργάστηκαν για να λειτουργήσουν ως κοινωνία».
Η έρευνα πάνω στις κοινωνίες των εντόμων (τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα της συνολικής βιομάζας του πλανήτη μας) μπορεί να ρίξει φως σε τέτοια ζητήματα.

Τα παπούτσια άλλαξαν τον τρόπο που τρέχουμε

Οι έμπειροι ξυπόλυτοι δρομείς, προσγειώνονται πολύ διαφορετικά από αυτούς που φορούν παπούτσια, ανακάλυψαν επιστήμονες, παρακολουθώντας βίντεο σε αργή κίνηση. Για την ακρίβεια, οι δρομείς που έχουν προπονηθεί ξυπόλυτοι, τείνουν να αγγίζουν το έδαφος με το μπροστινό ή μεσαίο μέρος της πατούσας τους και όχι με τη φτέρνα.
Οι ξυπόλυτοι δρομείς, ενδέχεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους κάποιων τραυματισμών από αυτούς που φορούν προστατευμένα παπούτσια τρεξίματος. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην εφημερίδα Nature.
Η καλύτερη ενίσχυση και προστασία των ποδιών ενός δρομέα είναι κάτι που απασχολεί τόσο τους επιστήμονες όσο και τους σχεδιαστές παπουτσιών. Αυτή η ανάλυση αποτελεί μια νέα προσέγγιση στο θέμα.Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε κάμερες υψηλής ταχύτητας και ευαισθησίας και με 3D ανάλυση μελέτησε την κίνηση των ξυπόλυτων δρομέων σε σύγκριση με εκείνους που φορούν παπούτσια για τρέξιμο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ξυπόλυτοι δρομείς ακουμπούσαν το έδαφος με το μπροστινό μέρος της πατούσας τους.
Ο Ντάνιελ Λίμπερμαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξηγεί πως κατά την προσγείωση ενός δρομέα είναι “σαν κάποιος να χτυπάει τη φτέρνα σου με ένα σφυρί έως και τρεις φορές όσο το βάρος σου" και προσθέτει ότι αυτοί κραδασμοί σχετίζονται με διάφορους τραυματισμούς. "Τα παπούτσια έχουν αποτέλεσμα επειδή το μαξιλαράκι επιβραδύνει μεγάλο μέρος αυτής της δύναμης".
Ωστόσο οι έμπειροι ξυπόλυτοι δρομείς, φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει έναν άλλο τρόπο για να προλαμβάνουν τον πόνο: προσγειώνονται με το μπροστινό ή μεσαίο μέρος της πατούσας. Ο επιστήμονας εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο, η σύγκρουση μπορούν μερικώς ή πλήρως να εξαλειφθεί και κάνει το τρέξιμο άνετο. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η τεχνική αυτή είναι ενδεχομένως λιγότερο επιβλαβής.
Οι λήψεις του καθηγητή Λίμπερμαν κατέδειξαν επίσης την εξειδικευμένη ανατομία του ανθρώπινου ποδιού. Οι επιστήμονες μάλιστα συμπέραναν ότι τα σύγχρονα αθλητικά υποδήματα μπορεί να έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι τρέχουν.
Minimal shoes
Πολλοί επιτυχημένοι δρομείς έχουν πάρει μέρος σε αγώνες ξυπόλυτοι, όπως η γεννημένη στη Νότια Αφρική, Ζόλα Μπαντ. Αυτό προκάλεσε την περιέργεια στους ερευνητές αν το ξυπόλυτο τρέξιμο είναι περισσότερο αποτελεσματικό.
Ο William Jungers, επιστήμονας ανατομίας του Stony Brook University στη Νέα Υόρκη, επεσήμανε σε συμπληρωματικό άρθρο του Nature ότι η έρευνα είναι πολύ χρήσιμη και θα έχει συνέπειες στον τρόπο σχεδιασμού των παπουτσιών. Ο ίδιος εξήγησε ότι με το να χτυπά στη γη με το μπροστινό μέρος της πατούσας, ο ξυπόλυτος δρομέας αξιοποιεί καλύτερα την ενέργεια που αποθηκεύεται στον αστράγαλο και την κάμαρα του ποδιού.
Ωστόσο ο καθηγητής Λίμπερμαν τόνισε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. "Οι ξυπόλυτοι δρομείς πρέπει να χρησιμοποιούν τους μυς της γάμπας και τον αχίλλειο τένοντα πολύ περισσότερο για να ελέγξουν την κλίση του αστράγαλου. Έτσι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα στη γάμπα, αν δεν το κάνουν πολύ αργά, προσεκτικά και με πολύ τέντωμα".