Αποφασισμένος να παραμείνει σιωπηλός το επόμενο διάστημα εμφανίζεται ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής , παρά τις βολές που δέχεται το τελευταίο διάστημα από στελέχη της ΝΔ για πτυχές της κυβερνητικής θητείας του. Το «κύμα» των επιθέσεων όμως προς το πρόσωπό του τον αναγκάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», να προσέλθει τελικά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Επειτα από αρκετές συζητήσεις με στενούς πολιτικούς φίλους του και αφού δέχθηκε αντικρουόμενες εισηγήσεις, αναθεώρησε την αρχική του απόφαση. Αντί να αποστείλει υπόμνημα, όπως αρχικά είχε σκεφθεί, αποφάσισε ότι πρέπει να δώσει το «παρών» στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι, ενώ αναφορικά με την αντίστοιχη κοινοβουλευτική διαδικασία για τη Siemens θα αξιολογήσει τη στάση του τις επόμενες ημέρες.
Οσοι επισκέπτονται το πολιτικό γραφείο του στην Παναγή Κυριακού 21 (πλατεία Μαβίλη), διαπιστώνουν τη δυσφορία του κ. Καραμανλή. Ο τέως πρωθυπουργός παρατηρεί καθημερινά να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των στελεχών της ΝΔ που τον επικρίνουν. Φανερά προβληματισμένος δεν ανέμενε αυτήν την επίθεση και την απαξιωτική διάθεση πολλών στελεχών τα οποία πριν από λίγους μήνες τον εξυμνούσαν. Δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να μιλήσει δημόσια, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Ο κ. Καραμανλής σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να αναλωθεί σε μια συζήτηση η οποία θα ενίσχυε την εσωστρέφεια στη ΝΔ. Κυρίως όμως δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμφανιστεί ισότιμος συνομιλητής των επικριτών του. Σύμφωνα, όμως, με τις γνώμες που ανταλλάσσει τελευταία με τους συνομιλητές του θεωρεί ότι βάλλεται από διάφορα συμφέροντα που έχουν όφελος, όπως εκτιμά, να είναι απέναντί του. Σε αυτήν την «ετερόκλητη συμμαχία» βρίσκονται στελέχη και βουλευτές που στηρίζουν τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, άλλοι που ανήκουν στην ομάδα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί των κυβερνήσεων του κ. Καραμανλή.
Ο τέως πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι σκληροί «σαμαρικοί» τον επικρίνουν γιατί πιστεύουν ότι μέσω της αποδόμησης του ίδιου θα διαγραφεί το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ και θα ενισχυθεί το προφίλ του νέου αρχηγού.
Β έβαια δεν έχει την ίδια εντύπωση για τον κ. Σαμαρά, αφού διαπίστωσε, όπως αποκάλυψε χθες και «Το Βήμα», τη στήριξη της Ρηγίλλης στην υπόθεση της Siemens. Από τη Ρηγίλλης επικοινώνησαν, κατ΄ εντολήν Σαμαρά, με το γραφείο του κ. Καραμανλή και συμφωνήθηκε να υιοθετηθεί πλήρως η γραμμή του τέως πρωθυπουργού για τη Siemens.
Η Ρηγίλλης φρόντισε χθες να στηρίξει πολιτικά τον κ. Καραμανλή, ειδικά μετά το κλίμα που δημιουργήθηκε ότι επιχειρείται από το κεντρικό κομματικό σύστημα η πολιτική του «αποκαθήλωση». Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μ.Χαρακόπουλος τόνισε ότι μπορεί κανείς να κάνει κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή για λάθη, παραλείψεις ή καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός αναγνώρισε, και συμπλήρωσε: «Ουδείς, όμως, μπορεί να αμφισβητήσει την ηθική ακεραιότητα του τέως πρωθυπουργού». Ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι τον επικρίνουν «ντορικοί» επειδή έχουν την άποψη ότι το «καραμανλικό σύστημα» στις εσωκομματικές εκλογές στήριξε τον κ. Σαμαρά, ενώ οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί προσπαθούν να προστατεύσουν την πολιτική τους υπόληψη, επιτιθέμενοι στον τέως πρωθυπουργό, για να μη χρεωθούν ευθύνες. Παράλληλα ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι ορισμένοι τον πλήττουν διότι πιστεύουν πως θα αρχίσει να κινείται για να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή- αν και ο ίδιος διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι δεν έχει τέτοιο στόχο.
«Μπαϊράκι» Κοντού, συστάσεις από Ρηγίλλης
Μ ια μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) για τα αγροτικά που ετοιμάζει ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντός άναψε φωτιές στη Ρηγίλλης, που τον προειδοποίησε να μην προχωρήσει. Ο κ. Κοντός, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού της ΝΔ στήριξε την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αγνόησε τις κομματικές συστάσεις και κινείται μεθοδικά στο παρασκήνιο για να ενισχύσει την ομάδα του. Στη σφαίρα επιρροής του πρώην υπουργού ανήκουν και γνωστοί «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές που πρωταγωνιστούν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως π.χ. οι κκ. Π. Αραμπατζής (μπλόκο Προμαχώνα) και Χρ. Σιδηρόπουλος, «υπαρχηγός» του κ. Αθ. Κοκκινούλη (μπλόκο Τυρνάβου).
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Κοντός έχει συναντηθεί το τελευταίο διάστημα με επώνυμα στελέχη του αγροτικού χώρου, καλώντας τους να συμμετάσχουν στη ΜΚΟ. Ηδη έχουν γίνει δύο μεγάλες ανοιχτές συναντήσεις, όπου έγινε εκτενής συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει η προσπάθεια. Η κίνηση του κ. Κοντού δέχεται πολλά πυρά από αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ενώ και μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ εκφράζονται αρνητικά για τον πρώην υπουργό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου