Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Κάνει τα κείμενα να... ακούγονται

Aλλοτε περίπλοκη και απαιτητική, η διαδικασία μετατροπής αρχείων από έναν τύπο σε άλλο (file conversion) γίνεται πλέον «παιχνιδάκι» χάρη σε μια εντυπωσιακά χρήσιμη διαδικτυακή υπηρεσία.
Το όνομα αυτής Zamzar ( www.zamzar.com) και αποστολή της η on line μεταβολή αρχείων κάθε είδους (κειμένου, εικόνας, ήχου, βίντεο κ.ά.) εύκολα και δωρεάν, χωρίς μάλιστα να απαιτείται προηγουμένως το κατέβασμα και η εγκατάσταση οιουδήποτε λογισμικού εκ μέρους του χρήστη.
Μην αφήσετε το φτωχό της interface να σας αποθαρρύνει. Στην περίπτωσή της Zamzar, το «είναι» (η λειτουργικότητά και η χρησιμότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών) ξεπερνά κατά πολύ το «φαίνεσθαι».
Εξαιρετικά ψηλά στις λίστες των βρετανικών εφημερίδων «Guardian» και «Daily Telegraph» με τους «κορυφαίους» ιστοχώρους για το έτος 2009, το εν λόγω «πολύτιμο» ιντερνετικό εργαλείο θα μπορούσε να υποστηρίξει γλαφυρά κανείς πως δύναται να τροποποιεί «τα πάντα όλα» (συνολικά περί τους 62 τύπους αρχείων χωρισμένους σε πέντε βασικές κατηγορίες: έγγραφα, εικόνες, ήχοι, βίντεο, λοιπά).
Ως εκ τούτου, με το Zamzar «ανά χείρας», οι κυβερνοναύτες μπορούν να προβαίνουν σε μετατροπές μεταξύ αρχείων ιδίας φύσης (doc σε pdf, mp3 σε wav, jpg σε bmp, avi σε mp4 κ.ά.) αλλά και εντελώς διαφορετικής (να μεταβάλλουν επί παραδείγματι ένα doc σε jpg, σε tiff ή ακόμη και σε... mp3, κοινώς να μεταμορφώνουν ένα έγγραφο σε εικόνα ή ήχο).
Τα προς μετατροπή αρχεία μπορούν να προέρχονται είτε από τον προσωπικό υπολογιστή του κάθε χρήστη είτε από το διαδίκτυο. Χαρακτηριστικά, ο εν λόγω ιντερνετικός μετατροπέας υποστηρίζει (μέσω της επιλογής «download videos») την τροποποίηση βίντεο αλιευμένων άμεσα από πλήθος video-sharing ιστοτόπων (YouTube, Google Video, Metacafe κ.ά.).

Υπηρεσίες

Το δωρεάν πακέτο υπηρεσιών της Zamzar επιτρέπει στον εκάστοτε κυβερνοναύτη να μεταβάλλει ταυτόχρονα το πολύ πέντε αρχεία μεγέθους όχι μεγαλυτέρου των 100 MB έκαστο, δυνατότητα η οποία ενισχύεται σημαντικά εάν αυτός αποφασίσει να βάλει το χέρι ελαφρώς στην τσέπη.
Σημειώνεται πως προκειμένου να εκμεταλλευθεί κανείς τα «κομφόρ» της εν λόγω υπηρεσίας, δεν χρειάζεται ούτε να έχει εγγραφεί προηγουμένως σε αυτήν ούτε να έχει προβεί στο κατέβασμα οιουδήποτε λογισμικού παρά μόνο να διαθέτει έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
Ενα από τα εντυπωσιακότερα «όπλα» της υπηρεσίας είναι η δυνατότητα που έχει αυτή (αρχής γενομένης από τον περασμένο Απρίλη) να κάνει τα scripta verba (τα γραπτά λόγια ελληνιστί), κοινώς να μετατρέπει αρχεία κειμένου (όπως τα doc, docx, pdf, txt κ.ά.) σε αρχεία ήχου (mp3). Ωστόσο, η εν λόγω λειτουργία αδυνατεί να διαβάσει ελληνικά, ενώ ακόμη και τα greeklish (ελληνικά γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες) τα «σκοτώνει».

Η διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερα βήματα

Η όλη διαδικασία της μετατροπής των αρχείων λαμβάνει χώρα on line και ολοκληρώνεται σε τέσσερα βασικά βήματα. Σε πρώτη φάση, ο χρήστης καλείται να επιλέξει είτε μέσα από τον ίδιο τον προσωπικό υπολογιστή του είτε από το διαδίκτυο (καταχωρώντας το σχετικό URL) το αρχείο που θα στείλει για μετατροπή. Εν συνεχεία, να διαλέξει από ένα πτυσσόμενο μενού το format στο οποίο θα μετατραπεί αυτό.
Ακολούθως, να εισαγάγει μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (στην οποία πρόκειται η υπηρεσία να του στείλει e-mail με link που θα παραπέμπει στο τροποποιημένο αρχείο) και, τελικώς, να επικυρώσει όλα τα παραπάνω κλικάροντας την επιλογή «convert». Εναλλακτικά, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει ένα πρόσθετο (add-on) της Zamzar το οποίο «φοριέται» πάνω στον φυλλομετρητή ιστού (μόνο στους Internet Explorer και Firefox επί του παρόντος) και επιτρέπει την άμεση, «με ένα κλικ», μετατροπή αρχείων ευρισκομένων στον Ιστό.

Τα oφέλη από τις μετατροπές των αρχείων

Οι λόγοι για τους οποίους επιλέγει να μεταβάλει κανείς το format ενός αρχείου ποικίλλουν: συνήθως, τέτοιου τύπου μετατροπές γίνονται για να καταστούν κάποια αρχεία συμβατά με συγκεκριμένες συσκευές, για να «διαβάζονται» ευκολότερα από τον καθένα (χωρίς να είναι απαραίτητο το κατέβασμα κάποιου εξειδικευμένου προγράμματος), για να διαμοιράζονται χωρίς κολλήματα μεταξύ πλήθους χρηστών, για να ενσωματώνονται ευκολότερα σε ιστοσελίδες κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: