Σχέδιο για τη σωτηρία των άγριων τίγρεων συζητήθηκε στην διυπουργική διάσκεψη 13 χωρών της Ασίας για την προστασία των τίγρεων που διεξήχθη την Παρασκευή στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Hua Hin της Ταιλάνδης. Οι συνομιλίες σκοπό είχαν την λήψη μέτρων για τον διπλασιασμό του αριθμού των άγριων τίγρεων μέχρι το 2022.
Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η απαγόρευση της κατασκευής δρόμων, γεφυρών και άλλων έργων υποδομής κοντά σε οικοτόπους, που θα μπορούσε να βλάψει τους πληθυσμούς των αγρίων ζώων.
Οι 13 χώρες που συμμετείχαν ήταν το Μπαγκλαντές, το Μπουτάν, η Καμπότζη, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Μυανμάρ, το Νεπάλ, η Ρωσία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
Μέσα στην ημέρα αναμένεται επίσημη ανακοίνωση για τις αποφάσεις της διυπουργικής οι οποίες εν συνεχεία θα επικυρωθούν σε μια σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας.
Ο Ταϊλανδός Υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Suwit Khahkitti, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και το αποτέλεσμα των εργασιών είναι αρκετά καλό καθώς μέχρι σήμερα σε πολιτικό επίπεδο δεν είχαν γίνει ιδιάιτερα βήματα για την προστασία των τίγρεων.
Ωστόσο, να σημειωθεί ότι παρά τα συνεχή αιτήματα των φυσιολατρών και επιστημόνων για μεγαλύτερη χρηματοδότηση των προσπαθειών για την προστασία των τίγρεων, το σχέδιο δεν περιλαμβάνει νέα κονδύλια. Πρόκειται στην ουσία για μια πολιτική και όχι νομικά δεσμευτική συμφωνία των 13 ασιατικών κρατών που συμμετείχαν στην συνδίασκεψη. Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, τα παραπάνω κράτη καλούνται να δεσμευτούν ότι τα μέρος των κονδυλίων που προορίζονται για τον οικοτουρισμό και την κατασκευή έργων υποδομής θα διατεθούν για την προστασία του άγριου ζώου.
Οι τίγρεις βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με ζώα του πλανήτη του πλανήτη που απειλούνται με άμεση εξαφάνιση ενω ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της λαθροθηρίας και της καταπάτησης δασικών εκτάσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στις αρχές του 20ου αιώνα ο αριθμός των τίγρεων στον πλανήτη υπολογιζόταν στις 100.000 ενώ σήμερα δενυπερβαίνει τις 3.500.
«Οι τίγρεις απειλούνται με εξαφάνιση και γι΄αυτό χρήζουν της μέγιστης δυνατής προστασίας. Φέτος είναι το Ετος της Τίγρης και η χρονιά που οι περισσότερες οργανώσεις έχουν συμπαραταχθεί. Πρέπει να αλλάξουμε τη δυσοίωνη μοίρα των τίγρεων και αυτό αν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ» σημείωσε ο Michael Baltzer, εκπρόσωπος της WWF.
Εξω από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών συγκεντρώθηκαν δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής.
Φορώντας μάσκες και κρατωντας πανό με το σύνθημα Σώστε τις τίγρεις: Θέλουμε την υποστήριξή σας, οι μικροί μαθητές ζήτησαν να ενταθούν οι προσπάθειες για τη σωτηρία του άγριου ζώου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου