Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Λιγότερο αλάτι=μείωση θανάτων

"Ένα κουταλάκι αλάτι λιγότερο τη μέρα, τον γιατρό κάνει πέρα", υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς αυτή η μείωση είναι ικανή να αποτρέψει προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, τα αγγεία και τα νεφρά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας Χρύσανθο Ζαμπούλη, «η μείωση της κατανάλωσης αλατιού, που υπολογίζεται στα 9-12 gr ημερησίως, στα 5-6 gr θα επιφέρει μείωση στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κατά 24% και ελάττωση της θνησιμότητας λόγω στεφανιαίας νόσου κατά 18%».
Εντωμεταξύ, βάσει έρευνας που έκαναν πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών η μείωση αλατιού κατά 3gr τη μέρα μπορεί να ελαττώσει από 60.000 έως 120.000 τις νέες περιπτώσεις για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, από 32.000 έως 66.000 τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και από 54.000 έως 90.000 τα εμφράγματα. Επίσης, οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία μπορούν να μειωθούν κατά 44.000 έως 92.000 όπως και το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας από 10 έως 24 δις δολάρια.
«Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλατιού παγκοσμίως υπολογίζεται ότι είναι 9-12 γραμμάρια ανά άτομο, με τον ΠΟΥ να συστήνει κατανάλωση έως 5-6 γραμ., δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, ενώ είναι γνωστό ότι η αιτία για την ανάπτυξη υπέρτασης σε 3 στους 10 ενήλικες οφείλεται στη μεγάλη κατανάλωση αλατιού. Η ποσότητα αυτή εξακολουθεί να είναι περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που καταναλώνονταν μέσα στα εκατομμύρια χρόνια της εξέλιξής μας.
Τα τελευταία 200-300 χρόνια αποκτήσαμε τη συνήθεια να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες. Συνήθως, προσλαμβάνουμε αλάτι που είναι κρυμμένο στα τρόφιμα. Ακόμη και τα δημητριακά που καταναλώνουμε περιέχουν ποσότητα αλατιού, που μαζί αυτή που θα πάρουμε από 1-2 φέτες ψωμιού που θα φάμε, καλύπτουν το μισό της ποσότητας που πρέπει να καταναλώνουμε. Να σημειωθεί ότι ο χρόνος, που χρειάζεται για να συνηθίσει κανείς το λιγότερο αλάτι στο φαγητό και να το βρίσκει νόστιμο είναι περίπου 2 εβδομάδες», σημείωσε ο κ. Ζαμπούλης.
Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη για τον ελληνικό πληθυσμό παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα πάνω στις επιπτώσεις των παραμέτρων του μεταβολικού συνδρόμου.
«Οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα υπέρταση και υψηλά τριγλυκερίδια, ενώ οι γυναίκες κοιλιακή παχυσαρκία και χαμηλή HDL-χοληστερόλη. Εντούτοις οι άνδρες παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο για την ανάπτυξη θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου στην επόμενη δεκαετία», επισήμανε Κωνσταντίνος Παλέτας ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έρευνας.
Ο κ. Παλέτας προσέθεσε πως «στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο υπέρταση και παχυσαρκία συνιστάται μια δίαιτα περιοριστική σε θερμίδες κατά 500 έως 1.000 Kcal ημερησίως με στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους κατά 7% μέχρι 10% σε ένα χρόνο. Η μείωση του σωματικού βάρους κατά 4,5 Kg στους παχύσαρκους υπερτασικούς αποδείχθηκε ότι μειώνει τη διαστολική πίεση κατά 11 περίπου mmHg».
Επιπλέον, ανέφερε πως οι υπερτασικοί πρέπει να αθλούνται ασχέτως αν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή όχι και ότι θα πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι στο μαγείρεμα και την ύπαρξη αλατιέρων στο τραπέζι.
«Στους υπερτασικούς ασθενείς συνιστάται μέτριας έντασης άσκηση όπως, βάδισμα, ποδηλασία ή κολύμβηση μη ανταγωνιστική, διάρκειας 30 λεπτών ημερησίως επί 5 ημέρες εβδομαδιαίως», κατέληξε ο κ. Παλέτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: