Οι έμπειροι ξυπόλυτοι δρομείς, προσγειώνονται πολύ διαφορετικά από αυτούς που φορούν παπούτσια, ανακάλυψαν επιστήμονες, παρακολουθώντας βίντεο σε αργή κίνηση. Για την ακρίβεια, οι δρομείς που έχουν προπονηθεί ξυπόλυτοι, τείνουν να αγγίζουν το έδαφος με το μπροστινό ή μεσαίο μέρος της πατούσας τους και όχι με τη φτέρνα.
Οι ξυπόλυτοι δρομείς, ενδέχεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους κάποιων τραυματισμών από αυτούς που φορούν προστατευμένα παπούτσια τρεξίματος. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην εφημερίδα Nature.
Η καλύτερη ενίσχυση και προστασία των ποδιών ενός δρομέα είναι κάτι που απασχολεί τόσο τους επιστήμονες όσο και τους σχεδιαστές παπουτσιών. Αυτή η ανάλυση αποτελεί μια νέα προσέγγιση στο θέμα.Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε κάμερες υψηλής ταχύτητας και ευαισθησίας και με 3D ανάλυση μελέτησε την κίνηση των ξυπόλυτων δρομέων σε σύγκριση με εκείνους που φορούν παπούτσια για τρέξιμο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ξυπόλυτοι δρομείς ακουμπούσαν το έδαφος με το μπροστινό μέρος της πατούσας τους.
Ο Ντάνιελ Λίμπερμαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξηγεί πως κατά την προσγείωση ενός δρομέα είναι “σαν κάποιος να χτυπάει τη φτέρνα σου με ένα σφυρί έως και τρεις φορές όσο το βάρος σου" και προσθέτει ότι αυτοί κραδασμοί σχετίζονται με διάφορους τραυματισμούς. "Τα παπούτσια έχουν αποτέλεσμα επειδή το μαξιλαράκι επιβραδύνει μεγάλο μέρος αυτής της δύναμης".
Ωστόσο οι έμπειροι ξυπόλυτοι δρομείς, φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει έναν άλλο τρόπο για να προλαμβάνουν τον πόνο: προσγειώνονται με το μπροστινό ή μεσαίο μέρος της πατούσας. Ο επιστήμονας εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο, η σύγκρουση μπορούν μερικώς ή πλήρως να εξαλειφθεί και κάνει το τρέξιμο άνετο. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η τεχνική αυτή είναι ενδεχομένως λιγότερο επιβλαβής.
Οι λήψεις του καθηγητή Λίμπερμαν κατέδειξαν επίσης την εξειδικευμένη ανατομία του ανθρώπινου ποδιού. Οι επιστήμονες μάλιστα συμπέραναν ότι τα σύγχρονα αθλητικά υποδήματα μπορεί να έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι τρέχουν.
Minimal shoes
Πολλοί επιτυχημένοι δρομείς έχουν πάρει μέρος σε αγώνες ξυπόλυτοι, όπως η γεννημένη στη Νότια Αφρική, Ζόλα Μπαντ. Αυτό προκάλεσε την περιέργεια στους ερευνητές αν το ξυπόλυτο τρέξιμο είναι περισσότερο αποτελεσματικό.
Ο William Jungers, επιστήμονας ανατομίας του Stony Brook University στη Νέα Υόρκη, επεσήμανε σε συμπληρωματικό άρθρο του Nature ότι η έρευνα είναι πολύ χρήσιμη και θα έχει συνέπειες στον τρόπο σχεδιασμού των παπουτσιών. Ο ίδιος εξήγησε ότι με το να χτυπά στη γη με το μπροστινό μέρος της πατούσας, ο ξυπόλυτος δρομέας αξιοποιεί καλύτερα την ενέργεια που αποθηκεύεται στον αστράγαλο και την κάμαρα του ποδιού.
Ωστόσο ο καθηγητής Λίμπερμαν τόνισε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. "Οι ξυπόλυτοι δρομείς πρέπει να χρησιμοποιούν τους μυς της γάμπας και τον αχίλλειο τένοντα πολύ περισσότερο για να ελέγξουν την κλίση του αστράγαλου. Έτσι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα στη γάμπα, αν δεν το κάνουν πολύ αργά, προσεκτικά και με πολύ τέντωμα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου