Τέσσερις στις πέντε Ελληνίδες δεν κάνουν τακτικά τεστ Παπ, ενώ μόνο το 17% έχουν εμβολιαστεί κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
Το «αντιεμβολιαστικό» κλίμα που έχει διαμορφωθεί για το πανδημικό εμβόλιο παρέσυρε και αυτό κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, προκαλώντας κάθετη πτώση των εμβολιασμών.Για να δημιουργηθεί «ασπίδα» προστασίας κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), πρέπει να εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού-στόχου (έφηβοι). Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της 3ης Συνόδου της Ελληνικής Εταιρείας Eρευνας και Αντιμετώπισης του HPV, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητή κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο και την πρόεδρο του Ομίλου Εθελοντών «Αγκαλιάζω» κ. Ιωσηφίνα Σκούρτα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας πρόληψης καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
Αναφερόμενος στο αντιεμβολιαστικό κλίμα, ο διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Λοιμωδών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Καβαλιώτης έκανε λόγο για το κοινωνικό στίγμα που δημιουργεί η φύση του νοσήματος και για δυσερμηνείες για τυχόν προβλήματα γονιμότητας. Πρότεινε να υπάρξει ενημέρωση των κοριτσιών για τον τρόπο μετάδοσης του ιού και την προώθηση του εμβολίου ως αντικαρκινικού.
Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος επεσήμανε ότι η πλειονότητα των μελετών οικονομικής αξιολόγησης επιβεβαιώνει την αποδοτικότητα του εμβολιασμού εφήβων γυναικών.
Για να ισχύσει αυτό -είπε- πρέπει να διασφαλιστεί ανοσία εφ’ όρου ζωής, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να είναι 75% έως 100% και η πληθυσμιακή κάλυψη να κυμαίνεται από 70% έως 90%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου