Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Πρόοδο σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Πρόοδο σημειώνουν οι εντατικές διαπραγματεύσεις για το θέμα της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο (30/01) ότι «η πρόοδος στηρίζεται στις συγκλίσεις».
Επισήμανε βέβαια «οι συγκλίσεις δεν σημαίνουν συμφωνία» και τόνισε ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν όλα».
Νωρίτερα το Σάββατο (30/01 πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αποτελέσματα των συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Σύμφωνα με τον κο Στεφάνου, πρόκειται για μια πρώτη ενημέρωση αναφορικά με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και σύντομα θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι η παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού.
Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «θα συνεχίσει να στηρίζεται σε αρχές και θα επιδείξει ευελιξία και αποφασιστικότητα για να προχωρήσει η διαδικασία». Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι προϋπόθεση για επίτευξη προόδου είναι «η μετακίνηση της τουρκικής πλευράς από τις αδιάλλακτες θέσεις της».
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι από την ενημέρωση φαίνεται να υπήρξε κάποια διαφορετική αντιμετώπιση ορισμένων θεμάτων από την άλλη πλευρά, τόνισε ωστόσο, ότι «δεν μπορεί να μιλά κάποιος για εντυπωσιακή πρόοδο, αφού μόνο ένα θέμα έχει συζητηθεί».
Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να τηρήσει τις βασικές αρχές ότι τίποτε δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθούν όλα και πρόσθεσε ότι «είναι δεδηλωμένη η θέση του Προέδρου Χριστόφια πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί ενδιάμεση συμφωνία».
«Από την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δεν φαίνεται να υπήρξαν θετικές εξελίξεις στις εντατικές συνομιλίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στηρίζει και θα στηρίζει τη θέση του Προέδρου Χριστόφια ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ενδιάμεση συμφωνία, χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.
Για την επίσκεψη Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, ο κ. Φωτίου είπε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα πρέπει να του δώσει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να στραφεί προς την άλλη πλευρά, προκειμένου να διαφοροποιήσει την αδιάλλακτη στάση της.
Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, επανέλαβε τη θέση για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις και να «οπλισθεί» ο Πρόεδρος ενόψει της άφιξης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ανέφερε δε, πως, όπως φαίνεται, «υπήρξαν παρεμβάσεις και πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα επιδείξει αποφασιστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: