Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Tα μικρά μυστικά στα μεγάλα μπλόκα

Στη μάχη της... Αλαμάνας και όχι στα στενά των Τεμπών, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, κρίνονται τη φετινή χρονιά οι καθιερωμένες ετήσιες κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου. Και μπορεί οι αγρότες και τα τρακτέρ που κατέβηκαν φέτος στους δρόμους πανελλαδικά να είναι σχεδόν τα μισά από τον περασμένο χρόνο, όμως τα μπλόκα που έστησαν είναι πολύ περισσότερα. Κάθε μπλόκο όμως έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και... μυστικά.

Η χαμένη αίγλη του γαλάζιου στρατηγού
Θανάσης Κοκκινούλης - Λάρισα

Δεύτερο ρόλο κράτησε φέτος ο Θανάσης Κοκκινούλης, ο «γαλάζιος» πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας - Αγιάς - Τιρνάβου, που φέτος δοκιμάζεται από μεγάλα και σοβαρά προβλήματα Εχει απούλητα σιτάρια στις αποθήκες της, ενώ ξενοίκιαστα παραμένουν αρκετά καταστήματα στο εμπορικό κέντρο GAEA LIFE CENTRE της ΕΑΣ.Συνεχίζει, ωστόσο, να καλλιεργεί 150 στρ. με βαμβάκι, 250 με σιτηρά και 60 με ντομάτα, που του αποφέρουν ένα πολύ καλό εισόδημα, ενώ δηλώνει πως δεν θα ασχοληθεί ξανά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (υπηρέτησε ως δήμαρχος για δύο τετραετίες).
Βλέποντας να χάνουν την πρωτοκαθεδρία, οι «γαλάζιοι» του Θεσσαλικού Κάμπου αποφάσισαν να οργανωθούν, έστω και καθυστερημένα.

Ο κόκκινος στρατηγός φτιάχνει κρασί στο «κτήμα Μπούτα»
Βαγγέλης Μπούτας - ΝΙΚΑΙΑ

Ο Βαγγέλης Μπούτας μπορεί να έχει από χρόνια εγκαταλείψει το βαμβάκι, όχι όμως και τον αγροτοσυνδικαλισμό. Και μπορεί να μην είναι εδώ και χρόνια βουλευτής του ΚΚΕ, δεν έχασε όμως ούτε φέτος την αίγλη του στα μπλόκα του θεσσαλικού κάμπου, στα οποία βρίσκεται από το 1994. Κατέβασε κοντά στα 650 τρακτέρ -λιγότερα από τα 1.000 πέρυσι- στον κόμβο της Νίκαιας, κυρίως από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα.
Εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια ο Β. Μπούτας έχει εγκαταλείψει τη βαμβακοκαλλιέργεια -παίρνει μόνο τις επιδοτήσεις για τις καλλιέργειες του παρελθόντος- και ασχολείται με την παραγωγή κρασιού.
Εξω από τη Μητρόπολη Καρδίτσας έχει φτιάξει ένα μικρό οινοποιείο και στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας διατηρεί ένα πωλητήριο για το ονομαστό στην περιοχή του κρασί «Κτήμα Μπούτα».

Ο γαλάζιος συνομιλητής του Μπορίσοφ και το σκάνδαλο της ντομάτας
Προμαχώνας - Παύλος Αραμπατζής

«Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα της ΕΑΣ Βισαλτίας», λέει συχνά-πυκνά με νόημα η υπουργός Κ. Μπατζελή και επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο, η... μπηχτή αφορά τον «γαλάζιο» πρόεδρό της. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον 42χρονο Παύλο Αραμπατζή, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας φτωχός αγρότης που εξαπολύει ακραίες επιθέσεις κατά πάντων και δεν έχει τα ναύλα ούτε να κατέβει στην Αθήνα και για τον λόγο αυτό καλεί την υπουργό να πάει στον Προμαχώνα.
Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα ήταν σε απόλυτη σύμπνοια με τους «γαλάζιους» του Θεσσαλικού Κάμπου αλλά μετά τα περσινά γεγονότα και τις επιθέσεις εναντίον τους μπροστά στα κανάλια, όταν τους αποκαλούσε «λαγούς» του υπουργείου, τα... έσπασαν.
Τότε είχε κατηγορήσει τον Θ. Κοκκινούλη και το «δεξί του χέρι», τον Χρ. Σιδερόπουλο, ότι συναλλάσσονταν με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κι ότι «τους μαστιγώνουν από τη Ρηγίλλης και το Μαξίμου, επειδή είναι σε οργανισμούς του υπουργείου», για να εισπράξει την απάντηση του Χρ. Σιδερόπουλου ότι είναι κι ο ίδιος μέλος ΔΣ οργανισμού, και συγκεκριμένα του ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου τον είχε βάλει ο Αλ. Κοντός. Οι σχέσεις διακόπηκαν οριστικά και σήμερα ο Θ. Κοκκινούλης τον καλεί «να ζητήσει δημόσια συγνώμη για όσα μας έσυρε το 2009 και θα δούμε αν θα τον συγχωρέσουμε».
Ως μέλη της γραμματείας του Πανελλαδικού στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται: ο «πράσινος» Γιάννης Παναγής από τη Μαυροθάλασσα των Σερρών, που πρωτοστατεί στο μπλόκο των Κερδυλλίων πάνω στην Εγνατία Οδό. Ο επίσης «πράσινος» Γιάννης Πασσαλίδης από τη Χρυσούπολη Καβάλας, που πρωτοστατεί στο μπλόκο της Χρυσούπολης, πάνω στην Εγνατία, και ο Χρίστος Γκότζιας από το Φωτολίβος της Δράμας, που πρωτοστατεί στο μπλόκο στον μεθοριακό σταθμό της Εξοχής.
Ο Γ. Παναγής είναι μέλος της ομάδας παραγωγών ντομάτας Βισαλτίας που εμπλέκεται στην αμαρτωλή ιστορία με τις παράνομες επιδοτήσεις το 2002 για μεγάλες ποσότητες που εμφανίστηκαν να δίνονται μόνο στα χαρτιά με εικονικά τιμολόγια...
Σε εκείνη την ομάδα μέλος της διοίκησης ήταν και ο πρόεδρος σήμερα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Σερρών («πράσινοι»), που είναι επικεφαλής στο μπλόκο του Στρυμονικού, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών.
Η υπόθεση αφορά και άλλες ομάδες παραγωγών και αρχικά είχε «κουκουλωθεί» υπηρεσιακά, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ο φάκελος παραμένει ανοιχτός στη Δικαιοσύνη.
Στη Χρυσούπολη επικεφαλής είναι ο Γιάννης Πασσαλίδης με φιλοδοξίες να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Χρυσούπολης.

Ο εμφύλιος της Φθιώτιδας
Οι πράσινες κυρίες και το... πολυτεχνείο των αγροτών

Στη Βοιωτία και κυρίως στη Φθιώτιδα πρόλαβε να στηθεί στους λίγους μήνες της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το σκηνικό που οδήγησε σε ένα ανοικτό μέτωπο κατά της ίδιας της νέας υπουργού Ανάπτυξης, Κατερίνας Μπατζελή.
Η Φθιώτιδα δεν μπορεί να θεωρηθεί φτωχή περιοχή για τους αγρότες, αφού εισπράττει ακόμη παχυλές επιδοτήσεις για τη λήξη της καπνοκαλλιέργειας. Ενας αγρότης που καλλιεργούσε 12 στρέμματα με «βιρτζίνια» εισπράττει από επιδοτήσεις περίπου 18.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ επιπλέον ο καπνοπαραγωγός μπορεί να καλλιεργεί αυτό το χωράφι σήμερα με σιτηρά. Παρ’ όλα αυτά ήταν από τις πρώτες περιοχές που έβγαλε τρακτέρ στο δρόμο και έστησε δύο δυναμικά μπλόκα, στην Αλαμάνα στην ΠΑΘΕ και στον «παλιό Λεβέντη», στο ύψος της Τιθορέας.

Ομως τα παραπάνω δεν είναι άσχετα και με το εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώτος σε ψήφους Νίκος Τσώνης εκθείαζε τις κινητοποιήσεις ως το... Πολυτεχνείο των αγροτών, αν και μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, συνέστησε στους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους, γιατί, όπως είπε, «αλλιώς κινδυνεύετε να κόψετε τα πόδια σας».
Η Τόνια Αντωνίου, που δεν κρύβει με κάθε τρόπο πόσο άσχημα νιώθει στη γωνία, ήταν από την πρώτη στιγμή με το περιβάλλον της στο πλευρό των «μπλοκατζήδων», ενώ έσπευσε και η ίδια να τους επισκεφθεί ανήμερα της γιορτής της την προηγούμενη Κυριακή.
Τις διαθέσεις της τις έδειξε και με δηλώσεις της: «Καλό είναι να τα προλαβαίνουμε όλα αυτά και στο τέλος να βγούμε από τη μέγγενη που μας πνίγει», είπε.

Η παρέα της Αλαμάνας
Ο βιολογικός αμπελώνας και το δανεικό τρακτέρ

Ο 47χρονος Βάιος Γκανής είναι το πιο προβεβλημένο πρόσωπο τηλεοπτικά αυτών των αγροτικών κινητοποιήσεων. Δίνει την εικόνα ενός σκληροπυρηνικού, αδιάλλακτου αγρότη, που έχει ανοίξει πόλεμο κατά πάντων. Εγινε γνωστός τον περασμένο χρόνο, όταν πρωτοστάτησε στο μπλόκο της Αλαμάνας και στη συγκρότηση του Πανελλαδικού, παίρνοντας θέση στη γραμματεία του. Μάλιστα οι άναρθρες κραυγές συχνά τον έβγαλαν από το πρώτο πλάνο. Φέτος όμως επανήλθε δριμύτερος.
Και μπορεί ο ίδιος να επιχειρεί να δώσει την εικόνα ενός κοινού αγρότη από γεννησιμιού, η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Ο Βάιος Γκανής βρέθηκε ως αγρότης στη Βαρδαλή της Φθιώτιδας εδώ και 5-6 χρόνια. Να στήνει έναν μεσαίου μεγέθους βιολογικό αμπελώνα και μια κάθετη μονάδα-οινοποιείο, παράγοντας και διαθέτοντας στην αγορά εμφιαλωμένο κρασί με την ονομασία «Γαία-Gani».
Οταν ήταν νέος, στη διάρκεια των διακοπών του στη Σάμο, γνώρισε μια Αμερικανίδα, την ερωτεύθηκε και την ακολούθησε στο Οχάιο των ΗΠΑ. Εκεί την παντρεύτηκε, απέκτησε μαζί της δύο κόρες, 18 και 15 χρόνων σήμερα, που διαμένουν με τη μητέρα τους, αλλά έπειτα από 10 χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα. Αλλα τόσα χρόνια βρέθηκε ως ιδιοκτήτης μιας κρεπερί στην Ιερά Οδό στην Αθήνα πριν επιστρέψει στη Βαρδαλή ως αγρότης-οινοποιός.

Ο Κεντροαριστερός

Αν και εμφανίζεται σήμερα ως πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας, κάποιοι λένε ότι μάλλον θα έπρεπε να ζητήσει θέση στο... επαγγελματικό επιμελητήριο. Λένε, επίσης, ότι το τρακτέρ με το οποίο κατέβηκε στο μπλόκο δεν είναι δικό του, αλλά ενός ξαδέλφου του. Πολιτικά τον φέρουν να κινείται από τους «πράσινους» του ΠΑΣΟΚ -έχει καλές σχέσεις με τους βουλευτές- μέχρι τον Συνασπισμό.
Ο δεύτερος της παρέας της Αλαμάνας είναι ο δημοτικός σύμβουλος Δομοκού -αντιδήμαρχος τα προηγούμενα χρόνια- Βασίλης Κιλάφας, που φέρεται και ως πρόεδρος του Πανελλαδικού Συντονιστικού και ήταν αυτό που πήγε την περασμένη Πέμπτη στο Μαξίμου, για να συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: