Ο κίνδυνος προσβολής από τις επονομαζόμενες ζωοανθρωπονόσους (τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κατοικίδια στον άνθρωπο) μπορεί να είναι μικρός αλλά δεν είναι αμελητέος.Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να προσέχουμε (τα ζώα μας) για να έχουμε (την υγεία μας, τόσο εμείς όσο και αυτά). Η σαλμονέλωση, η κρυπτοσποριδίωση, η τοξοπλάσμωση, η δερματοφυτίαση και η ψιττάκωση είναι κάποιες από τις εν λόγω νόσους (οι οποίες, σημειωτέον, προσβάλλουν ευκολότερα τα παιδιά), ενώ «εστίες μόλυνσης» είναι κατά κύριο λόγο τα κόπρανα και τα ούρα των ζώων.Πιο συγκεκριμένα στις ακαθαρσίες των ζώων (κυρίως των σκύλων και των γατών) «κατασκηνώνουν» επίσης το καμπυλοβακτηρίδιο και το κρυπτοσπορίδιο τα οποία αμφότερα, σε περίπτωση μολύνσεως, προκαλούν διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς και πυρετό.Ανάλογα προβλήματα προξενεί και το τοξόπλασμα, ένα παράσιτο το οποίο μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω των κοπράνων της γάτας (τα οποία ωστόσο πρέπει πρώτα να μείνουν σε εξωτερικό περιβάλλον για τουλάχιστον ένα 24ωρο), ενώ κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία εγκυμονεί και ένα μικρόβιο το οποίο αποβάλλεται από το ρινικό έκκριμα και τα κόπρανα μολυσμένων πτηνών και προκαλεί την επονομαζόμενη ψιττάκωση, μια οξεία λοιμώδη νόσο που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.
Οδηγίες... χρήσης
Ο κίνδυνος μόλυνσης από όλα τα παραπάνω μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τη βοήθεια μιας σειράς απλών προληπτικών μέτρων:
Πλένετε καλά τα χέρια σας μετά από κάθε επαφή με κατοικίδιο.
Μην τρώτε, μην πίνετε και μην καπνίζετε ενόσω αγγίζετε το κατοικίδιο ή παίζετε με αυτό.
Κρατάτε τα κατοικίδιά σας μακριά από την κουζίνα.
Φροντίστε ώστε τα παιδιά να μην πειράζουν το φαγητό ή τα κόπρανα του κατοικιδίου, να μην το φιλούν, να μη βάζουν στο στόμα τους τα αξεσουάρ του και να πλένουν καλά τα χέρια τους μετά από κάθε επαφή με αυτό. Φροντίστε επίσης ώστε να μην έρχονται σε επαφή με νοσούντα ζώα.
Καθαρίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ει δυνατόν καθημερινά) τους χώρους στους οποίους κάνουν τις ακαθαρσίες τους τα κατοικίδια (αμμολεκάνες, σκάφες κλπ.). Μην αγγίζετε τις ακαθαρσίες με γυμνά χέρια. Για την περισυλλογή αυτών, χρησιμοποιείτε γάντια μιας χρήσης (ή ειδικό σκουπάκι/φαράσι) και ειδικές σακούλες.
Μην αδειάζετε τα περιττώματα των ζώων και τα υπολείμματα του νερού αυτών σε νιπτήρες ή μπανιέρες. Ατομα με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα καλό θα ήταν να αποφεύγουν κάθε επαφή με τις ακαθαρσίες των κατοικιδίων.
Μην πλένετε το κατοικίδιό σας, το κλουβί του και τα λοιπά αξεσουάρ αυτού (μπολ, κύπελλα, κολάρα, παιχνίδια κ.ά.) στον νεροχύτη της κουζίνας. Εάν τα πλύνετε στον νιπτήρα του μπάνιου ή στην μπανιέρα, καθαρίστε καλά εν συνεχεία τους εν λόγω χώρους κάνοντας χρήση απολυμαντικού.
Μην αγγίζετε κατοικίδια τα οποία παρουσιάζουν δερματικές αλλοιώσεις (ξηρές κυκλικές περιοχές με πιτυρίδα στην περιφέρειά τους και έλλειψη τριχών), καθώς ενδέχεται να είναι μολυσμένα από μύκητες που προξενούν δερματοφυτίαση (φαγούρα, απώλεια μαλλιών, ερεθισμένο δέρμα).
Οι έγκυες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές κατά την επαφή τους με τα κόπρανα γατών.
Σε περίπτωση που σας δαγκώσει κάποιο ζώο, πλύνετε αμέσως το τραύμα με σαπούνι και επισκεφθείτε ιατρό.
Φροντίστε ώστε το κατοικίδιο να ακολουθεί το προβλεπόμενο εμβολιακό και αντιπαρασιτικό πρόγραμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου