Νέο ιστορικό υψηλό σημείωσαν τα spreads των ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, με τους ελληνικούς τίτλους να βρίσκονται για μία ακόμη φορά στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς σφίγγει ο κλοιός για τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. H διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας ξεπέρασε ακόμη και τις 370 μονάδες βάσης έναντι επιπέδων μόλις 307 μονάδων την Τρίτη, για να υποχωρήσει αργά το απόγευμα πέριξ των 350 μονάδων βάσης. Χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα της συγκεκριμένης διάρκειας είναι το γεγονός ότι η απόδοσή τους ξεπέρασε ακόμη και το 6,7% όταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες βρισκόταν τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα.
Πρόκειται για μία εξέλιξη ιδιαίτερα δυσμενή, εν αναμονή της νέας κοινοπρακτικής ομολογιακής έκδοσης 10 ετών που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Φεβρουάριο και αναμένεται να στοιχίσει ακριβά στο ελληνικό δημόσιο αν δεν υπάρξει το επόμενο διάστημα αποκλιμάκωση στα spreads. Εν τω μεταξύ και χθες το ελληνικό πρόβλημα βρέθηκε στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί αργά η γρήγορα να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ ή ακόμη και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με δημοσκόπηση ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, ένα στους πέντε ερωτηθέντες εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί φέτος, ενώ ένα 25% «βλέπει» ότι αυτή η εξέλιξη θα συμβεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομολόγοι μπορεί μετά την επιτυχή έκδοση του 5ετούς ομολόγου στις αρχές της εβδομάδας να μην ανησυχούν για το δανειακό πρόγραμμα του 2010, ωστόσο σημειώνουν ότι η αβεβαιότητα θα επανέλθει αν δεν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).
Αναφορά στην ελληνική οικονομία έκανε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος στήριξε την Ελλάδα τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και ότι δε θα χρειαστεί να ζητήσει εξωτερική βοήθεια. Οπως είπε χαρακτηριστικά δεν πιστεύει ότι η χώρα μας θα χρειαστεί την ενίσχυση της ΕΕ αν εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση.
Εντωμεταξύ, σε βρετανικά χέρια κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος του 5ετούς ομολόγου που διατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το 26% της έκδοσης αποκτήθηκε από βρετανικούς κωδικούς, το 26% από ελληνικούς, το 9,6% από αμερικανικούς και το 2,6% από ασιατικούς. Από το σύνολο των 8 δισ. ευρώ το 42,3% αγοράστηκε από fund managers, το 28,5% από τράπεζες και το 12,8% από ασφαλιστικές εταιρείες. Το υπόλοιπο ποσοστό πουλήθηκε σε κεντρικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και hedge Funds.
Η Εθνική, οι Κινέζοι και η Goldman Sachs
Αναστάτωση προκάλεσε σε Αθήνα και Βρυξέλλες δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση συζητεί με διαμεσολαβητή την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs το ενδεχόμενο πώλησης στην Κίνα ελληνικών ομολόγων ύψους 25 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα την είσοδο τραπεζών της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της Εθνικής διέψευσαν κατηγορηματικά αυτό το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Goldman Sachs προωθεί τη διάθεση τίτλων του ελληνικού Δημοσίου στην κινεζική κυβέρνηση και στον φορέα State Administration of Foreign Exchange (SAFE), που διαχειρίζεται τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, τα οποία προσεγγίζουν σήμερα τα 2,4 τρισ. δολάρια. Ανάλογη ανακοίνωση διάψευσης εξέδωσε και η αμερικανική τράπεζα.
Πέρα από τις επίσημες διαψεύσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και αν ευσταθεί το σενάριο, η υλοποίησή του θα ήταν δύσκολη νομικά, διότι η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής είναι πολύ μικρή, μη ξεπερνώντας το 0,5%, ενώ η διάθεση μετοχών που βρίσκονται στην κυριότητα των ασφαλιστικών ταμείων προϋποθέτει πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν το μέγιστο δυνατό κέρδος γι' αυτούς τους οργανισμούς. Επί του θέματος ανακοίνωση εξέδωσε και η Goldman Sachs, η οποία αρνείται την εμπλοκή της στην όλη υπόθεση, ενώ ερωτώμενος σχετικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θέλησε να σχολιάσει το επίμαχο δημοσίευμα.
Οι «Financial Times» στο συγκεκριμένο άρθρο τονίζουν ότι το τελευταίο τρίμηνο ο κ. Gary Cohn, ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs, έχει επισκεφθεί δύο φορές τη χώρα μας, έχοντας επαφές τόσο με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου όσο και με άλλα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης με θέμα την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους. Ωστόσο η εφημερίδα σημειώνει ότι ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία με το Πεκίνο, την ίδια στιγμή που η Αθήνα απέκλεισε το ενδεχόμενο εισόδου στην Εθνική Τράπεζα ενός κινεζικού πιστωτικού ιδρύματος. Πάντως, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, στο υπουργείο Οικονομικών δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την αγορά από την Κίνα ελληνικών ομολόγων, συνολικού ύψους από 5 ως 10 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη προαναγγείλει την πραγματοποίηση roadshow και στην Ασία, προκειμένου να προωθήσει τους ελληνικούς τίτλους, χωρίς να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων σε δολάρια ή ακόμη και σε γεν. Πάντως στο επίμαχο δημοσίευμα των «Financial Times» αναφέρεται ότι οι κινεζικές αρχές δεν είναι και τόσο πρόθυμες να προχωρήσουν σε αύξηση των θέσεών τους σε ελληνικά ομόλογα, κάτι που αποτυπώθηκε και στα spreads των ελληνικών ομολόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου