Παλαιοντολόγοι υποστηρίζουν πως κατάφεραν να βρουν το πραγματικό χρώμα ενός δεινόσαυρου που ήταν κάτι ανάμεσα σε κόκκινο και πορτοκαλί, ... κοινώς καροτί.
Η ανακάλυψη έγινε εφικτή χάρη σε μια νέα επιστημονική τεχνική με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μικροσκοπίων, η οποία μπορεί να "διαβάσει" τα απολιθωμένα κύτταρα των χρωστικών ουσιών.
Η έρευνα επίσης ενίσχυσε την -ακόμα αμφιλεγόμενη- θεωρία ότι μερικοί τουλάχιστον δεινόσαυροι είχαν φτερά και πούπουλα, κάτι που τους συνδέει εξελικτικά με τα πουλιά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πια βέβαιο ότι αυτό συνέβαινε, αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμα αν το φτέρωμα αναπτύχθηκε για μόνωση από το κρύο, καμουφλάζ ή για επικοινωνιακούς λόγους ("φλερτ" με το άλλο φύλο κλπ!).
Μέχρι τώρα, τα απολιθώματα δεν είχαν αποκαλύψει το χρώμα των δεινοσαύρων. Οι επιστήμονες έκαναν απλώς εικασίες και οι απεικονίσεις τους ήταν συνήθως πιο "άχρωμες" με γκρι ή καφέ αποχρώσεις.
Τώρα, η νέα έρευνα από τον παλαιοντολόγο Μάικλ Μπέντον και τους συνεργάτες του στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, καθώς επίσης παλαιοντολόγους από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, δείχνει ότι ένας πρόγονος των πουλιών, ο Κομφουκιοσόρνις, ο οποίος ζούσε στη σημερινή Κίνα πριν 125 εκατ. χρόνια, είχε καφεπορτοκαλί χρώμα, καθώς επίσης μαυρόασπρα τμήματα.
Επίσης βρέθηκε ότι ο μικρός σαρκοφάγος δεινόσαυρος Σινοσαυροπτέρυξ, μήκους περίπου ενός μέτρου, από την ίδια περίοδο (Κρητιδική) και περιοχή, είχε κοκκινο-καφέ τρίχωμα στην ουρά, το κεφάλι και την πλάτη του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου