Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ιστορικό υψηλό για spread - Αντιδράσεις από Παπανδρέου

Νέο υψηλό ρεκόρ κατέγραψαν την Πέμπτη (28/1) τα spread του 10ετούς ομολογιακού δανείου που πήρε η χώρα μας, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για κερδοσκοπία που γίνεται μέσω φημών.Τα spread εκτινάχθηκαν στις 405 μονάδες βάσης, μετά την διάψευση περί διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Τα εν λόγω δημοσιεύματα είχαν γραφτεί στον γαλλογερμανικό Τύπο, όπου συγκεκριμένα η εφημερίδα Le Monde είχε αναφέρει πως ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρεται να είχαν δηλώσει πως αναζητούνται τρόποι βοήθειας στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Παρόμοιο δημοσίευμα είχε αναρτήσει στο blog του ο Economist, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Κομισιόν.
Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, δήλωσε πως αυτά είναι δημοσιεύματα που στόχο έχουν την κερδοσκοπία.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την Ελβετία όπου βρίσκεται έξανε λόγο για κερδοσκοπία μέσω φημών που έχει ως στόχο την κερδοσκοπία. Ο κ. Παπανδρέου σε πάνελ στο Νταβός υποστήριξε ότι πρόκειται για επίθεση κατά της Ευρωζώνης που έχουν πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.
Παράλληλα, διέψευσε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα ζητούσε οικονομική βοήθεια από την Κίνα. Δεν είχαμε καμία τέτοια επαφή, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι φήμες αυτές άλλαξαν αμέσως το κλίμα, με συνέπεια να αυξηθούν τα spread.

Δεν υπάρχουν σχόλια: