“Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σας παρακαλώ. Στην ευρωζώνη δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο”. Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε πριν από λίγο, ο α Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα νομισματικής πολιτικής, αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η χώρα μας τη ζώνη του ευρώ.
Αιτιολόγησε, μάλιστα, τη θέση του αυτή λέγοντας ότι “είναι παράλογο να γίνει προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας εκτός ευρωζώνης. Το γνωρίζουμε εμείς, το ξέρουν οι Έλληνες και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι”.
Ο κ. Αλμούνια τόνισε πως δεν υπάρχει κάποιο ειδικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα, “παρά το γεγονός”, όπως είπε, “ότι θα υπάρχουν τακτικές μηνιαίες συστάσεις πάνω στις δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών που θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα”. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρόκειται για ένα αναλυτικό κείμενο που συντάσσεται κάθε μήνα.
Όσον αφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας για εξορθολογισμό της δημοσιονομικής πολιτικής, είπε ότι “η Κομισιόν δεν διαθέτει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, καθώς αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκεται το σχέδιο Α”.
Σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια, η ρεαλιστικότητα των στόχων που έχει θέσει η Ελληνική κυβέρνηση, εξαρτάται από την πολιτική αποφασιστικότητα. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως το καινούριο στοιχείο που έχει προκύψει από την πλευρά της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες είναι η μεγάλη πολιτική αποφασιστικότητα που δείχνει.
Όσον αφορά τα σπρεντ των ομολόγων τόνισε πως είναι λογικό να υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων, αλλά πρόσθεσε πως κάποιες τιμές δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές. Ακόμη εξέφρασε την πεποίθηση πως οι αγορές θα επηρεαστούν από τις πραγματικές πληροφορίες και όχι από τις φήμες.
Ακόμη, ανέφερε πως όταν μια χώρα της ΟΝΕ και της Ε.Ε. αντιμετωπίζει προβλήματα αυτά αποτελούν προβληματισμό για όλα τα μέλη. Όπως τόνισε "είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο, αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις και συνεργαζόμαστε με αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Την ίδια ώρα ασκούμε ταυτόχρονα πίεση σε αυτούς που πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις".
Από την πλευρά του ο Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Φρανγκφούρτερ Αλγκεμάιν Τσάιτουνγκ" τονίζει ότι πιθανή διάσωση της Ελλάδας από τις χώρες της ευρωζώνης θα αδυνάτιζε το ευρώ και θα έβλαπτε τα μέγιστα τη φήμη της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. "Κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης είναι υπεύθυνο να αντιμετωπίσει μόνο του τα χρέη του" λέει χαρακτηριστικά ο Ίσινγκ.
Ωστόσο και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Άλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δε θα συμμετάσχει σε ένα ενδεχόμενο ευρωπαϊκό σχέδιο για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου