Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Ρωσία : Δοκιμαστική πτήση υπερηχητικού αεροσκάφους

Ένα «πέμπτης γενιάς» πολεμικό αεροσκάφος τύπου stealth αναμένεται να δοκιμάσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η Ρωσία, «προκαλώντας» τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της τεχνολογικής υπεροχής, σύμφωνα με πηγή από τη ρωσική αεροναυπηγική βιομηχανία, που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για το πρώτο πολεμικό αεροσκάφος, που κατασκευάστηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και θεωρείται μεγάλης σημασίας για το «γόητρο» της Ρωσίας, που θέλει να αποδείξει πως εξακολουθεί να «διατηρείται» σε υψηλά επίπεδα στον τομέα της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών ωστόσο, θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 με 7 χρόνια προτού απογειωθεί «επίσημα» ένα τέτοιο αεροσκάφος.
Τα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη είναι αόρατα στα ραντάρ, έχουν πολύ προηγμένο σύστημα πτήσης και ελέγχου όπλων και μπορούν να πετάξουν σε υπερηχητικές ταχύτητες.
«Μέχρι το τέλος του μήνα», ήταν η σαφής απάντηση που έδωσε η πηγή, που επικαλείται το Reuters, απαντώντας στην ερώτηση «πότε αναμένεται να κάνει την παρθενική του πτήση το stealth».
Το αεροσκάφος κατασκεύασε η ρωσική εταιρεία Sukhoi, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πολεμικών αεροσκαφών της χώρας, στον οποίο αναλογεί το ? των ετήσιων πωλήσεων όπλων της Ρωσίας, με παραγγελίες από το εξωτερικό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και κύριο προμηθευτή την Ινδία.
Εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε στο Reuters πως το αεροσκάφος αναμένεται να απογειωθεί «στο πολύ προσεχές μέλλον».

Το «ρωσικό καμάρι»

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θεωρείται το καμάρι της Ρωσίας, που μπορεί να προκαλέσει ανοιχτά τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατασκευάστηκε το πολεμικό F-22 Raptor stealth, που πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του το 1997.
«Η σημασία αυτού του εγχειρήματος είναι τεράστια. Πρόκειται για το πρώτο αεροσκάφος, που κατασκευάζει η Ρωσία μετά την πτώση του κομμουνισμού», υπογράμμισε ο Alexander Khramchikhin, από το Ινστιτούτο Στρατιωτικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Ρωσίας, ο οποίος προσέθεσε, πως «είναι πολύ σημαντικό για την αμυντική ικανότητα της χώρας, καθώς μέχρι σήμερα, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στη διάθεσή τους ένα τέτοιο αεροσκάφος».
Ωστόσο, ο ίδιος φάνηκε συγκρατημένος, αναφερόμενος στις καθυστερημένες παραδόσεις ρωσικών και «πολύ – διαφημισμένων» υποβρυχίων, καθώς και των «αξεπέραστων» πυραύλων Iskander.
Μία σειρά διαδοχικών αποτυχημένων δοκιμών των διηπειρωτικών πυραύλων Bulava, που παρουσιάστηκαν από το Κρεμλίνο ως το απόλυτο να πλήξει από αέρος οποιαδήποτε άμυνα, δεν προκάλεσε, σύμφωνα με τον ίδιο, παρά μόνο την αμηχανία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
«Σύμφωνα με ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, θα μπορεί να στηρίζεται στο λιγότερο προηγμένο τεχνολογικά Sukhoi Su-35 jet, του οποίου η παράδοση αναμένεται να γίνει στις αρχές του χρόνου», δήλωσε αναλυτής από το Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικής και Τεχνολογίας της Ρωσίας (CAST).
«Φαίνεται πως το νέο αεροσκάφος θα χρειαστεί χρόνια μέχρι να είναι απολύτως έτοιμο να συμπεριληφθεί στο στόλο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», τόνισε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: