Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ως τα 30 χάνεται το 90% των ωαρίων

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον λόγο για τον οποίον πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να συλλάβουν, ακόμη και σε σχετικά μικρές ηλικίες: όπως είδαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του St Αndrews και του Εδιμβούργου, οι γυναίκες χάνουν ως και το 90% της «δεξαμενής» των ωοθυλακίων τους (πρόκειται ουσιαστικά για μικρούς «σάκους» μέσα στους οποίους αναπτύσσονται και ωριμάζουν τα ωάρια) ως τα 30 έτη τους.
Δεδομένου ότι ο οργανισμός επιλέγει τα καλύτερα ποιοτικώς ωάρια από αυτή τη «δεξαμενή», υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να επιλέγονται αναγκαστικά με την πάροδο του χρόνου ωάρια που δεν πληρούν όλες τις... προδιαγραφές για σωστή σύλληψη, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στο να μείνει έγκυος η γυναίκα καθώς και αυξημένος κίνδυνος να φέρει στον κόσμο ένα μη υγιές βρέφος.
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που καταγράφει την πορεία της «δεξαμενής» ωοθυλακίων της γυναίκας από τη σύλληψη ως και την εμμηνόπαυση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μια γυναίκα γεννιέται περίπου με 300.000 ωάρια- αν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών, καθώς κάποιες μπορεί να έχουν περισσότερα από 2 εκατ. ωάρια ενώ κάποιες άλλες μόνο 35.000- αλλά αυτό το ρεζερβουάρ εμφανίζει μείωση με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι πιστευόταν ως σήμερα. Ως την ηλικία των 30 ετών η «δεξαμενή» αυτή μένει μόνο με το 12% των ωοθυλακίων, ενώ ως τα 40 έτη το ποσοστό αυτό «κατρακυλά» στο 3%.
Οπως ανέφερε ο δρ Χάμις Γουάλας που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης, «τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες γενικώς υπερεκτιμούν τις προοπτικές τους σε ό,τι αφορά τη γονιμότητά τους». Ο ερευνητής εξήγησε ότι πολλές γυναίκες πιστεύουν λανθασμένα ότι επειδή συνεχίζουν να παράγουν ωάρια δεν αντιμετωπίζουν και πρόβλημα γονιμότητας.
Τα στοιχεία προέκυψαν ύστερα από μελέτη 325 γυναικών διαφορετικών ηλικιών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Με βάση τα δεδομένα, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα γράφημα της πιθανής φθίσης της «δεξαμενής» των ωοθυλακίων κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής μιας μέσης γυναίκας. Ο δρ Γουάλας τόνισε ότι η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Ρublic Library of Science Οne» θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να προβλέπουν ποιες γυναίκες θα εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση και πότε θα πρέπει να καταψύχονται ωάρια γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: