Ερευνα για τις αντισταθμιστικές πληρωμές, ύψους 425 εκατ. ευρώ, που κατέβαλε μέσω του ΕΛΓΑ ως αποζημιώσεις στους αγρότες η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, το 2009, άρχισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι αποζημιώσεις που αποφασίστηκαν από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, καταβλήθηκαν στους αγρότες για τις ζημιές που είχαν υποστεί λόγω κακοκαιρίας το 2008 και 2009.
Για την έρευνα της αυτή η Κομισιόν έχει δώσει διορία ενός μηνός στην Ελλάδα να τής αποστείλει όλα τα στοιχεία που διαθέτει σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι «έχει αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα αυτών των ενισχύσεων με την εσωτερική αγορά» και κατά την άποψη της «δεν αποκλείεται αυτές οι αποζημιώσεις να συνιστούν κρατικές ενισχύσεις».
Αν κατά την έρευνα αποδειχθεί αληθινή η υποψία της Κομισιόν τότε αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα είναι στην πραγματικότητα, κρατικές ενισχύσεις «μη συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων», οι οποίες θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τις επιστρέψουν οι αγρότες.
Η απόφαση της Κομισιόν να εξετάσει λεπτομερώς αυτά τα μέτρα που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση «βασίζεται -και προβλέπεται- στο άρθρο 108 παρ.2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαικής Ενωσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και καλείται η Ελλάδα να υποβάλει μέσα σε ένα μήνα, τις παρατηρήσεις της σχετικά με αυτή την απόφαση για διεξαγωγή έρευνας.
Απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής εξήγησε πως όταν ξεκινάμε μια τέτοια διαδικασία (έρευνας) στην ουσία είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Πιθανή η προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο
Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε και συνεδρίαση στην γενική διεύθυνση γεωργίας της Κομισιόν με εκπροσώπους της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας οι οποίοι ενημέρωσαν τους κοινοτικούς συνομιλητές τους για τις οικονομικές ζημιές που υφίστανται από τα αγροτικά μπλόκα στους ελληνικούς δρόμους, που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των προιότων από και προς τις χώρες τους.
Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, όπως εξήγησε άλλος εκπρόσωπος της Επιτροπής, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση σε παρόμοια γεγονότα κλεισίματος δρόμων κ.λ.π. να ενημερώνει λεπτομερώς τόσο την Κομισιόν όσο και τις άλλες χώρες μέλη για την εξέλιξη της κατάστασης αλλά και να έχει εκ των προτέρων προβλέψει εναλλακτικές οδικές υποδομές ώστε να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση των προιόντων-εμπορευμάτων στο έδαφος της.
Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει λεπτομερή ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση αυτή των μπλόκων στους οδικούς άξονες της χώρας αλλά δεν έχει λάβει τίποτε μέχρι στιγμής από την Αθήνα.
Θύμισε δε ο ίδιος ότι αν η Κομισιόν, από την έρευνα της, καταλήξει οριστικά στο συμπέρασμα πως πρόκειται για πραγματική παρεμπόδιση της ελεύθερης κυκλοφορίας προιόντων και εμπορευμάτων, τότε έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση να κινήσει την διαδικασία παραβίασης της σχετικής Κοινοτικής νομοθεσίας που θα μπορούσε να φθάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, εξήγησε ο ίδιος, είναι να συγκεντρώσει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες απ όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.
Το ιστορικό της απόφασης Χατζηγάκη
Υπενθυμίζεται ότι ο τότε Υπουργός Γεωργίας Σ.Χατζηγάκης επισκέφθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2009 την αρμόδια επίτροπο Μάριαν Φίσερ Μπόελ στις Βρυξέλλες για να της εξηγήσει ότι αυτά τα 425 εκατ. ευρώ συνιστούν αποζημιώσεις (και όχι κρατικές ενισχύσεις) στους αγρότες που έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες εισοδήματος (ξηρασία, πλημμύρες, νόσοι από έντομα κ.λ.π.).
Από τη συνάντηση εκείνη ο μεν κ. Χατζηγάκης είχε βγει δηλώνοντας αισιόδοξος για την τελική στάση της Κομισιόν.
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Κας Φίσερ Μπόελ είχε πει ότι οι υπηρεσίες της θα μελετήσουν τα επιχειρήματα του κ.Χατζηγάκη για να καταλήξουμε αν αυτά τα χρήματα συνιστούν αποζημιώσεις η παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Ο ίδιος δε χαρακτήρισε ότι τα στοιχεία που εμφάνισε στην επίτροπο ο υπουργός Γεωργίας ήσαν «γενικόλογα και ελλιπή». Εξι και πλέον μήνες αργότερα, στις 18 Αυγούστου, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν της έχει στείλει ακόμη τα στοιχεία που είναι αναγκαία κατά τη γνώμη της για να στοιχειοθετήσουν την ελληνική θέση ότι πρόκειται για αποζημιώσεις και όχι για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Ο εκπρόσωπος της είχε πει, μάλιστα, τότε, ότι η Αθήνα μας στέλνει «με το σταγονόμετρο» τις πληροφορίες που της ζητάμε, μια πρώτη δόση στις 22 Μαρτίου (2009) και μια δεύτερη στις 16 Ιουνίου, στοιχεία, τα οποία δε βοήθησαν την Κομισιόν να καταλάβει αν αυτά τα 425 εκατ. ευρώ ήσαν αποζημιώσεις η κρατικές ενισχύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου