Ερευνητές στις Ην.Πολιτείες μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα ποντικιού σε νευρώνες, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από το στάδιο των βλαστοκυττάρων. «Είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά», δήλωσε ο Δρ. Ίρβινγκ Βάισμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας Βλαστοκυττάρων και Αναπλαστικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, όπου και πραγματοποιήθηκε η έρευνα.
Μεγάλο πεδίο εφαρμογών
Οι επιστήμονες ελπίζουν το πείραμά τους να οδηγήσει μια μέρα στην θεραπεία ανίατων ασθενειών στον άνθρωπο. Με τη λήψη, δηλαδή, δείγματος από το δέρμα ενός ασθενή, να μπορούν να μετατρέπουν τα κύτταρά του σε μοσχεύματα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών νόσων, όπως η νόσος Πάρκινσον ή η νόσος Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές επιδιώκουν παράλληλα να μπορέσουν μια μέρα να επαναπρογραμματίσουν κύτταρα, ώστε να μετατρέπονται στο είδος του ιστού που επιθυμούν, για να βοηθήσουν στις μεταμοσχεύσεις ήπατος, στην αντιμετώπιση καρκίνων αλλά και του διαβήτη.
'Οπως γράφουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, χρησιμοποίησαν μόνο τρία γονίδια για να μετατρέψουν κοινά δερματικά κύτταρα ποντικού σε κύτταρα των νεύρων, νευρώνες. «Κατευθύναμε ένα είδος κυττάρου να μετατραπεί σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος. Πρόκειται για απόλυτα λειτουργικούς νευρώνες. Μπορούν να κάνουν όλα τα βασικά πράγματα που κάνουν οι νευρώνες του εγκεφάλου», επισήμανε ο Δρ. Μάριους Γουέρνινγκ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Η ομάδα του προσπαθεί τώρα να εφαρμόσει την πρακτική της και στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά ο επικεφαλής της έρευνας λέει ότι η διαδικασία είναι περισσότερο περίπλοκη.
Τα ανθρώπινα εμβρυικά βλαστοκύτταρα είναι αυτά που διατηρούν την ικανότητα όταν ωριμάζουν να μετατρέπονται σε κάθε είδος κυττάρου, όμως η χρήση τους έχει επικριθεί έντονα, γιατί προέρχονται από έμβρυα λίγων ημερών. Με το πείραμα των Αμερικανών ερευνητών, το στάδιο των βλαστοκυττάρων παρακάμπτεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου