Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

«Ψάξτε τους εξωγήινους σε ερήμους και ηφαίστεια»

Οι πιθανότητες να ανακαλύψουμε ζωή σε άλλους κόσμους είναι σήμερα περισσότερες παρά ποτέ, λέει κορυφαίος αστρονόμος της Βρετανίας. Πώς όμως να ψάξουμε για εξωγήινους;
Μερικοί επιστήμονες θέλουν να στείλουμε περισσότερα σήματα στο Διάστημα, άλλοι προειδοποιούν πως αυτό που θα βρούμε μπορεί να μη μας αρέσει και άλλοι υποστηρίζουν πως η αναζήτηση εξωγήινων πρέπει να αρχίσει από τη Γη. «Ο εντοπισμός εξωγήινης ζωής και οι συνέπειες για την επιστήμη και την κοινωνία» είναι ο τίτλος της διήμερης συνάντησης που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, καθώς και εκπροσώπων της αμερικανικής ΝΑSΑ, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ΕSΑ) και του Γραφείου του ΟΗΕ για Υποθέσεις του Εξώτερου Διαστήματος. Η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής θα αλλάξει την ανθρωπότητα τόνισε στο ΒΒC ο λόρδος Ριζ, βασιλικός αστρονόμος και πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας, σύμφωνα με τον οποίο οι πιθανότητες να την εντοπίσουμε είναι τώρα περισσότερες παρά ποτέ. «Υποψιάζομαι ότι μπορεί να υπάρχουν εκεί έξω ζωή και ευφυΐα σε μορφές που δεν μπορούμε να συλλάβουμε. Και μπορεί φυσικά να υπάρχουν μορφές ευφυΐας πέραν των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, τόσο όσο απέχουμε εμείς από τον χιμπαντζή», δήλωσε. Ο καθηγητής Πολ Ντέιβις, φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξουμε ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή είναι να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία από τη Γη. «Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι ο ΕΤ μάς στέλνει μηνύματα και να υιοθετήσουμε νέα προσέγγιση», τόνισε μιλώντας στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Πιστεύει πως πρέπει να επικεντρώσουμε στις ερήμους, σε ηφαιστειογενείς σχισμές του εδάφους, σε κορεσμένες από αλάτι λίμνες, δηλαδή σε τόπους όπου η συνηθισμένη ζωή πασχίζει για να επιβιώσει, ώστε να βρούμε «αλλόκοτους» μικροοργανισμούς μιας «σκιώδους βιόσφαιρας». Η Φελίσα Γούλφι-Σάιμον του Γεωλογικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ διεξάγει έρευνες προς την κατεύθυνση αυτή, εξετάζοντας την πιθανότητα το αρσενικό, το οποίο υπάρχει σε τόπους μολυσμένους όπως η Λίμνη Μόνο στην Καλιφόρνια, να υποστηρίζει μορφές ζωής με τον ίδιο τρόπο που άλλες μορφές ζωής χρησιμοποιούν τον φώσφορο.
Ο Ντάγκλας Βέικοτς, ένας από τους διευθυντές του Ινστιτούτου για την αναζήτηση εξωγήινης ευφυΐας (SΕΤΙ) στην Καλιφόρνια, πιστεύει πως πρέπει να αρχίσουμε να στέλνουμε τακτικά σήματα στο Διάστημα. Το ίδιο εκτιμά ότι πρέπει να γίνει και ο Ρώσος επιστήμονας Αλεξάντρ Ζαΐτσεφ, άλλοι όμως πιστεύουν πως αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ο δρ Μάρεκ Κούκουλα, αστρονόμος στο Βασιλικό Παρατηρητήριο στο Γκρίνουιτς, προειδοποιεί πως το να διαφημίσουμε την παρουσία μας μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. «Μας αρέσει να υποθέτουμε πως, αν υπάρχει εκεί έξω ευφυής ζωή, είναι σοφή και καλόβουλη. Ωστόσο οι συνέπειες της επαφής μπορεί να μην είναι αυτές που ελπίζουμε», δήλωσε.
ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Πραγματοποιείται επιστημονική συνάντηση με θέμα τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής και τις συνέπειές της

Σπάνιοι πλανήτες με βιόσφαιρα

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Σάιμον Κόνγουεϊ Μόρις, εξελικτικό βιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είναι εύλογο να πιστεύει κανείς ότι εξωγήινοι υπάρχουν και ότι μπορεί να έχουν χημικές και βιολογικές ομοιότητες με εμάς. Ήδη οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει περίπου 300 πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει «να υπάρχουν πολλοί εξωγήινοι πολιτισμοί· πού βρίσκονται όμως;», λέει ο Κόνγουεϊ Μόρις, η ομιλία του οποίου στη συνάντηση έχει τον τίτλο: «Προβλέποντας με τι θα μοιάζει η εξωγήινη ζωή- και προετοιμαζόμενοι για το χειρότερο». «Αν είναι σαν εμάς, δεν είμαι βέβαιος ότι θα απαντούσα στο τηλέφωνο», λέει στους «Σάντεϊ Τάιμς». Παραδέχεται όμως ότι το πιθανότερο είναι πως εξωγήινοι πολιτισμοί απλώς δεν υπάρχουν, ίσως επειδή οι πλανήτες με βιόσφαιρα είναι πολύ σπάνιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: