Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Έξτρα φόροι και παράθυρα φοροδιαφυγής στο υπό ψήφιση Φορολογικό ν/σ

Το νομοσχέδιο φέρνει έξτρα φόρους για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με μεσαία εισοδήματα, οικογένειες με παιδιά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ, φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, αλλά και όσους μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους από την 1η Ιανουαρίου 2013 καθώς επιβαρύνονται πλέον με φόρο υπεραξίας 20%. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αναμένεται να ψηφισθεί την Παρασκευή,
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προσβλέπει στην είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 2,307 δισ. ευρώ.
Οι "τελευταίες" πινελιές στο φορολογικό νομοσχέδιο κατατέθηκαν χθες στη Βουλή με τροπολογίες που επιφέρουν 31 αλλαγές, άλλες αναμενόμενες και άλλες όχι. Μεταξύ άλλων, αλλάζει το μέτρο συλλογής αποδείξεων που αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους, τους οποίους μάλιστα απειλεί με αυστηρό φοροπέλεκυ 22%.
Ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν ακαθάριστα έσοδα κάτω από 5.000 ευρώ, μπορούν να μην εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, δίνοντας μια ευκαιρία για φοροδιαφυγή σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.
Πρόκειται για μια ρύθμιση που αφενός απαλλάσσει από την έκδοση αποδείξεων όσους μέχρι σήμερα φοροδιαφεύγουν και δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα παρέχει «κίνητρο» σε όσους δηλώνουν υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα, να αποκρύψουν μέρος των εσόδων τους και να πέσουν κάτω από το όριο των 5.000 ευρώ, για να απαλλαγούν από το βραχνά των αποδείξεων και της τήρησης βιβλίων και στοιχείων του Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.
Στην αρχική διατύπωση του ΚΦΑΣ προβλεπόταν πως οι φορολογούμενοι με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ απαλλάσσονταν από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων. Η χτεσινή τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπει τη μείωση του σχετικού ορίου στις 5.000 ευρώ και την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων από όλους όσοι ασχολούνται με την επισκευή-συντήρηση οικοδομών κ.λπ.
Επίσης με άλλη τροπολογία, αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης από 1/1/ 2013 και μετά.
Μόνο μισθωτοί θα συλλέγουν αποδείξεις
Χτες ξεκαθάρισε επίσης το θέμα με τις αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, τις οποίες υποχρεούνται να συλλέγουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν την ευχέρεια να μη ζητούν αποδείξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Με άλλα λόγια ανοίγεται μια δεύτερη «κερκόπορτα» για τη φοροδιαφυγή (σ.σ. η πρώτη ανοίγει με τη μη έκδοση αποδείξεων και τη μη τήρηση βιβλίων από χιλιάδες επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής).
Με τη χτεσινή τροπολογία μισθωτοί και συνταξιούχοι υποχρεούνται να συλλέξουν αποδείξεις λήψης υπηρεσιών και αγοράς αγαθών αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους, προκειμένου να δικαιούνται την έκπτωση του φόρου. Ειδικότερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι υποχρεούνται να συλλέγουν σε αποδείξεις το 25% του εισοδήματός τους, ενώ το ανώτατο ποσό ορίστηκε σε 10.500 ευρώ. Δηλαδή φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, υποχρεούται να συγκεντρώσει αποδείξεις 2.500 ευρώ, με εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ, με εισόδημα 30.000 ευρώ, οι αποδείξεις που πρέπει να προσκομίσει είναι 7.500 ευρώ. Οι έχοντες εισοδήματα 42.000 και άνω θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ.
Με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών διευρύνεται το πεδίο των δαπανών με αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την εφορία. Στην αξία των αποδείξεων προσμετρώνται πλέον και τα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, ενώ παραμένουν εκτός αποδείξεων οι δαπάνες για ασφάλιστρα. Η εφορία θα αναγνωρίζει επίσης τις δαπάνες αποδείξεις για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επισκευή και συντήρηση οχημάτων, αποδείξεις από ταξί αλλά και δαπάνες καυσίμων. Στην τροπολογία ορίζεται επίσης ότι δεν περιλαμβάνονται στις αποδείξεις ιατρικές δαπάνες, η καταβαλλόμενη διατροφή από διαζευγμένους συζύγους, οι δωρεές και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης αναγνωρίζονται πλέον και οι δαπάνες για λήψη υπηρεσιών και αγορά αγαθών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σημειώνεται πως για την αξία των αποδείξεων που λείπουν από κάθε μισθωτό/ συνταξιούχο θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ίσος με το 22% της αξίας αυτής. Δηλαδή, αν φορολογούμενος έχει λιγότερες αποδείξεις κατά 1.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο ύψους 220 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: