Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Έτος δημοκρατικής ανατροπής

Η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής μόνο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για νόθευση της λίστας Λαγκάρντ συνιστά προσπάθεια συγκάλυψης για ένα σκάνδαλο που έχει διπλή όψη.
Πρόκειται, πρώτον, για το διαπιστωμένο πλέον αδίκημα της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ που δόθηκε στην Αθήνα από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και επικεφαλής σήμερα του ΔΝΤ.
Δεν είναι όμως μόνο το αδίκημα της αλλοίωσης της λίστας. Το πολιτικό σκάνδαλο είναι ότι, ενώ η λίστα δόθηκε από τη Γαλλία προκειμένου να ερευνηθούν τα ονόματα για πιθανή φοροδιαφυγή, όπως έπραξαν Παρίσι, Βερολίνο, Μαδρίτη, όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί στην Αθήνα, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Στουρνάρας, και βεβαίως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, την περίοδο παραλαβής της επίμαχης λίστας, όχι μόνο δεν διέταξαν έρευνα, αλλά την έκρυψαν στα συρτάρια τους. Αντί να ζητήσουν από τον ΣΔΟΕ εξονυχιστικούς ελέγχους των στοιχείων όλων των ονομάτων που περιλαμβάνονταν στη λίστα, κρατούσαν τα στοιχεία σαν να ήταν προσωπική τους υπόθεση.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή να ερευνηθούν μόνο είκοσι από τα ονόματα, ενώ έχασε το πρωτότυπο. Ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος έχασε το ενημερωτικό σημείωμα του ΣΔΟΕ που του παραδόθηκε για τον έλεγχο των είκοσι ονομάτων και στη συνέχεια δεν απαίτησε από τον ΣΔΟΕ να προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο όλων των στοιχείων, προκειμένου να δοθεί μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι επιτέλους η Πολιτεία αποφάσισε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Αλήθεια, είναι δυνατόν να πιστέψει πολίτης αυτής της χώρας ότι ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν ενημερώθηκε ποτέ για την επίμαχη λίστα, ούτε είχε καν την περιέργεια να ρωτήσει γιατί στην Ελλάδα δεν γίνεται τέτοιου είδους έλεγχος την ώρα που βοούσαν τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο για τις έρευνες που γίνονταν στις άλλες χώρες;
Πότε άρχισε να κινείται εκ νέου το θέμα της επίμαχης λίστας; Μα φυσικά όταν η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ σήμερα έθεσε θέμα με την αξιοποίηση των στοιχείων αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα ολιγωρεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ύστερα από όλα αυτά, κι αφού προηγήθηκε η δημοσιογραφική έρευνα και η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη, ο Γιάννης Στουρνάρας έδωσε εντολή -επιτέλους- να ελεγχθούν όλα τα ονόματα...
Ένα πολιτικό σύστημα που ολιγωρεί και συγκαλύπτει, ενώ όταν αποκαλύπτονται οι ανομίες καίει μόνο τα "καμένα χαρτιά", μήπως σωθεί το ίδιο, δεν μπορεί να αποφασίζει για τις τύχες της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο όπως η σημερινή. Με τους αγώνες του λαού και της Αριστεράς, το 2013 πρέπει να γίνει έτος δημοκρατικής ανατροπής προκειμένου να αλλάξουν όλα στη χώρα με μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με αριστερό πρόσημο.
avgi.

Δεν υπάρχουν σχόλια: