Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Καραδασμοί σε κυβέρνηση (& Μαξίμου) για την επιμήκυνση του προγράμματ​ος λιτότητας

Ενδοκυβερνητικές τριβές έχει προκαλέσει το δημοσίευμα των Fianancial Times, που έφερε τον πρωθυπουργό έτοιμο να ζητήσει διετή επιμήκυνση του προγράμματος λιτότητας από Μέρκελ και Ολάντ, την επόμενη εβδομάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαμηνύει ότι αγνοεί το θέμα και προσθέτει ότι θεωρεί, έτσι κι αλλιώς, παρακινδυνευμένη μιά τέτοια κίνηση τώρα. Η εκτίμησή του είναι ότι συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες απόρριψης από τη Γερμανία ένα τέτοιο αίτημα πριν τηρηθούν εκ μέρους μας οι δεμεύσεις που έχουμε αναλάβει.
Ποιος, λοιπόν, διοχέτευσε στη βρετανική εφημερίδσ το non paper με την εικαζόμενη ελληνική θέση;
Τα βλέμματα στράφηκαν προς το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά -κυρίως προς τον οικονομικό του σύμβουλο Γιάννη Μουρμούρα, ο οποίος όμως το διαψεύδει μετά βδελυγμίας υποστηρίζοντας ότι έχει και ο ίδιος επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να διατυπωθεί τώρα επισήμως το ελληνικό αίτημα.
Άλλοι, πάντως, από το επιτελείο του Μαξίμου -όπως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης- δεν είναι απολύτως βέβαιοι για τη θέση και τη στάση Μουρμούρα στο συγκεκριμένο θέμα.
Το κλίμα αυτό αποτελεί και το ερμηνευτικό εργαλείο της στάσης της κυβέρνησης στο δημοσίευμα των Financial Times. Το γεγονός, δηλαδή, ότι προτίμησε να μη διατυπώσει κανένα σχόλιο, τη στιγμή που υπήρξαν πολλές αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.
Τι λέει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς;
Με δυσκολία συγκρατεί τον εκνευρισμό του. Επιστρέφει από τη Μεσσηνία και αρχίζει τις συσκέψεις για να οργανώσει τη στρατηγική του ενόψει των κρίσιμων συναντήσεών του Γιούνκερ -πρώτα- και μετά με Μέρκελ και Σαρκοζί
Θα προηγηθεί των συναντήσεων αυτών σύσκεψη με Βενιζέλο και Κουβέλη; Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοιος προβληματισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: