Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ο αρχαίος «κρίκος» των πτηνών

Oμάδα αμερικανών και κινέζων παλαιοντολόγων ανακάλυψε σε δυτική περιοχή της ερήμου Γκόμπι στην κινεζική επαρχία Ξινγιάνγκ τα απολιθώματα ενός άγνωστου ως σήμερα είδος δεινοσαύρου, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί τον αρχαιότερο πρόγονο των πτηνών. Πρόκειται για ένα δίποδο σαρκοβόρο δεινόσαυρο μήκους τριών μέτρων που ονομάστηκε Ηaplocheirus sollers, ο οποίος ζούσε πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια.
Ο Ηaplocheirus ανήκει στην οικογένεια των Αλβαρεζοσαυροειδών, δίποδων σαρκοβόρων δεινοσαύρων που πήραν το όνομά τους από τον νομπελίστα φυσικό Λουίς Αλβάρεζ ο οποίος διατύπωσε τη θεωρία ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από την πτώση αστεροειδούς στη Γη.Τα Αλβαρεζοσαυροειδή είναι είδη δεινοσαύρων που διέθεταν χαρακτηριστικά τα οποία παραπέμπουν σε πτηνά. Η δομή του κεφαλιού, τα κοντά άνω άκρα και τα γαμψά δάχτυλα αυτής της οικογενείας μοιάζουν με αυτά των πτηνών και αποτελούν την πιο ισχυρή ένδειξη της σχέσης δεινοσαύρων και πτηνών.
Με δεδομένο ότι ο Ηaplocheirus είναι το αρχαιότερο είδος της οικογενείας, τοποθετείται αυτόματα στην κορυφή του δέντρου της εξέλιξης των πτηνών.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο Ηaplocheirus είναι 60 εκατομμύρια έτη αρχαιότερος από το ως σήμερα γνωστό αρχαιότερο είδος Αλβαρεζοσαυ ροειδούς. «Ο Ηaplocheirus είχε ορισμένα ξεχωριστά ατομικά χαρακτηριστικά, αλλά διέθετε και ορισμένα κοινά με αυτά των πτηνών. Για παράδειγμα, τα άνω άκρα του όχι μόνο έμοιαζαν με αυτά των πτηνών αλλά όπως φαίνεται τα κινούσε πλαγιαστά όπως και τα πτηνά. Επίσης το κεφάλι του, η μορφολογία των κάτω άκρων αλλά και το μυϊκό του σύστημα μοιάζουν πολύ με αυτά των πτηνών. Είναι βέβαιο ότι ο Ηaplocheirus δεν ήταν πτηνό αλλά όπως όλα δείχνουν αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην εξέλιξη των πτηνών. Μπορεί κάποιος να πει ότι ο Ηaplocheirus είναι ο αρχαιότερος πρόγονος των πτηνών» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ζου Ζινγκ, καθηγητής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: