Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Μενού… στο κινητό σας από την Google!

Είστε έτοιμοι να αναχωρήσετε για μία ξένη χώρα και η μόνη γλώσσα που γνωρίζετε είναι τα αγγλικά. Θα έρθετε σίγουρα σε αμηχανία όταν θα βρεθείτε σε ένα εστιατόριο και θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε πιάτα που δε γνωρίζετε… το πιθανότερο σενάριο αποτελεί να φτάσει στο τραπέζι σας κάτι το οποίο σίγουρα δεν είναι αυτό που φανταζόσασταν τη στιγμή που κάνατε την παραγγελία. Σε αυτό έρχεται να δώσει τη λύση η εφαρμογή Goggles της Google, μεταφράζοντας μενού εστιατορίων στα αγγλικά.
Ο διαδικτυακός όμιλος Google παρουσίασε στο Mobile World Congress μία νέα εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στο κινητό μας άμεσα μία μετάφραση ενός μενού εστιατορίου στα αγγλικά.
Η πρότυπη εφαρμογή της Google έως αυτή τη στιγμή δύναται να μεταφράσει μόνο από γερμανικά σε αγγλικά, υπηρεσία που θα μπορούσε να σώσει έναν ανυποψίαστο τουρίστα που γνωρίζει μόνο αγγλικά από το να παραγγείλει κάτι το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να αγγίξει!
Μελλοντικά, ο διαδικτυακός όμιλος της Google εκτιμά πως η τεχνολογία που χρησιμοποιεί θα καταστεί δυνατό να μεταφράζει τα πάντα, από πινακίδες, αφίσες ή ακόμη και ξένα λογοτεχνικά βιβλία ανάμεσα στις 52 γλώσσες που υποστηρίζει.
«Φανταστείτε να είστε τουρίστας σε μία χώρα, κοιτώντας ένα μενού εστιατορίου που δεν καταλαβαίνετε και έναν ανυπόμονο σερβιτόρο που ξεκινά να χτυπάει το πόδι του. Τι θα κάνατε;», ανέφερε ο Andrew Gomez, ο υπεύθυνος μάρκετινγκ του διαδικτυακού ομίλου της Google.
Η δυνατότητα μετάφρασης ενός μενού είναι μία προέκταση του Google Goggles, που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν στο διαδίκτυο, στρέφοντας απλά το κινητό τους σε ένα αντικείμενο. Η συγκεκριμένη υπηρεσία χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης οπτικών χαρακτήρων για να σαρώσει λέξεις και να τις μετατρέψει σε κείμενο το οποίο εν συνεχεία τροφοδοτείται μέσω του Google Translate.
«Είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά σκεφτήκαμε να μοιραστούμε αυτό το ντέμο… γιατίδείχνει πόσο ισχυρό μπορεί να είναι ένα smartphone όταν συνδεθεί με τις υπηρεσίες μας», ανέφερε ο Andrew Gomez.
Να σημειωθεί πως η εφαρμογή Google Goggles είναι συμβατή με κινητά που τρέχουν το λογισμικό Android 1.6+.

Δεν υπάρχουν σχόλια: