Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν χειρότερης ποιότητας σπέρμα

Η παχυσαρκία ενός άνδρα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματός του, σύμφωνα με μια νέα αργεντινή επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκοι τείνουν να έχουν λιγότερο κινητικό σπέρμα και συνεπώς σχετικά μικρότερη γονιμότητα σε σχέση με τους λεπτούς άνδρες.
Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα για την επίπτωση του πάχους στη γονιμότητα του άνδρα. Η νέα μελέτη, που έγινε από ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κόρντομπα στην Αργεντινή, υπό τη δρα Άννα Καρολίνα Μαρτίνι και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Fertility and Sterility" (Γονιμότητα και Στειρότητα), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το πάχος επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητα του σπέρματος.
Η μελέτη ανέλυσε περιστατικά 749 ανδρών με προβλήματα γονιμότητας, εκ των οποίων οι 155 ήταν παχύσαρκοι, και βρήκε ότι οι τελευταίοι είχαν σπέρμα που κινείτο πιο αργά και πιο…άσκοπα (αντί να "κολυμπά" ίσια μπροστά!).
Επίσης οι παχύσαρκοι βρέθηκαν να εκκρίνουν χαμηλότερες ποσότητες ενός ενζύμου (NAG), η συγκέντρωση του οποίου στο σπέρμα θεωρείται σημαντικός δείκτης για το πόσο καλά λειτουργεί η επιδιδυμίδα. Είναι η πρώτη μελέτη διεθνώς που διαπιστώνει τέτοια αρνητική επίπτωση της παχυσαρκίας στην επιδιδυμίδα.
Παρόλα αυτά, η Μαρτίνι επεσήμανε ότι η μείωση της ποιότητας του σπέρματος δεν σημαίνει ότι ο παχύσαρκος άνδρας δεν είναι γόνιμος. "Ένας άνδρας δεν γίνεται στείρος, επειδή αυξάνεται το βάρος του", τόνισε.
Εκτός από την κινητικότητα, η παχυσαρκία δεν φαίνεται να επηρεάζει άλλους παράγοντες της ποιότητας του σπέρματος, όπως την ποσότητα των σπερματοζωαρίων, το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνη κ.α.
Πάντως, σύμφωνα με τους αργεντινούς ερευνητές, είναι δυνατό ένας άνδρας, χάνοντας κιλά, να βελτιώσει την κινητικότητα του σπέρματός του και άρα τη γονιμότητά του. Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα της σχέσης παχυσαρκίας-ποιότητας σπέρματος - γονιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: