Στον προθάλαμο της δεινής οικονομικής κρίσης που κυκλώνει απειλητικά τη χώρα, οι πολίτες έχουν πειστεί οριστικά για τους υπαίτιους που οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε καθεστώς μιας ιδιότυπης ευρωπαϊκής επιτροπείας και την ίδια στιγμή, εκδηλώνοντας αξιοσημείωτη ωριμότητα, αξιώνουν από την κυβέρνηση επειγόντως παρεμβατικά, αλλά κοινωνικά δίκαια μέτρα.
Για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της Marc Α.Ε για το «Εθνος της Κυριακής», η ευθύνη για τη ραγδαία δημοσιονομική επιδείνωση ανήκει προσωπικά στον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αλλά και συλλογικά στην κυβερνητική του ομάδα. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η καταδίκη της προηγούμενης διακυβέρνησης, που εκφράστηκε άλλωστε εντυπωσιακά με τη μαζική εκλογική αποδοκιμασία της ΝΔ στις κάλπες, δεν πρέπει, κατά την άποψη των περισσότερων, να συνεχιστεί διά της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, επειδή θα επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη αρνητική διεθνώς εικόνα της χώρας.
Από τις απαντήσεις που δόθηκαν συμπεραίνει κανείς ότι οι πολίτες εκτιμούν πως η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διεθνούς κερδοσκοπικής επίθεσης, η οποία στηρίζεται βεβαίως στην ασταθή ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, μολονότι η πλειοψηφία ελπίζει ότι η ελληνική κοινωνία θα βρει την έξοδο κινδύνου από την κρίση, διαμορφώνεται ένα ισχυρό ρεύμα απαισιόδοξων που προβλέπουν δυσοίωνα ότι η προσπάθεια θα είναι τελικά ατελέσφορη.
Είναι φανερό ότι η κρίση δεν έχει χτυπήσει ακόμα για τα καλά την πόρτα των πολιτών, οι οποίοι εμφανίζουν αντιφατική δημοσκοπική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ενδεικνυόμενων μέτρων.
Αποτυπώνεται όμως με μεγάλη διαύγεια η εικόνα της διάχυτης ανησυχίας και ανασφάλειας για όσα επιφυλάσσει ο νεφοσκεπής ορίζοντας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες στέλνουν στην κυβέρνηση μήνυμα επίσπευσης των κινήσεων, καθώς θεωρούν ότι καθυστερεί αδικαιολόγητα η λήψη μέτρων.
Στην πλειοψηφία τους, εκτιμούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, με εξαίρεση ωστόσο τις φορολογικές ρυθμίσεις.
Την ίδια στιγμή, πάντως, εκδηλώνεται πανσπερμία απόψεων, για το αν είναι ανεπαρκή οπότε πρέπει να ακολουθήσουν σκληρότερες παρεμβάσεις ή αν είναι απλώς αναγκαία και συνεπώς υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να είναι περισσότερο ελαστικά.
Η ρευστότητα που διαπιστώνεται στην κοινωνία εν αναμονή οικονομικών εξελίξεων, μεταφέρεται πιεστικά στο πολιτικό σκηνικό, όπου η πλειοψηφία επιθυμεί ευρύτερες συναινέσεις ειδικά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων εν μέσω κρίσης και ταυτόχρονα εμφανίζεται να υποδεικνύει στα συνδικάτα τον δρόμο της εργασιακής ειρήνης.
«Αστερίσκος» στην Εξεταστική
Η πλειοψηφία των πολιτών έχει προεξοφλήσει προ καιρού πολιτικά τις ευθύνες της κρίσης. Ομως παρ’ όλα αυτά, το 49,5%, έναντι του 42,3% κρίνει ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων θα πλήξει περισσότερο την ήδη επιβαρημένη εικόνα της χώρας.
Οι αιτίες της κρίσης
Εντυπωσιακό πλουραλισμό καταγράφουν οι απαντήσεις για τους λόγους που η χώρα δέχεται την πίεση των διεθνών αγορών, δείγμα του αυξημένου ενδιαφέροντος που προκαλούν στους πολίτες τα καταιγιστικά γεγονότα.
Το... φως στο τούνελ
Στο κατώφλι οδυνηρών ενδεχομένως αλλαγών, το ερώτημα που κυριαρχεί στους προβληματισμούς της κοινής γνώμης είναι αν η χώρα θα καταφέρει τελικά να ξεπεράσει, έστω με δραματικές απώλειες, τον κάβο της κρίσης ή θα πέσει πάνω στην απειλητική ξέρα της χρεοκοπίας. Είναι ασφαλώς παρήγορο ότι το 51,3% δεν έχει χάσει ακόμα την πίστη του και ελπίζει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να βγει από την κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου