Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Aκμή: Ένα ενοχλητικό πρόβλημα...

Ίσως το πιο μεγάλο πρόβλημα των εφήβων είναι η ακμή. Ακμή είναι η παρουσία εξανθημάτων - στο πρόσωπο κυρίως, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στο λαιμό, στην πλάτη, στον θώρακα, κλπ.
Ολόκληρη η επιφάνεια του δέρματος του ανθρώπου καλύπτεται από μικροσκοπικές οπές τους πόρους, οι οποίοι συνδέονται κάτω από το δέρμα με κάποιους αδένες. Οι τρίχες τροφοδοτούνται από τους αυτούς αδένες με ένα είδος λίπους το οποίο ονομάζεται σμήγμα, και γι αυτό οι αδένες αυτοί ονομάζονται σμηγματογόνοι. Έτσι εάν τα μαλλιά κάποιου ανθρώπου παραμεληθούν και αφεθούν για μερικές ημέρες χωρίς να πλυθούν, θα αρχίσει να απλώνεται σμήγμα στο δέρμα του κεφαλιού.
Όσο οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν μία σωστή ποσότητα σμήγματος, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Όταν όμως, για κάποιο λόγο διεγερθούν οι αδένες αυτοί, τότε αρχίζουν να παράγουν περισσότερη ποσότητα σμήγματος, με άμεσο επακόλουθο οι πόροι να κλείνουν, να συσσωρεύονται εκεί το σμήγμα μαζί με νεκρά κύτταρα του δέρματος που υπάρχουν υπό μορφήν πυτιρίδας, και βακτήρια μαζί με μύκητες να σχηματίζονται την υποδομή για τη δημιουργία των ενοχλητικών αυτών σπυριών της εφηβείας, τα οποία, όμως, μπορούν να εμφανιστούν και μετά την εφηβεία!
Η ακμή είναι χρόνιο νόσημα και πολλοί ενήλικες υποφέρουν από ακμή μέχρι την ηλικία των 30+ Όμως, ευτυχώς δεν πρόκειται για κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας υγεία αλλά δυστυχώς μπορεί να είναι μεγάλο πλήγμα για την ψυχική υγεία κάποιων ατόμων.
Στη χειρότερη περίπτωση η ακμή μπορεί να προκαλέσει άσχημες ουλές στο πρόσωπο ή και στα άλλα μέρη του σώματος όπου εμφανίστηκε.
Βέβαια μπορούμε κι εμείς να υποστηρίξουμε από μέρους μας την κατάσταση:
Πλένοντας το πρόσωπο πρωϊ μεσημέρι και βράδυ με σαπούνι και χλιαρό νερό Μετά από άθληση πρέπει πάλι να πλένεται το πρόσωπο ώστε να φεύγει ο ιδρώτας και οι ουσίες του περιβάλλοντος που έχουν επικαθίσει. Μετά το πλύσιμο το πρόσωπο πρέπει να στεγνώνεται καλά και απαλά με μια μαλακή και στεγνή πετσέτα.
Προσέχοντας να μην έρθουν ποτέ σε επαφή με το πρόσωπο οι διάφορες λακ, αφροί, όπως επίσης και τα gel μαλλιών. Οι χημικές ουσίες που περιέχουν σίγουρα θα προξενήσουν βλάβες, οι οποίες μεν δεν φαίνονται αμέσως, αλλά καλλιεργούν το έδαφος για προβλήματα μετά από λίγο καιρό.
Οι γυναίκες με το να ελέγχουν εάν τα καλλυντικά που προτίθενται να αγοράσουν δεν περιέχουν επιπρόσθετες λιπαρές ουσίες, διότι αυτό θα χειροτέρευε την κατάσταση Καλό θα ήταν να πλένουν καλά τα πρόσωπο μετά από χρήση καλυντικών, ειδικά πριν τον ύπνο.
Αποφεύγοντας να αγγίζουμε τα μπιμπίκια στο πρόσωπο διότι έτσι τα βακτήρια διασπείρονται, με αποτέλεσμα περισσότερες ενοχλήσεις, ερυθήματα και ίσως, ακόμη, και ουλές στο δέρμα!
Αποφεύγοντας φαγητά στα οποία οι ίδιοι έχουμε προσέξει πως προκαλούν φλόγωση στο δέρμα μας. Εάν λοιπόν προσέξετε οι ίδιοι πως κάποια φαγητά φαίνεται να επιδεινώνουν την κατάσταση του δέρματος σας, ή έχετε κάνει έλεγχο τροφικής δυσανεξίας, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε.
Αποφεύγοντας το άγχος. Το άγχος δεν μπορεί, μεν, να δημιουργήσει ακμή αλλά μπορεί να την επιδεινώσει!
Βάζοντας πάντοτε αντηλιακή κρέμα το καλοκαίρι διότι το μαύρισμα στον ήλιο μπορεί προσωρινά να κρύψει τα ερυθήματα του δέρματος από τα μπιμίκια αλλά δεν είναι σε θέση να τα θεραπεύσει! …και μπορεί να χειροτερέψει κατά πολύ η κατάσταση του δέρματος αργότερα.
Ζητώντας την βοήθεια ενός δερματολόγου (ποτέ αισθητικού) και αποφεύγοντας εξωτικά προϊόντα που προωθούνται από στόμα σε στόμα για την καταπολέμηση της ακμής!
Η επιδερμίδα σας είναι πολύ ευαίσθητη, ειδικά στο πρόσωπο. Γι αυτό απαιτεί την δέουσα προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: