Το μυστικό που κάνει κάποιες γυναίκες ακαταμάχητες στο αντίθετο φύλο φαίνεται ότι κρύβεται σε κάποια γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματός τους και αντικατοπτρίζεται στην εμφάνιση ή στον ιδρώτα τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας οι οποίοι μελέτησαν το DΝΑ περίπου 150 φοιτητριών, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «Αnimal Βehavior».
Οι επιστήμονες έθεσαν ερωτήσεις στις εθελόντριες σχετικά με την προσωπική ζωή τους ενώ παράλληλα αναζήτησαν στο γενετικό υλικό τους παραλλαγές σε γονίδια που είναι γνωστό ότι επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οπως προέκυψε, όσο μεγαλύτερη ποικιλία εμφάνιζε μια γυναίκα σε ό,τι αφορούσε τα γονίδια του μείζονος συμπλόκου ιστοσυμβατότητας (ΜΗC), τόσο περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους είχε.
Η γονιδιακή αυτή ποικιλία «καθρεφτίζεται», όπως υποθέτουν οι ερευνητές, στην εμφάνιση της γυναίκας ή και στον ιδρώτα της, στέλνοντας σήμα στους εν δυνάμει συντρόφους ότι τα παιδιά που θα προκύψουν από μια πιθανή σχέση θα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.
Και αυτό διότι η ποικιλομορφία των γονιδίων του ΜΗC μαρτυρεί ότι και η ίδια η γυναίκα έχει ισχυρές άμυνες ενάντια σε ασθένειες.
Πάντως οι αυστραλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν είναι σίγουροι με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αν οι γυναίκες με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα έχουν περισσότερους συντρόφους επειδή εκείνες αναζητούν πιο πολλούς άνδρες ή επειδή οι άνδρες τις επιλέγουν.
Σε κάθε περίπτωση συμπληρώνουν ότι από τη μελέτη δεν προέκυψε ότι υπάρχει αντίστοιχη σύνδεση μεταξύ των γονιδίων του ΜΗC του άνδρα και της επιτυχίας του στις γυναίκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου