Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Η επιτυχία μιας δίαιτας αντιστρόφως ανάλογη με την πολυπλοκότητά της

Πολλοί πιστεύουν ότι η επιτυχία μιας δίαιτας εξαρτάται κυρίως από το πόσο σκληρά προσπαθεί κανείς – από το συνδυασμό θέλησης και αφοσίωσης. H προσπάθεια σίγουρα παίζει ρόλο, μια νέα έρευνα όμως διαπίστωσε ότι μια πολύ πιο λεπτή πτυχή της διατροφής μπορεί επίσης να έχει μεγάλη επιρροή στην τελική απώλεια βάρους: η αντίληψη της πολυπλοκότητας των κανόνων και των απαιτήσεων ενός προγράμματος δίαιτας.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και το Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη στο Βερολίνο, σύγκριναν τη συμπεριφορά γυναικών που ακολουθούσαν δύο ριζικά διαφορετικά προγράμματα δίαιτας και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι όσο πιο περίπλοκη θεωρούν μία δίαιτα, τόσο συντομότερα είναι πιθανό να την παρατήσουν.
«Φαίνεται ότι με μια πιο σύνθετη δίαιτα που περιλαμβάνει την καταμέτρηση των ποσοτήτων και των ειδών που καταναλώνονται, η υποκειμενική τους εντύπωση για τη δυσκολία της συγκεκριμένης δίαιτας μπορεί να οδηγήσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να την εγκαταλείψουν», σημειώνει ο Peter Todd, καθηγητής ψυχολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Ακόμα και αν πιστεύετε πως μπορείτε να τα καταφέρετε με τη δίαιτα που έχετε μόλις ξεκινήσει, η πεποίθηση και μόνο ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής είναι μπερδεμένο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειές σας», δηλώνει χαρακτηριστικά η Jutta Mata, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Στο θέμα της δίαιτας φαίνεται ότι δεν είναι όλα στο μυαλό σας – οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Το φυσικό περιβάλλον πρέπει να ‘’προσαρμόζεται’’ ανάλογα, για παράδειγμα τα λαχταριστά αλλά παχυντικά σνακς καλό είναι να μην βρίσκονται σε κοινή θέα προς αποφυγή της …άσκοπης κατανάλωσης.
Ωστόσο παίζει ρόλο και το γνωστικό περιβάλλον, με άλλα λόγια είναι απαραίτητη η επιλογή κανόνων διατροφής που μας είναι εύκολο να θυμόμαστε και να ακολουθήσουμε.
Αν θέλετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής, η πρόταση της Jutta Mata είναι να ρίξετε μια ματιά σε διάφορα προγράμματα δίαιτας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον αριθμό των κανόνων που συνεπάγεται η κάθε δίαιτα και των πραγμάτων που χρειάζεται να έχετε κατά νου.
«Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια πιο σύνθετη δίαιτα, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο ελκυστική, επειδή για παράδειγμα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία, θα πρέπει να αξιολογήσετε πόσο δύσκολο βρίσκετε να κάνετε τους υπολογισμούς και να μετράτε τι καταναλώνετε», τονίζει. «Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι σας φαίνεται πολύ δύσκολο, η πιθανότητα να εγκαταλείψετε πρόωρα τη δίαιτα είναι μεγαλύτερη και θα πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε μια άλλη δίαιτα».
Συμπέρασμα: Ενώ αρχικά η απώλεια βάρους μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολη υπόθεση, το να καταφέρετε να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για όσους κάνουν δίαιτα. Γενικά επικρατεί η αντίληψη ότι για όσο περισσότερο χρόνο ένα άτομο μπορεί να παραμείνει πιστό σε ένα πρόγραμμα δίαιτας, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι μακροπρόθεσμα η διατήρηση της απώλειας βάρους.
Και όσο περισσότερο κανείς έχει την αίσθηση ότι το πρόγραμμα δίαιτας που ακολουθεί είναι περίπλοκο, υποστηρίζει η Jutta Mata, τόσο λιγότερη πιθανή είναι η απαρέγκλιτη τήρηση της δίαιτας, που μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: