Φουντώνει ο ελληνογερμανικός πόλεμος μετά το δημοσίευμα του περιοδικού «Focus» και τις δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου στο ΒΒC, στις οποίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέτρεξε στα χρόνια της Κατοχής και κατηγόρησε τους Γερμανούς ότι έκλεψαν χρήματα και χρυσό, τα οποία δεν επέστρεψαν ποτέ.
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ η γερμανική πλευρά σημείωσε ότι η ανακίνηση θεμάτων του παρελθόντος δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
«Η Γερμανία στη ναζιστική περίοδο κατέστρεψε την ελληνική οικονομία, παίρνοντας ό,τι χρήματα και χρυσό υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να τα επιστρέψει ποτέ», είπε ο Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο μέλλον». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε μάλιστα το σημερινό επίπεδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πολύ πολύ φτωχό» και τόνισε ότι ηγέτες όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Χέλμουτ Κολ δεν θα είχαν επιτρέψει να επέλθει η σημερινή οικονομική κρίση.
Το Βερολίνο αντέδρασε στις δηλώσεις Πάγκαλου διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αντρέας Πέσκε, ο οποίος απάντησε λακωνικά ότι «μια συζήτηση για το παρελθόν δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση των σημερινών προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή ελληνική κρίση». Τους τόνους προσπάθησε να κατεβάσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τονίζοντας: «Ας μην πυροδοτούμε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε πλευρά εις βάρος της χώρας μας».
Καυστικά σχόλια
Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν έμειναν ασχολίαστες από τον γερμανικό Τύπο. Στο χθεσινό της φύλλο η κεντροδεξιά εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» σημείωνε καυστικά: «Ο Θόδωρος Πάγκαλος, κατόπιν των προειδοποιήσεων του Βερολίνου, παίζει το ναζιστικό χαρτί. Μεγάλη φαντασία! Αν η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει έδαφος με τέτοια ξεσπάσματα, θα είναι δύσκολο να κινητοποιήσει την πολιτική αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα». Ενώ η συντηρητική «Ντι Βελτ» αναφέρεται σε «ναζιστικές συγκρίσεις». Η κεντροαριστερή «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» πάντως τηρεί σχεδόν φιλελληνική στάση: «Όταν οι επιθέσεις προέρχονται από τους Γερμανούς, πονάνε. Ο μεγαλύτερος πληρωτής δωροδοκιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν η γερμανική εταιρεία Ζίμενς. Επιπλέον, οι Έλληνες νιώθουν ότι τους κορόιδεψαν για τις αποζημιώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο καβγάς ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα επιζήμιος, γιατί πέφτει στα χέρια των λαϊκιστών κι από τις δύο πλευρές και κάνει ακόμη πιο δύσκολο να βρεθεί διέξοδος στη σημερινή κρίση».
«Αυτά που μας χρωστάνε»
Στον χορό των δηλώσεων μπήκαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του ο Περισσός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ότι έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις προτάσεις για διεκδίκηση των αποζημιώσεων που το ΚΚΕ εδώ και χρόνια καταθέτει στη Βουλή, ενώ επέκρινε τον Θ. Πάγκαλο πως οι δηλώσεις του έχουν στόχο «από τη μία να κοροϊδέψουν τον λαό κι από την άλλη την πρόθεση και αυτής της κυβέρνησης να μην αξιοποιήσει το τεράστιο χρέος των γερμανικών κυβερνήσεων προς τον ελληνικό λαό». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση αντί να δίνει κάτω από το τραπέζι εγγυήσεις για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων σε αντάλλαγμα υποστήριξης από την πλευρά των Γερμανών στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε, οφείλει με σθένος να υψώσει το ανάστημά της και να διεκδικήσει αυτά που μας χρωστάνε». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «η Γερμανία μας χρωστάει» και ευχήθηκε η κυβέρνηση «να είχε 20 Πάγκαλους».
ΕΙΠΑΝ
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
«Η Γερμανία αντί να δείχνει έτσι το δάχτυλο της Αφροδίτης της Μήλου, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει καθήσει η ίδια πάνω στο δάχτυλο χωρίς να το έχει καταλάβει»
ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ
«Η Γερμανία στη ναζιστική περίοδο κατέστρεψε την ελληνική οικονομία παίρνοντας ό,τι χρήματα και χρυσό υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να τα επιστρέψει ποτέ»
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
«Θυμίζω στους φίλους μας Γερμανούς ότι όταν έγινε η επανένωση το 1990, ώς το 2005 χρηματοδοτήθηκε ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των υποδομών και της οικονομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας με 60 δισ. ευρώ. Τότε συμπαρασταθήκαμε στη Γερμανία, δεν καταγγείλαμε και δεν γκρινιάξαμε»
«Αίσθημα προσβολής από δημοσιεύματα»
«Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ των μέσων ενημέρωσης δεν θα επηρεάσει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις», διαβεβαίωσε χθες ο Γερμανός πρέσβης δρ Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς (φωτογραφία), μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. «Ο γερμανικός Τύπος είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι θέλει και η κριτική είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο κ. Πετσάλνικος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «πολλά δημοσιεύματα δημιουργούν μια εικόνα που περιέχει αναλήθειες και ανακρίβειες». Ο Γερμανός πρέσβης εξέφρασε τη λύπη του για τα δημοσιεύματα του «γερμανικού Τύπου που δημιουργούν αίσθημα προσβολής», αλλά σημείωσε πως τα επίμαχα δημοσιεύματα δεν πρέπει να συγχέονται με άλλα που περιέχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες πληροφορίες. Από την πλευρά του, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλεμ, απαντώντας στον πρόεδρο της Βουλής και τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, οι οποίοι είχαν εκφράσει την οργή τους για την προκλητική στάση των γερμανικών μέσων ενημέρωσης απέναντι στην Ελλάδα, επικαλέστηκε την ελευθερία του Τύπου στη Γερμανία.
Οι τελευταίοι που πρέπει να μιλάνε είναι οι Γερμανοί»
«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ άμοιροι ευθυνών. Φταίμε κι εμείς. Αλλά οι τελευταίοι που πρέπει να μιλάνε είναι οι Γερμανοί, καθώς οι πατεράδες και οι παππούδες τους ισοπέδωσαν μια χώρα χωρίς λόγο, κατέστρεψαν τη γεωργία της, άρπαξαν αρχαιολογικούς θησαυρούς, άδειασαν τα ταμεία της και κυρίως άφησαν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Για όλα αυτά αποζημίωσαν τους λαούς της Ευρώπης, ενώ εμείς δεν πήραμε μάρκο. Η κρίση άρχισε από την Αμερική και την Ευρώπη κι εμείς είμαστε τα θύματά της».
Πόλεμος λέξεων για τις γερμανικές αποζημιώσεις
ΠΟΛΕΜΟΣ ΛΕΞΕΩΝ συνεχίστηκε και χθες για το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, για το οποίο, μάλιστα, σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέας Πέσκε απέρριψε τις αιτιάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα αποζημιώσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι με βάση τη συμφωνία αποζημιώσεων του 1960, η Γερμανία «κατέβαλε αποζημίωση στην Ελλάδα ύψους 58,8 εκατομμυρίων ευρώ για τη ζημία που προκλήθηκε από τον ναζισμό», ενώ θύμισε ότι η Γερμανία μετά το 1960 χορήγησε βοήθεια ύψους «περίπου 16,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΟΚ».
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχει τύχει οριστικού διακανονισμού και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των αξιώσεών της».
Στο ίδιο μήκος κύματος, πάντως, με τον Γερμανό ομόλογό του πρόσθεσε ότι «το ζήτημα δεν συνδέεται με το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου