Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Πρόσθετα μέτρα προς αναζήτηση 4,8 δισ. ευρώ

Στην καταβολή ή όχι του 14ου μισθού εστιάζονται οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κλιμάκιο των ελεγκτών των διεθνών οργανισμών δεν πείστηκε από τα μέτρα και τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, και ζήτησε πρόσθετα μέτρα -συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ- για την πιστή εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Παράλληλα, η Κομισιόν επιμένει στην κατάργηση του 14ου μισθού.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι ο 14ος μισθός αποτελεί "κόκκινη γραμμή", κάτι που επανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος μίλησε το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι οι αποφάσεις για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να είναι δικές μας και να είναι οριστικές, ενώ επεσήμανε ότι "δε χρειάζεται να φτάσουμε στην περικοπή του 14ου μισθού".

Γ. Παπανδρέου: "Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο"

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής αισιόδοξος ότι οι θυσίες των πολιτών "θα πιάσουν τόπο" και πρόσθεσε ότι "αν δεν κάνουμε τις βαθιές τομές σήμερα τότε αύριο και πάλι η κρίση θα έχει πνίξει τη χώρα μας και πάλι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα ενός κατεστημένου".
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίθεση της αντιπολίτευσης. Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αποκάλεσε την κρίση "πρόσχημα για την κυβέρνηση", ενώ ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν, αφού τα έχει κάνει τόσο χάλια η προηγούμενη κυβέρνηση να εφαρμόζει το ίδιο το πρόγραμμά της.
Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και ο 14ος μισθός αναμένεται να τεθεί επί τάπητος. Ωστόσο, δε θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να "κοπεί" το επίδομα για το Πάσχα, καθώς κάτι τέτοιο θα πλήξει και την αγορά.
Τονίζεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απέστειλε πρόσκληση στον έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί στις 5 Μαρτίου το Βερολίνο. Ανάλογη πρόσκληση έλαβε ο κ. Παπανδρέου και από τον Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις 9 Μαρτίου.

"Μαχαίρι" στις δαπάνες

Ανάμεσα στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι η μείωση των δαπανών του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά 1,4 δισεκατομμύρια. Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την Πέμπτη το ΕΣΥ και τόνισε ότι τα χρέη των νοσοκομείων, που έφτασαν τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2005 έως σήμερα, αποτελούν μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.
Παράλληλα, στην κατάργηση 1.800 δημοτικών επιχειρήσεων προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να εξοικονομήσει 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να είναι στον "αέρα" περίπου 35.000 συμβασιούχοι καθώς οι μετατάξεις αφορούν μόνο όσους εργάζονται υπό καθεστώς μονιμότητας.
Επίσης, περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα χρήματα που μπορούμε να εισπράξουμε από φοροδιαφυγές, δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο γγ πληροφοριακών συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης.
Σύμφωνη με τη λήψη σκληρών μέτρων, αρκεί να είναι λογικά, δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 η Ντόρα Μπακογιάννη.

"Τοξικά" τα ελληνικά ομόλογα

Παράλληλα, "μπλόκο" στα ελληνικά κρατικά ομόλογα βάζουν οι γερμανικές τράπεζες, σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times, καθώς τα θεωρούν τοξικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Deutsche Bank θα συνεχίσει να βοηθά την κυβέρνηση στις πωλήσεις ομολόγων, ωστόσο δε θα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί βρίσκεται στη χώρα μας ο πρόεδρος της Deutche Bank, Γιόσεφ Άκερμαν και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό.
Ωστόσο, ο υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου Luc Frieden, σε συνέντευξη του σε γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τόνισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Εν αναμονή της επίσκεψης Ρεν

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και το αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.
Στα χέρια του βρίσκεται το πόρισμα του ευρωπαϊκού κλιμακίου ελεγκτών, που επισκέφθηκαν την Αθήνα.Το πόρισμα προβλέπει ύφεση που μπορεί να φτάσει φέτος το 2% και πρόσθετα μέτρα, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 3,6 έως 4,9 δισ. ευρώ.

Οι βασικές αντιρρήσεις και αμφισβητήσεις των ξένων αξιωματούχων αφορούν:

-Την αύξηση των εσόδων κατά 5,3% από ΦΠΑ που θα φέρει αστοχία ύψους 900 εκατ. ευρώ.
-Τα έσοδα από νομικά πρόσωπα, που εκτιμούν ότι θα υπάρξει μείωση πολύ μεγαλύτερη από το 7,2% που υπολογίζεται στον προϋπολογισμό.
-Την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για πρόσθετα έσοδα από φοροδιαφυγή ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αφού θεωρούν ότι τα μέτρα θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα.
-Το στόχο για απορρόφηση κοινοτικών πόρων μέσα στο χρόνο, ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
-Τις δαπάνες και ειδικά τους τόκους του δημόσιου χρέους, που εκτιμούν ότι η αύξηση από το 2009 το 2010 δεν θα είναι 600 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει το υπουργείο, αλλά 1600 εκατ. ευρώ.
-Τέλος, τις περικοπές κατά 2,4 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει για φέτος το υπουργείο, τις οποίες θεωρούν ανέφικτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: