Ιδιαιτέρως κρίσιμο για τη χώρα θα είναι το προσεχές διάστημα. Τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης έχουν δώσει στην Ελλάδα προθεσμία ώς τις 15 Μαρτίου προκειμένου να δείξει ότι το υπάρχον Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αρκεί για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ μέσα στο 2010. Σε περίπτωση που η Κομισιόν κρίνει ότι ο στόχος αυτός δεν εξυπηρετείται, θα προτείνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση θα αποδυθεί σε εντατικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και τους κοινοτικούς εταίρους προκειμένου να αποφευχθεί, όσο είναι δυνατόν, η λήψη επώδυνων για τον κοινωνικό ιστό μέτρων. Κεντρικός κυβερνητικός στόχος όμως είναι να αποτραπεί η κατάργηση του 14ου μισθού.
Τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα το μεικτό κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να συζητήσουν με την ελληνική πλευρά τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Σύμφωνα και με την «Καθημερινή της Κυριακής», το οικονομικό επιτελείο έχει διττό στόχο: από τη μια να πείσει ότι μπορεί να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος με όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα, από την άλλη να διασφαλίσει ότι με το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί, θα διαγραφούν πλήρως οι επιφυλάξεις (και οι πιέσεις για πρόσθετα μέτρα) και θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας ως προς το σχέδιο στήριξης, ώστε να αποκλιμακωθούν τα spreads.
Μεταξύ άλλων, στις επαφές του με τους κοινοτικούς εταίρους, ο κ. Παπανδρέου θα υπογραμμίσει ότι θα είναι όχι μόνον άδικο για την Ελλάδα, αλλά ενδεχομένως και καταστροφικό για την Ευρωζώνη να καταστεί η χώρα μας «πειραματόζωο», υποστηρίζοντας ότι τυχόν αποτυχία του επαχθούς «πειράματός» τους στην Ελλάδα θα μεταφερθεί αναπόφευκτα σε όλα τα «προβληματικά» κράτη του νότου.
Περαιτέρω, ο κ. Παπανδρέου. Θα ζητήσει, κατά πληροφορίες, από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν στην Ελλάδα μια εξάμηνη προθεσμία προκειμένου να υπάρξει χρόνος απόδοσης των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας, ώστε να λάβει τότε τα μέτρα που αξιώνονται σήμερα σε περίπτωση αποτυχίας του.
Εξάλλου, το μήνυμα που επιχειρήθηκε να αποσταλεί από την Αθήνα στις Βρυξέλλες είναι ότι αν υποχρεωθεί η κυβέρνηση να λάβει τόσο σκληρά μέτρα όσο αυτά που θα της επέβαλλε το ΔΝΤ, κατ’ ουσίαν εξαναγκάζεται να σκεφτεί και το σενάριο αυτό με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει όχι μόνον στη χώρα, αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Η Γερμανία διαψεύδει τα σενάρια περί βοήθειας
Στη διάψευση των σεναρίων ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης βοήθειας από τις χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα προέβη την Κυριακή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Το περιοδικό Der Spiegel, αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να χορηγήσουν "από 20 ως 25 δισεκατομμύρια ευρώ" για να βοηθήσουν την Αθήνα να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση.
"Πρόκειται καθαρά για εικασίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κράιενμπαουμ.
"Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών που να αφορούν μια βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα", προσέθεσε.
αξιοποιώντας το έμψυχο δυναμικό, αλλά και τις τεχνολογικές δυνατότητες, του σταθμού.
Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC
Πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε σε συνέντευξή του στο ΒΒC ότι η Ελλάδα δεν αναζητά οικονομική διάσωση από την ΕΕ για να μειώσει αποτελεσματικά το έλλειμμά της. Αυτό που χρειάζεται η χώρα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, είναι πολιτική στήριξη η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δανείζεται με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δανειακές ανάγκες είναι καλυμμένες ώς τα μέσα Μαρτίου. Σε ερώτηση για το είδος της βοήθειας που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι εταίροι, απάντησε ότι δε θα ήταν μία οικονομική διάσωση, αλλά θα μπορούσε να πάρει τη μορφή εγγυήσεων ή άλλων τρόπων δανεισμού χρημάτων.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα
Βέλτ αμ Ζόνταγκ, αντικρούει την κατηγορία ότι το κυβερνητικό έργο παρουσιάζει καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζει μεγάλο λάθος την κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αναλύει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τονίζει ότι εάν χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
Επίσης, απάντησε αρνητικά στην ερώτηση εάν γίνονται διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για δάνειο, λέγοντας ότι ο διεθνής Οργανισμός βοηθάει μόνο σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού και του προϋπολογισμού.
Eπίθεση στην κυβέρνηση από τον πρόεδρο της ΝΔ
Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και για την πρόθεσή της να συστήσει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
«Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα και όχι από διχαστικά διλήμματα, το ΠΑΣΟΚ παραπαίει, αντί να κυβερνά στήνει εξεταστικές επιτροπές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς μιλώντας στην πανηγυρική έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου, που έγινε με συγκέντρωση του κόμματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τετράμηνη απραξία» και πρόσθεσε ότι «βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για τα μέτρα που δεν παίρνει, ενώ η ΝΔ βρίσκεται στο επίκεντρο για τα 23 μέτρα που πρότεινε για την ανάπτυξη».
«Η μεγαλύτερη διεθνής κρίση των τελευταίων 60 χρόνων αποκάλυψε βαριές ασθένειες της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε την Κυριακή από τα Ιωάννινα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου